Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk BIM 360 Team

Felhő alapú modell- és tervkoordinálási szolgáltatás, amely a böngészőn keresztül érhető el a számítógépről, vagy mobileszközről. A központi tárhelyen megtalálható 3D, illetve 2D modellek és tervek kezelésére, felülvizsgálatára, megosztására szolgáló szolgáltatás.

A felhőtárhely kezelői

Minden Autodesk felhőtárhely (Autodesk BIM 360 Account) rendelkezik legalább egy fiókadminisztrátorral (fiókkezelővel). A fiókkezelő feladata, hogy létrehozzon projekteket, és azokhoz résztvevő személyeket és / vagy cégeket társítson. Minden projekthez kinevezhet legalább egy projektadminisztrátort (projektfelelős), aki a projektet a továbbiakban (tőle függetlenül) kézben tartja: meghívja és feladatkörrel látja el a résztvevőket, létrehozza a könyvtárstruktúrát, fájlokat kezel, és beállítja a jogosultságokat.

A projekt résztvevőinek összetétele, vagy a jogosultságok köre a projekt élettartama alatt folyamatosan változhat. A projektfelelős rendelhet a projekthez új résztvevőket, akik ehhez emailben kapnak meghívást. A meghívottak visszaigazolással csatlakoznak a projekthez, amihez feltétel, hogy már rendelkezzenek Autodesk felhasználói fiókkal (Autodesk Account).

bim360

A szolgáltatás célja a tervezők és tervezőcsapatok összekapcsolása a felhő segítségével. Használatával csökkenthetők a tervezési hibák, javítható a kommunikáció, mivel a különböző helyszínen található résztvevők folyamatosan hozzáférnek a legfrissebb dokumentumokhoz és modellekhez.

Jogosultságok

A projektfelelős beállíthatja a résztvevők számára a könyvtárszerkezetre vonatkozó jogosultságokat: mely résztvevő mely könyvtárakat (és azok alkönyvtárait és fájljait) láthatja, illetve azokon milyen műveleteket hajthat végre:

  • csak feltöltés
  • csak megtekintés
  • feltöltés + megtekintés
  • feltöltés + megtekintés + szerkesztés
  • teljes hozzáférés

A jogosultságokat személyekre, vagy akár cégekre, feladatkörökre vonatkozóan is beállíthatjuk. Például egy adott könyvtárhoz az építész feladatkörrel rendelkezőknek teljes hozzáférésük van, viszont a "GÉPÉSZ" céghez tartozó személyek csak a fájlok megtekintésre jogosultak, akik ha például feliratkoznak a könyvtárfigyelésre, értesítőt kapnak a tartalom módosulásakor.

Dokumentumkezelés, verziókövetés

A projektbe feltöltött fájlok két, egymástól elkülönített kategóriába rendezhetők: a tervek vagy a fájlok.
A tervek közé kerülő DWG, RVT, IFC, PDF vagy DWF állományok intelligens módon viselkednek: az egy fájlon belül található elrendezések, vagy a több oldalt tartalmazó DWF és tervpecséttel ellátott PDF fájlok automatikusan tervlapokra bontva, önállóan jelennek meg.
A fájloknak fenntartott területre bármilyen könyvtárszerkezetben, tetszőleges fájlok - akár az előbb említett tervek is - felkerülhetnek, elsősorban megosztási céllal.

Ha a tárhelyen szereplő fájl újabb verzióját töltjük fel - változatlan nevet feltételezve -, úgy az nem felülírja a régit, hanem automatikusan kap egy új, soron következő verziószámot. Így minden fájl története, és valamennyi változata nyomon követhető, bárki számára hozzáférhető, letölthető. Böngészéskor a listában mindig az utolsó verzió szerepel. Az egyes változatok között a beépített funkció révén tartalmi összehasonlításokat végezhetünk.

Megtekintés

Az integrált Autodesk Viewer segítségével hozzávetőleg 40 fájltípusba (nem kizárólag Autodesk-hez köthető fájltípusok) vagyunk képesek betekinteni, anélkül, hogy rendelkeznénk a készítéshez használt szoftverrel.

A fájlmegtekintésen túl az ellenőrzéshez számos eszköz kínálkozik: a hagyományos tol (pan) és nagyítás (zoom) parancsok mellett a klasszikus mérési funkciók (hossz, terület, szög) is rendelkezésre állnak. Használhatunk fóliakezelőt, amelyen keresztül az AutoCAD rajz fóliái tetszőlegesen ki- és bekapcsolhatók. A tulajdonság panelen pedig a kiválasztott elem jellemzőit kérdezhetjük le részleteiben.

Revízió és jelölés

Minden egyes megtekinthető nézethez fűzhetünk megjegyzéseket vagy jelöléseket.

Revízió, korrektúra:
Korrektorként a terveken vagy a modelleken revíziós jelöléseket helyezhetünk el, melyhez társíthatunk üzenetet, határidőt és címzette(ke)t, ami lehet a projektben résztvevő egy-egy személy, adott feladatkörrel rendelkezők csoportja, vagy cég.
A revíziós jelölésről a címzettek automatikusan értesítést kapnak emailben, mellyel rögtön a megjelölt "hibára" navigálhatnak. A megoldásról, vagy a tudomásul vételről válaszüzenetet küldhetnek a korrektornak, amiről a korrektor szintén emailes értesítést kap. A korrektor a projektbe lépve megtekintheti a választ, amit vagy elfogadottnak tekint, és ezzel lezárja az esetet, vagy újraindítja a folyamatot egy újabb üzenetváltással.

Amikor egy résztvevő bejelentkezik a projektbe, rögtön kap egy áttekintést arról, hogy érkezett-e számára revíziós értesítő vagy válaszüzenet.
A fájloknál nem csak a verziószám és verziótörténet követhető nyomon, hanem a hozzájuk kapcsolódó revíziós üzenetváltások is. Színes jelölés révén áttekinthető, hogy mely állományok kapcsán vannak még nyitott, már megválaszolt, és lezárt kérdések.

Jelölés:
Jelölési parancsok egész tárházát használhatjuk: egyenesek, alakzatok, buborékok, méretvonalak, szabadkézi rajzolás, kiemelések, nyilak, szövegek, és mindezeket tetszőlegesen választott színekben, vonalvastagsággal és betűméretben.
A jelöléskészítés nem jár automatikusan értesítéssel, csak rajzolási funkciókat jelent. A jelölő objektumok - amiket készíthetünk saját magunk, vagy valamennyi résztvevő számára, ha publikussá tesszük - nem csúfítják el az eredeti rajzot, mert azok csak külön parancsra válnak láthatóvá.

Hozzáférés tetszőleges eszközzel

A tervezőcsapat tagjai akár asztali számítógépről, akár táblagépről, vagy akár okostelefonról is elérhetik a projektinformációkat.

Központosított projektinformációk - Online kommunikációs felület biztosításával egyszerűsítheti a projektben résztvevő tervezőcsapatok tagjai közötti együttműködést.
Megosztási funkciók - A projektadatok feltöltésével és megosztásával lerövidítheti a tervegyeztetési folyamatokat, csökkentheti a tervezési időt.
Döntéshozatal gyorsítása - Az online felületen bármikor, bárhonnan, gyorsan és egyszerűen lehet visszajelzéseket küldeni a jelölési, és a megjegyzési funkciók használatával.
Valós idejű bemutatók - A tervezési folyamat során az online felületen, a valósidejű bemutatók segítéségével jobb áttekintést lehet nyújtani az ügyfeleknek, illetve a projektben résztvevő tervezőcsapat tagjainak.
Tervváltoztatások követése - A központi tárhelyre történő modell, illetve tervfeltöltés biztosítja, hogy mindig az aktuális modellek, illetve tervek álljanak a rendelkezésre. Ugyanakkor a korábbi tervváltoztatások is hozzáférhetők maradnak.
Hozzáférés tetszőleges eszközzel - A tervezőcsapat tagjai számítógépről, vagy tabletről, vagy akár okostelefonról is elérhetik a projektinformációkat.BIM 360 Team rendszerkövetelmények

Szoftverigények

- Chrome, Firefox, Safari, Edge (legújabb változat)
- PC: Bármely Windows környezet (10, 7), melyeket a fenti böngészők támogatnak
- Okoseszköz: iOS 10 (vagy újabb), Android 5.0 (vagy újabb)

Hardverigények

- PC: A böngésző által támasztott minimális követelmények
- Okoseszköz: iPhone 4S (vagy újabb), iPad 2 (vagy újabb), iPad Pro, Android 5.0 (vagy újabb) futtatására alkalmas eszköz
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum