Általános információk

Autodesk hálózatos verziók

Autodesk egyedi (egyfelhasználós) licenc

A gyakoribb típus az önálló, más néven egyedi licenc, melynél a licenc egy általunk meghatározott Autodesk felhasználó névhez köti magát. A szoftver így csak a licencre jogosult felhasználóval futtatható. Ha egy másik számítógépen szeretnénk a szoftvert használni, akkor elegendő felhasználónevünkkel azon a számítógépen bejelentkeznünk. Egyidőben csak egyszeri bejelentkezés lehetséges.

Autodesk hálózatos (többfelhasználós) licenc

A licencelés másik módja a hálózatos licenckezelés, amikor egy erre a célra kijelölt szerver számítógép a kiválasztott kliens számítógépeken folyamatosan kezeli a licenceket. Ebben az esetben számos számítógépre telepíthető a szoftver, de csak annyi helyen fut egyidőben, amennyire a licenc alapján jogosultak vagyunk.
Például az irodában öt számítógépen használnák a szoftvert, de nagy valószínűséggel egyidőben maximum hárman. Ebben az esetben 3 db licenc és 3 db hálózatosítás vásárlása mellett mind az öt számítógépre telepíthető a szoftver, egyidőben viszont csak három számítógépen (bármelyik három számítógépen) lesz futtatható.

Használat hálózaton belül
A vállalati hálózaton belül a szerver számítógép végzi a kliensek igényei alapján a licencek kiutalását és visszavételét. A kliens számítógépen a szoftver indulásakor a licenckezelő ellenőrzi a szabad licencek számát, majd ha ez megfelelő, akkor kiutalja a licencet az igénylő számítógép számára. A szoftverből való kilépéskor a licenckezelő visszaveszi a licencet, így az máris felszabadult egy másik számítógép javára, vagy ugyanazon számítógép későbbi használatára. Ugyanazon a számítógépen többször indított szoftver esetén is csak egy licenc kerül felhasználásra.

Használat hálózaton kívül - Kölcsönzés
Ha egy számítógép leválik a vállalat hálózatáról, - ami a laptopok használatakor meglehetősen gyakori - akkor egy licenc erre a számítógépre kikölcsönözhető. Ekkor a hálózat nélkül maradó számítógépen a kikölcsönzéskor beállított határidőig működik a szoftver. A kölcsönzés határidejének lejártával a licenc automatikusan (akkor is ha időközben nem csatlakozik a hálózathoz) visszakerül a licenckezelőhöz.
A kikölcsönzés idején a hálózatban maradt számítógépek csökkentett licencszámmal gazdálkodhatnak.

Licencszerver
A hálózatos licenckezelésre a hálózatban található bármelyik munkaállomás beüzemelhető, nem kell annak feltétlenül a szó szoros értelmében szerver számítógépnek lennie (de lehet). A szerver számítógépen, a licenckezelő programban folyamatosan nyomon követhetjük a licenckezelés eseményeit: láthatjuk a lefoglalt és a szabad licencek számát, a licenckérő felhasználókat, számítógépeket. A licenckezelés automatikus, nem kell erre a célra a felhasználónak külön programot futtatnia, csupán a szerver számítógép bekapcsolt állapotára van szükség.

Licencszervert támogató operációs rendszerek:
- Windows 7 / 8 / 8.1 / 10 32 vagy 64 bit
- Windows 2012 Server R2 64 bit
- Windows 2012 Server 64 bit
- Windows 2008 Server R2 64 bit
- Linux 32 vagy 64 bit
- Red Hat Enterprise Linux 5 / 6 / 7
- SUSE Linux Enterprise 11
- Mac OS X version 10.8 vagy újabb

Rendszerkövetelmények »
Licencszerver letöltése »
Licencszerver beállítása »

Bővítés
Újabb licencek vásárlásakor nem kell se a kliens számítógépeken lévő szoftvereket, se a licenckezelő szoftvert újratelepíteni, hanem elegendő a jogosultságért felelős licencfájlt lecserélni.

Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum