Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

FIDES-PILEpro ismertető

A program a fejlemezzel ellátott cölöpök és cölöpcsoportok süllyedésének számítására és méretezésére szolgál. A program nem alkalmas a cölöp teherbírásának meghatározására, "csupán" a cölöpalapozással készült építmények süllyedései vizsgálhatók.

A cölöp-lemezalapozások vizsgálata a különböző lineáris és nemlineáris hatások figyelembe vételével mindig egy komoly feladatot jelent. A FIDES-PILEpro programmal az ilyen jellegű feladatok gazdaságosan megoldhatók.

Alapesetben a cölöpfejek egy merev fejlemezzel kapcsolódnak egymáshoz. A FIDES-PILEpro kiépítéstől függően (FEM) lehetővé teszi, hogy figyelembe vegyünk rugalmas lemezeket is, melyeket akár felmenő falakkal merevíthetünk. A programban integrálva megtalálható az egymást árnyékoló cölöpök hatása, valamint a cölöpméretezés.
cölöp alapozások
Az építmények süllyedését alaprajzi nézetben vizsgálhatjuk. Az alaptestek, vagy lemezalapok alatt elhelyezkedő talaj rétegződése a fúrási mintákkal modellezhető. Az alaprajzon megmutathatjuk a fúrási minták helyét, majd megadhatjuk, hogy az adott fúrási minta milyen vastagságú és tulajdonságú rétegekből épül fel. Több fúrási mintát definiálhatunk és azokat tetszőleges számban és helyen helyezhetjük el. A fúrási minták helye és rétegződése alapján a program interpolációval kialakítja a "félteret". Erre a meghatározott merevségű féltérre kerül a rugalmas fejlemez és ebbe a féltérbe kerülnek a cölöpök. cölöp alapozások

Az adatmegadás CAD felületen történik, ahol a megszokott Windows funkciók természetesen elérhetők. A program a feladat megrajzolása után a SOFiSTiK számítóprogramjait használja (PFAHL, ASE):
- A beépített hálógenerátor segítségével automatikusan egy végeselem-háló készül.
- Az ASE program a terhek alapján igénybevételeket, feszültségeket és elmozdulásokat számol.

A csomóponti elmozdulásokból megkapjuk a süllyedést, az igénybevételek alapján pedig méretezhetjük az alaplemezt, vagy a cölöpöt.
cölöp alapozások
A terheket rajzolva vihetjük fel a szerkezetre a geometriától függetlenül. Készíthetünk koncentrált, vonalmenti, valamint felületi terheket. A terhek intenzitása lehet egyenletes vagy változó, típusuk lehet erő, vagy nyomaték. A terheket teheresetbe sorolhatjuk, így azokat teherkombinációhoz is felhasználhatjuk. A program automatikusan kezeli a szerkezetek önsúlyát. cölöp alapozások
Általános esetben a cölöpök számára alkalmazott ágyazási tényező megállapítása óriási tapasztalatot igényel. Nem tekinthetünk el a talaj anyagától, a cölöpök egymásra gyakorolt hatásától, a cölöp méreteitől. A program a cölöpök ágyazási számát közvetlenül az E-modulusból és egy alaki tényezőből határozza meg. Utóbbi (az alaki tényező) a keresztmetszet alakjától és a harántkontrakció függvénye. cölöp alapozások
A cölöp hosszirányában értendő ágyazási tényező lefutására program több lehetőséget is kínál: lehet konstans, lineáris, gyökös és négyzetes. Az ágyazás keresztirányú eloszlását irányokra bontva külön meghatározhatjuk. Ha a cölöpcsoport tagjainak egymásra gyakorolt hatását is szeretnénk figyelembe venni, akkor a program az egyes cölöpök keresztirányú eloszlását automatikusan a szomszédos cölöpök tulajdonságai alapján állítja be. cölöp alapozások
A számítás után keletkező eredményeket egyrészt a képernyőn grafikus, másrészt szöveges, nyomtatható formában kaphatjuk meg.

A szöveges eredmény egy teljeskörű statikai vizsgálatot tartalmaz, amelyet igény szerint tovább szerkeszthetünk, megjegyzésekkel láthatunk el. A szöveges eredmény formátuma TXT vagy RTF lehet.

A képernyőn látható grafikus eredményről képfájlokat készíthetünk, amiket egy különálló független dokumentumba (pl. Microsoft Word) ágyazva használhatunk fel. Erre a célra a képernyőn látható feladatot méretvonalakkal, szintkótákkal és feliratokkal láthatjuk el.

Felhasználhatjuk a beépített SOFiSTiK programokat a tetszőleges grafikus (WinGRAF), szöveges (TEDDY) és animált (Animator) eredmények összeállításához.
cölöp alapozások

cölöp alapozások

További jellemzők

 • Lineáris és nemlineáris számítás:
  - Különböző ágyazás a különböző irányokban
  - Maximális ágyazási feszültség maximalizálása
  - II. rendű elmélet
 • Cölöpfejek csuklós vagy merev összekapcsolása
 • Leárnyékolási értékek automatikus számítása
 • Cölöpök csúszása

Programváltozatok

A program három kiépítésben használható. A programváltozatok alapvető tudása a fenti ismertető alapján megegyezik, eltérés köztük az alábbi jellemzőkben van:

  FIDES-PILEpro-Base
 • Merev fejlemez

  FIDES-PILEpro-FEM
 • Merev és rugalmas fejlemez
 • Automatikus hálógenerálás
 • Felmenő falak a lemez merevítéséhez

  FIDES-PILEpro-FEMB
 • Fejlemez méretezése


   Program letöltése
   Árak

Hasznos társprogram

A cölöpöket csak a féltér merevítésére használó FIDES-GroundSlab programmal lemez-, sáv- és pontalapozások süllyedései számíthatók SOFiSTiK végeselemekkel.

Az alaptestek süllyedésének analitikus módszerrel történő megoldására a FIDES-Settlement 2.5D program használható, ahol azonban csak alaptestek és sávalapok alkalmazhatók.

SOFiSTiKFides
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum