Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Inventor Nastran ismertető

Az Inventor Nastran egy végeselem-analizáló szoftver, mely képes különböző szerkezetek és mechanikai alkatrészek mind lineáris, mind pedig nemlineáris számításainak elvégzésére, hőáramok és dinamikus hatások figyelembevételére. Lineáris statikai számításokkal lehetséges vele a húzás-nyomás vizsgálat, deformációvizsgálat, illetve a számítási eredmények grafikus módon történő szemléltetése, képes továbbá hanghullámok és rezgések figyelembevételére, illetve kompozit és hiperelasztikus anyagok szimulálására is.

Az Inventor Nastran egy Inventorba beépülő általános célú végeselem szimulációs szoftver, ami számos különböző típusú vizsgálatot tesz lehetővé. Az elemzési lehetőségek a következők:

Általános elemzések

Lineáris statikai vizsgálat:
Az egyik leggyakrabban használt elemzés lassan változó és statikus igénybevételekhez. Ennek során egy alkatrészen felvett megfogások és erők hatására létrejövő belső feszültségeket és deformációkat vizsgáljuk. Az elemzés eredményeként kimutathatók:
  Lineáris feszültségek
  Feszültség-Alakváltozás
  Inerciális terhelések
  Hőfeszültség és alakváltozás
  Előfeszítés
  Anyagtulajdonságok
  Többtengelyű feszültségi állapotok
Autodesk Inventor Nastran
Kihajlás:
Ezzel az eszközzel egy test hajlító igénybevétellel szembeni ellenállását vizsgálhatjuk. Az eljárás figyelembe veszi a szerkezetben a nyomóerők által létrehozott torzulásokat. Meghatározhatók:
  Maximális terhelhetőség
  Kritikus keresztmetszetek

A program megkülönbözteti a lineáris és nem lineáris kezdőfeszültségeket. A lineáris feszültségek esetén a szoftver az Euler képletet használja. Nagy deformáció és lehajlás esetében, vagy adott anyagtulajdonságokat figyelembe véve a nemlineáris számítási módszert kell alkalmazni.
Autodesk Inventor Nastran
Előfeszítés:
Ezzel az eszközzel szemléltethető a kezdeti normál és statikus előfeszítések az elemzésekre gyakorolt hatása.
Saját rezgések:
Felderíthetők az alkatrészek csillapítatlan saját rezgése és frekvenciája. Ez lehetőséget nyújt a fejlesztőknek a zajosság és az üzem közbeni vibráció csökkentésére.
Lineáris egyensúlyi hőátadás:
Meghatározható a hőeloszlás, a vezető képesség és a konvekciós hőátadás a hővezetés elvei és szabályai szerint. A hővezetés, konvekció és hősugárzás felhasználásával kiszámíthatók az egyensúlyi állapotok és az időtől függő hőterhelés.
Kompozitok:
Szimulálja az összetett, réteges anyagból készült alkatrészek erőhatásokkal szembeni viselkedését, a legújabb számítási módszereket használva. A vizsgálat kiterjed:
  Lineáris és nem lineáris elemzésre
  Sík és domború laminált elemekre
  Szálerősített kompozitokra
  Speciális meghibásodás szimulációkra szendvics kompozitokhoz
  Hiba index és biztonsági tényező számítására
Autodesk Inventor Nastran
Összeállítások és azokban levő kapcsolatok vizsgálata:
Nem csak külön álló alkatrészeket, hanem összeállításokat is elemezhetünk. Ez az alkatrészek kapcsolódásának bonyolult kiértékelésével lehetséges. Figyelembe vehetjük például az elcsúszó, súrlódó felületeket, vagy hegesztést.
Hőterhelés:
Megadott hőterheléseknek kitett alkatrészek vizsgálatát teszi lehetővé.


Nem lineáris, összetett elemzések

Statika:
Kapcsolódó alkatrészek, elasztomerek és műanyagok nagy alakváltozásainak realisztikus szimulációit teszi lehetővé. Vizsgálható vele többek között elmozdulás - elfordulás, plasztikus változások, hiperelaszticitás és kúszás.
Átmeneti hőátadás:
Szimulálja a periodikusan változó hőátadás hatását, ilyen például az energiaingadozások miatt fellépő átmeneti hőtermelődés. Számítható a hővezetés, a konvekció és a hősugárzás.
Egyensúlyi állapotú hőátadás:
Szimulálja az aktuális hőmérséklettől függően változó tulajdonságú hőátadást.
Véletlen hatások:
Szimulálja a vizsgált szerkezetre ható véletlenszerű dinamikai terhelések hatását.
Nemlineáris frekvencia
Lehetőség van a vizsgált alkatrész tömegét és az időt is bevonni a dinamikai számításokba. Elvégezhetők:
  Gerjesztett harmonikus rezgések
  Elmozdulás és terhelések mérése az idő függvényében
  Véletlenszerű gerjesztés szimulálása
Lineáris és nem lineáris válasz
Szimulálhatjuk az idő függő válaszokat egy szerkezeten amelyre állandó vagy az idő függvényében változó terhelések hatnak, például egy impulzus terhelés.
Nem lineáris és hipoelasztikus anyagok
Lemodellezi a plaszticitást, hiperelaszticitást és az alakmemória hatását, ezzel lehetővé téve a legtöbb anyag elemzését.
Ütközés és ejtés vizsgálat:
Könnyen szimulálhatunk leejtést, vagy mást ütődéseket. Ehhez egy alkatrészre a mozgás útvonalára és sebességére van szükség. A kezdeti feltételek definiálása után futtathatjuk a "Lineáris és nem lineáris válasz" teszteket.


Inventor Nastran 2021 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64bit:
- Microsoft Windows 10 (1607 vagy újabb)
- Linux Red Hat vagy Center OS 7 vagy 7+

Hardverigények

- 3 GHz-es vagy gyorsabb processzor ajánlott
- memóriaigény: min. 8 GB memória (ajánlott 32 GB vagy több)
- szabad hely a merevlemezen: 40 GB (ajánlott: 2TB SSD)
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség ajánlott)
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum