Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

AutoCAD 2005 újdonságai

Lapkészlet kezelő

Az azonos projekthez tartozó, akár több DWG rajzban eltárolt tervlapokat kezelhetjük egy helyen (az AutoCAD-en belül) egy fastruktúra felhasználásával anélkül, hogy fájlkezelő programot kellene használnunk. A tervlapok származhatnak a modelltér elnevezett nézetablakaiból, vagy papírtéri elrendezésekből. A Lapkészlet kezelő segítségével nemcsak egy helyen láthatjuk a rajzokat, hanem a nyomtatást vagy a DWF fájlként történő publikálást is elvégezhetjük. A nyomtatáshoz nyomtatási pecséteket, címkéket illeszthetünk, melyek automatikusan megjelenítik az egyes rajzok legfontosabb információit.

AutoCAD 2005

Táblázatok

Készíthetünk önálló objektumként táblázatokat, melyeket a Microsoft Word-höz hasonlóan állíthatunk össze. A táblázatok az általunk megadott stílusok alapján jelennek meg. A táblázatok stílusainak használata a méretstílusok, és a szövegstílusok használatához hasonló. A táblázatokban cellákat egyesíthetünk, sorokat és oszlopokat szúrhatunk be. Megadhatjuk a cellák háttérszínét, a keret színét és vastagságát. A táblázat cellái között a kurzorbillentyűkkel mozoghatunk. Microsoft Excell-ben készített táblázatokat illeszthetünk a rajzba, amely automatikusan konvertálódik AutoCAD táblázat objektummá, amely beillesztés után szintén szerkeszthető.

AutoCAD 2005

Eszközpaletták

Az eszközpalettákra akár parancs típusú eszközök is felvehetők, amelyek igény szerinti palettacsoportokba rendezhetők. Így a tervezéshez gyakran használt parancsokat eszközpalettára másolhatjuk egyszerű fogd és vidd technikával, ahonnan könnyebben és gyorsabban használhatjuk azokat.

Beállíthatjuk a parancsok által létrehozott objektumok tulajdonságait is. Így például a vonal parancs kiadása után azonnal meghatározott színű, vonaltípusú vonalat rajzolhatunk az előre beállított fóliára.

AutoCAD 2005

Fólia-tulajdonság kezelő

Minden fóliához megjegyzés fűzhető.
A fóliák állapotán elvégzett tulajdonságok életbe lépéséhez nem kell bezárni a párbeszédablakot.
Fóliacsoportok (fa-struktúra szerűen) hozhatók létre, melyek segítségével átláthatóvá válnak a rajzok fóliái.
Az Xref-ként beillesztett objektumok fóliái automatikusan külön csoportba kerülnek.
Szűrést nemcsak az egyedi fóliák, hanem a csoportok alapján is végezhetünk.

Sraffozás

A besraffozandó területnek nem kell zárt objektumsorból állnia, beállíthatjuk a lyuk méretét, amelyet a program képes áthidalni.

AutoCAD 2005

AutoCAD 2005

Nyomtatás

Átalakult nyomtatás és oldalbeállítás párbeszédablak.
Háttérnyomtatás lehetősége, így a nyomtatás ideje alatt folytatható a rajzolás.
Oldalbeállítás-kezelő használatával több elrendezés számára állítható be egyetlen nyomtatási paraméter.
AutoCAD 2005

Egyebek

Bekezdéses szöveg esetén háttérszín is megadható.
Két egymás takarásában lévő objektum módosításakor, ha a hátrébb lévő objektum módosítás után is a háttérben marad.
Készíthetünk olyan elnevezett nézeteket, amelyek eltárolják a fóliák beállításait, így ugyanazon rajzról készíthetünk két különböző részletezettségű nézetet.
A papírtérben található nézetablakok maximalizálhatók, így a papírtérben dolgozva egy kattintással a modelltérbe ugorhatunk, ahol elvégezhetjük a módosításokat.
Új tárgyraszter: felezőpont két pont között. Két megmutatott pont felezőpontját keresi meg.
Nagyítás objektumra: a kiválasztott objektumot nagyítja a nézetablak maximális kitöltésére.

Jelölés

Az Autodesk DWF Composer segítségével lehetőségünk nyílik a rajzok közzétételére, felülvizsgáltatására és a visszajelzések beépítésére.
Az AutoCAD-ben elkészített rajzot DWF fájlként átadjuk ellenőrzésre. Az ingyenes DWF/DWG Viewer programmal a rajzok megtekinthetők és nyomtathatók. Az Autodesk DWF Composer programmal a DWF fájlok megjegyzésekkel is elláthatók. A DWF fájlokba mentett megjegyzések (jelölők) a jelölés-kezelő segítségével visszailleszthetők az eredeti DWG rajzba. A jelelők alapján elvégezhetjük a módosításokat, majd az új DWG rajzot ismét DWF fájlként publikálhatjuk...

Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum