Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk Fusion 360 ismertető

Az Autodesk Fusion 360 egy integrált, felhő alapú 3D CAD/CAM termékfejlesztési alkalmazás, mely egyesíti az ipari és gépészeti tervezést, a szimulációt, az együttműködést és a gyártás támogatását.


Fusion 360 egy felhőalapú szoftver, tehát az általunk készített dokumentumokat nem a helyi gépen, hanem egy Autodesk által biztosított felhőben tárolhatjuk. Itt jönnek létre az automatikus biztonsági mentések és az alkatrészek korábbi verziói. A felhőben projekteket hozhatunk létre, amelyben tetszőleges mappastruktúrát állíthatunk elő (mint egy hagyományos munkakönyvtár, vagy meghajtó esetén).

A felhő alapokon nyugvó adatkezelés biztosítja a gyors és hatékony csapatmunkát. A projekthez külső és belső résztvevőket is meghívhatunk, akik egy időben dolgozhatnak a projekteken. A fejlesztők valós időben javíthatnak a terveken, fűzhetnek hozzájuk észrevételeket, vagy reagálhatnak kommentekre. Több mint 50 fájl típus beolvasására és kezelésére képes, valamint a projektet exportálhatjuk a legtöbb általános formátumba, úgy mint DWG, DXF, FBX, IGES, OBJ, SAT, AMT, STEP.

A Fusion 360 3D felhasználói felületén kontextusérzékeny parancsokat tartalmazó paneleket és legördülő listákat láthatunk.

Alkatrészek tervezése során az AutoCAD-ből és az Inventorból ismert parancsokat találjuk. Létrehozhatunk parametrikus és lemezalkatrészeket, vagy szabadformázással készített testeket. Az alkatrészekhez az Autodesk adatbázisát használva anyagot társíthatunk, így később már az adott anyag valós fizikai tulajdonságaival végezhetünk szimulációs számításokat. Ebben a környezetben gördülékenyen tudunk létrehozni összeállításokat is, amikhez helyben készíthetünk, vagy belinkelhetünk alkatrészeket. A részegységeket koordinátarendszer szerint pozícionálhatjuk, vagy kötés parancsokkal egymáshoz illeszthetjük. Az összeállításról készíthetünk robbantott nézeteket, animációkat és renderelt képeket is. Az elkészült modellről létrehozott 2D dokumentációkat külön nézetekkel, méretezéssel, megjegyzésekkel és anyagjegyzék (BOM) táblázattal bővíthetjük.

fusion 360

Segítségével már nyomtatott áramköri lapokat is tervezhetünk.

fusion 360

Az alkatrészek geometriáját adott igénybevételekhez optimalizálhatjuk. Ezen opció segítséget nyújt a minimális anyagfelhasználásban, meghatározott szilárdsági képességek elérése mellett. Az ily módon optimalizált alkatrész tovább növeli a gyártási folyamat hatékonyságát, a munkafolyamat további egyszerűsödését eredményezve. Ehhez hasonló funkció a Generatív tervezés, aminek segítségével az adott feltételeket kielégítő, új lakatrészeket generálhatunk.

fusion 360

Végezetül a Fusion 360 a megtervezett alkatrészek gyártásához is nagy segítséget nyújt. Beépített 3D nyomtatás funkcióval megtámasztásokat, szerszámpályákat készíthetünk. Az integrált CAM funkciók megegyeznek az Inventor CAM rendszerével, így jó minőségű 2; 2,5; 3; és 5 tengelyes marási és esztergálási szerszámpályák, valamint vízsugaras, lézer-, és plazmavágók NC programjai generálhatók.

fusion 360

Bővítmények, kiegészítők

Machining Extension

Ezzel a bővítménnyel fokozható a Fusion 360 CAM munkafolyamatainak hatékonysága. Fejlett gyártási funkciókat kínál. Hozzáférés további 3- és 5-tengelyes stratégiákhoz, szerszámpálya-optimalizáláshoz és folyamat-automatizáláshoz.

Nesting & Fabriaction Extension

Táblaoptimalizálási és gyártási bővítmény a lemezalkatrészek terveinek összesítésével, valamint a terítékek optimalizált elrendezésével minimálisra csökkenthető a hulladék mennyisége.

Manage Extension

Mérnöki munkafolyamatok kezelése és nyilvántartása: módosítási kérelmek, változatok, minőségbiztosítás, együttműködés a beszállítókkal, kiadáskezelés, automatizált alkatrészszámozás és az darabjegyzékek, termékfejlesztési projektsablonok.

Generative Design Extension

A generatív tervezés során az általunk megadott paraméterek és peremfeltételek alapján a szoftver több lehetséges megoldást hoz létre egy termékre vonatkozóan.

Additive Build Extension

Előkészíthetjük a modelljeinket az additív gyártáshoz. Kiválaszthatjuk a 3D nyomtatási paramétereket, automatikusan tájolhatjuk az alkatrészeket, és létrehozhatunk asszociatív támasz struktúrákat.

Simulation Extension

Szimulációs tanulmányok készíthetők annak vizsgálatára, hogy a megtervezett 3D-s modellek gyárthatók-e, illetve hogyan viselkednek valós körülmények között a gyártást megelőzően. Analizálhatjuk a modellt szerkezeti, termikus, explicit és fröccsöntési szimulációk felhasználásával.

Product Design Extension

A kiegészítés hozzáférést biztosít a fejlett 3D tervezési és modellező eszközökhöz, amelyek leegyszerűsítik a termékfejlesztési folyamatot, és lehetővé teszik az tervezés automatizáció szerinti megközelítését.

Team Participant

A felhőalapú projekttervezési feladatokhoz nyújt hozzáférést, központi kezelő- és munkafelületet. A Fusion 360-ban létrehozott és az adott felhasználóval megosztott projektekhez ad hozzáférést jogosultságok biztosítása mellett egy internetböngésző segítségével. Használata a Fusion 360 termékkel nem rendelkezők számára ajánlott, mert a Fusion 360 automatikusan tartalmazza a Team Participant képességeit.

Programcsomagok

A programcsomagok egyesítik az alap Fusion 360 szoftvert a megfelelő bővítményekkel, hogy a terméktervezéssel és gyártással kapcsolatban a teljes eszközkészlet biztosított legyen.

Fusion 360 for Product Design

  • Fusion 360
  • Product Design Extension
  • Simulation Extension
  • Manage Extension

Fusion 360 for Manufacturing

  • Fusion 360
  • Product Design Extension
  • Machining Extension
  • Nesting & Fabriaction Extension
  • Additive Build Extension
  • Manage ExtensionFusion 360 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

- Apple macOS Monterey 12, Big Sur v11.x; Catalina v10.15, Mojave v10.14
- Microsoft Windows 8.1, 10, 11
- .NET Framework 4.5, SSL 3.0, TLS 1.2+

Hardverigények

- 4 GB RAM memória, ajánlott 8 GB
- 64-bites processzor: legalább 4 magos, 1.7 GHz, ajánlott 6 vagy több magos 3 GHz
- 3 GB szabad hely a merevlemez C: meghajtóján
- 1366 x 768 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 1920 x 1080) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 10.1 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség és DirectX 11 támogatás ajánlott)
- Szélessávú internetkapcsolat: 2.5 Mbps vagy gyorsabb letöltési sebesség és 500 Kbps vagy gyorsabb feltöltési sebesség
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum