Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Korábbi Revit újdonságok
Revit 2018 újdonságai

Koordinációs modellek

Lehetőség nyílik Navisworks fájlok (NWD, NDC) belinkelésére, mely megkönnyíti a koordinációt. A Navisworks modelleket (a Revit-modellek linkeléséhez hasonlóan) linkelhetünk közös koordináták vagy középpont alapján, illetve megadhatunk abszolút vagy relatív linkelési útvonalat.

Csoportok és Revit-linkek táblázatos megjelenítése

Lehetővé vált a modellben szereplő csoportok és Revit-linkek táblázatos kimutatása, amelynek segítségével könnyebben áttekinthetővé válnak a modellbe linkelt Revit-fájlok.


Globális paraméterek

A globális paraméterek használatával új lehetőségek nyílnak meg: projekten belül vezérelhető családok, paraméterezhető ívek és átmérők, egyszerűbb anyagvezérlés.

Dynamo Player

A Dynamo Player segítségével a Reviten belül közvetlenül is képesek vagyunk szkriptek tesztelésére.

Többszintes lépcsőházak lépcsőmodellezése

Az új verzió megkönnyíti a többszintes lépcsőházak lépcsőmodellezését: a kijelölt szintek közé automatikusan készíti az akár többkarú lépcsőt, amely automatikusan igazodik a szintmagasságok esetleges későbbi módosulásához. Az automatikus igazításból egyes szintek vagy lépcsőkarok utólag is eltávolíthatók.

Korlátmodellezés

Korlátszerkesztési opciók bővülése: többszintes lépcsőházak korlátszerkesztése egy ütemben, skicc üzemmód bővülése. Lehetőség van a korlátelemek tetőelemre, födémelemre, falelemekre és topográfiai elemekre való elhelyezésére.

Egyedi formájú elemek vasalása

Az új típusú vasalásnál a 3D-ben kijelölt felületekhez kerül a vasalás hozzáigazításra. A szabad formájú vasalási elemek bármilyen geometriával rendelkezhetnek, ideértve a síkban fekvő illetve a 3 dimenziós elemeket. Szabad formájú vasalás létrehozható egedi vasakkal vagy vasalási készletekkel egyaránt. A vasalási elemek hossza, elhelyezkedése, átmérője és kiosztása utólag könnyedén módosítható. A 3 dimenziós vasalási modellből 2D-s és 3D-s vasalási tervek, 3D-s nézetek és táblázatos vaskimutatás készíthető.

Vasalási elemek térbeli szerkesztése

Vasalási elemek módosítására egyszerű és könnyen kezelhető lehetőséget kínál a vasalási elemek kényszereinek és távolságainak megjeleníthetősége 3 dimenziós nézetben.

Acél kapcsolatok kialakítása

A Revit automatikusan vizsgálja az összekapcsolandó acélelemek keresztmetszetét, és felkínálja a lehetséges csomóponti kialakítást. Acéloszlopok, -gerendák, és -merevítések közötti csomópontok kialakítása lehetséges előre definiált, vagy a felhasználó által egyedileg kialakított csomópontok által. Az előre definiált csomóponti kialakítások könyvtára több mint 100 új csomóponti lehetőséggel bővült.

MEP gyártmány modellezés

Az MEP gyártmánymodellezés bővült a lejtéssel rendelkező légvezetékek modellezésének lehetőségével, továbbá a több ponttal definiált útvonalak megadásának lehetőségével. A légvezetékek lejtése utólag módosítható az elemek elmozdulása nélkül.

Zárt csővezetékrendszerek elemzése

Új funkcióként jelenik meg a zárt csővezetékrendszerek elemzése, amely képes összekapcsolni a szivattyúkat az áramlási és nyomásesési adatokkal. Ezzel párhuzamosan az új elemzőmotor már háttérfolyamatként végzi a számításokat, javítva a modellszerkesztési teljesítményt.

MEP tervezés és analizálás

Elérhetővé váltak a felhasználói helyiség- és épülettípusok kültéri levegőre vonatkozó beállítások, így a tervezés korai fázisában is rögzíthetővé válnak az energetikai követelmények, javítva ezzel a munka hatékonyságát.
Revit 2015 újdonságai

Skiccszerű ábrázolás

Az aktuális nézet megjelenítési stílusa átállítható a kézi ceruzás skiccrajzoláshoz hasonlóvá: túlfutó, többszörös vonalak.

Takart vonalak

A nézet tulajdonságainál megjelent egy új opció, mellyel a teljes nézetre vonatkozóan lehet vezérelni a takart vonalak megjelenítését.


Dokumentálás

 • A kimutatásoknál a falak újabb jellemzői (alsó kényszer, alsó eltolás, felső kényszer, felső eltolás, és nem csatlakoztatott magasság) kérhetők le.
 • A kimutatásokban képek is szerepeltethetők, melyeket a családok készítésekor társíthatunk az elemekhez. Valójában a képek a tervlapra való illesztés során jelennek meg a táblázatokban, addig fájlnévként szerepelnek.
 • Az elhelyezett nézet referenciák hivatkozott nézetei utólag is módosíthatóvá váltak.

Egyéb újdonságok

 • A rajzszögezett elemek csak akkor törölhetők, ha előtte azok rögzítését feloldjuk.
 • Család paramétereinek sorrend szerint rendezhetősége: alfanumerikusan növekvő/csökkenő, vagy fel/le gombokkal.
 • Tooltip készítése magyarázatként/emlékeztetőként a család paramétereihez.

Újdonságok szerkezettervezők számára

 • Lokális koordinátarendszerek használata, melyekhez megfogások és terhek igazíthatók.
 • A "Parts"-ok segítségével darabolt elemek is lehetnek befogadók a felületi vasalás számára.
 • Beépített szelvény katalógusok.Revit 2014 újdonságai

Robbantott, elmozgatott nézetek

A térbeli nézetekről robbantott ábra készíthető, ahol kijelölhetjük az elmozgatni kívánt elemeket és megadhatjuk az elmozgatás irányát és távolságát. Az elmozgatás útvonala opcionálisan jelölhető. A félreértések elkerülése érdekében az elmozgatott elemek egy új nézetmódban elkülönítve automatikusan megjelölésre kerülnek.

Alaprajzi tartomány

A korábbi téglalap alakú tartomány mellett tetszőleges kontúrú, skicc alapú régió is készíthető a nyomtatandó, vagy a nézeten ábrázolni kívánt alaprajzi tartomány meghatározásához.


Helyiséghovatartozási pont

A családoknál megjelent egy helyiségdefiníciós pont, amelyet minden elem automatikusan tartalmaz és tetszőlegesen módosítható. A pont segítségével egyértelműbben eldönthető, hogy az adott elem a projektbe illesztése után mely helyiséghez tartozik. Így a kimutatásoknál is kigyűjthető az elemek számára a helyiség-hovatartozási lista.


Nézetsablonok az ideiglenes nézetekhez

Az új megjelenítési forma segítségével úgy tekinthetők meg az egyes nézetsablonok eredményei ideiglenes jelleggel, hogy azok nem befolyásolják a kész nézetek állapotát.


Lépcsők és korlátok

A lépcsők és korlátok készítése és módosítása további fejlesztésen ment keresztül, melynek egyik folyománya, hogy a lépcsők és a födémek egyesíthetővé váltak.

Egyéb újdonságok

 • Testreszabható dupla kattintás: eldönthetjük, hogy az adott elemtípuson végzett dupla kattintás mely módosító funkciót indítsa el automatikusan.
 • Az egyes navigációs panelek egymásra húzhatók, és köztük fülek segítségével váltogathatunk. Így pl. a projektáttekintő és a tulajdonság panel egyetlen panelnyi helyet foglal el a rajzterületből.
 • Grafikai hatások mellőzése a nézet navigációnál: a kitöltési minták és effektusok a navigáció idején nem jelennek meg, csak azt követően az "álló" képernyőnél.
 • Kijelölés szűrése: az egyszerű ablakos kijelöléssel létrehozott halmazból automatikusan kiszűrhetünk elemtípusokat: rögzítet elemek, alávetítések, linkelt rajz elemei, stb..
 • Új, egyszerűbb kezelőfelület az anyagok számára a meglévők módosításához és újak készítéséhez.
 • A 2D-s részleteknél egyidejűleg több elem is kijelölhető az előtérbe, vagy háttérbe mozgatáshoz.
 • A tömegelemek felületén kialakított felosztott felületek (pl. függönyfalak hálóvonalai) iránya igazítható tetszőleges egyeneshez.
 • Bővített szöveg és táblázat formázási lehetőségek a kimutatásoknál: színek, betűtípusok, szegélyek.
 • A metszetekhez hasonlóan a homlokzatok is eltolt/lépcsős vonal mentén készülhetnek.
 • A méretvonalakon megjelenhet egy alternatív mértékegységben szereplő méretszám is.
 • Az AutoCAD-ben elkészített SOLID elemek átadhatók a Revit család számára tömegelemek formájban.
 • A csoportok esetén a projekt paraméterek alkalmazásának két módozata van: a csoportban található elem tulajdonsága vagy közvetlenül megadható/módosítható, vagy csak a csoport szerkesztése keretében.
 • A rögzített nézeteken elkészíthetők az anyagfeliratozások is (pl. falrétegek anyagainak címkézése egy térbeli metszeten).

Újdonságok szerkezettervezők számára

 • A falak statikai váza hossz mentén igazítható a födémek, vagy alaplemezek csomópotnjaihoz.
 • Csatlakoztatott geometria sorrendjének utólagos módosítása: melyik elem melyikből metsződik ki.
 • A fizikai és statikai tulajdonságok egyazon táblázatban is szerepeltethetők a kimutatásoknál.Revit 2013 újdonságai

Autodesk Revit

Az Autodesk Revit a Revit Architecture, a Revit Structure, és a Revit MEP programok egyesítéséből született és az Autodesk Building Design Suite Premium, illetve Ultimate programcsomagban található meg.

Felhasználói felület

Az Architecture, az Structure és az MEP egyesítését követően a Revit felhasználói felülete is megváltozott. A szalagmenü kibővült és a beállítások ablakban újabb funkciók jelentek meg, továbbá a projektáttekintőben most már kereshetünk is, és a szűrés (filter) parancs is új kijelölési lehetőséggel bővült.

Anyagok továbbfejlesztése

A Revitben megtalálható anyagok kezelése átalakult.
Az új anyaghozzárendelés során már épületfizikai paramétereket, tulajdonságokt is hozzá tudunk rendelni az adott anyaghoz, így a réteges szerekezet összeállításakor itt a Revitben láthatjuk már, hogy milyen hőátbocsátási ellenállású lesz az adott szerkezet.

Lépcsők továbbfejlesztése

A Revit 2013 programban a lépcsőkészítés további új funkciókkal bővült. A meglévő lépcsőtípus mellett három új lépcsőtípust (helyben létrehozott, előregyártott, és szerelt típus) is létre tudunk hozni.
Az új lépcsőtípusoknál már külön állíthajuk be a lépcsőkar, a pihenő, a gyámelemek kialakítását és külön vezérelhetjük a lépcső megjelenését és feliratozását is.

Méretezés továbbfejlesztése

A továbbfejlesztett méretezéssel már beméretezhetjük az átmérőt és lehetőségünk van a méretláncból egy-egy méretet törölni, kivenni.
Ezenkívül az "egyenlő" (EQ) méretezésnél már beállíthatjuk, hogy mi jelenjen meg a méretszövegként.

Komponensek (Parts) továbbfejlesztése

A komponensek továbbfejleszténének köszönhetően már az elemeket feloszthatjuk, egyesíthetjük, felosztási hézagot, profilt határozhatunk meg és akár el is tüntethetjük az elemet.

Gyártmányok (Assembly) továbbfejlesztése

Az újításnak köszönhetően a gyártmányokat létrehozásuk után is szerkeszthetjük, tartalmát bővíthetjük (pl. vasalás elhelyezése) és ezenkívül több alapértelmezett nézet, metszet hozható létre róla.

Autodesk 360 (felhő alapú szolgáltatás)

A Revit program használata során is igénybe vehetjük az Autodesk új szolgáltatását az Autodesk 360-at.
Így közvetlenül a Revitből indíthajuk el a felhő erőforrásait felhasználva a modelljeink, projektjeink renderelését. Azaz a rendelést már nem kell a saját asztali számítógépünkön elvégezni, hanem ezt megtehetjük az Autodesk 360 szolgáltatásait is igénybe véve.

Autodesk Exchange

Az Autodesk Exchange egy weboldal, ahol az Autodesk termékekhez tudunk letöltetni ingyenes és fizetős kiegészítéseket.
Ehhez az oldalhoz minden Autodesk ügyfél hozzáférhet és kiterjesztheti programjának tudását.

Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |