Általános információk

iMate kényszerek használata Inventor Professional környezetben

Az Inventor Professional összeállítási környezetében az alkatrészek egymáshoz való megfelelő elhelyezkedését a Kényszerek (Constrain) és az Egyesítés (Joint) parancsok segítségével alakíthatjuk ki. Az iMate segítségével az alkatrészek közötti kapcsolatokat közvetlenül alkatrésztervező környezetben is megadhatjuk, így gyorsíthatjuk az adott modell összeállítását.

Az iMate használatának előnye

Kiosztások segítségével is létre tudunk hozni hasonló végeredményt. Az alkatrészek funkcionalitásától függően ez is jó megoldás lehet. Az iMate kényszer és a kiosztás közötti alapvető különbség az alkatrészek mozgatásában található. A kiosztások komponensei nem szétválaszthatók, mozgatásuk csak együtt lehetséges, ami az összeállítások működése során problémát okozhat. Ugyancsak ez a helyzet a kisebb részösszeállítások alkalmazásánál.

inventor imates

Az iMate előnye ezekkel szemben, hogy a kényszerekkel ellátott alkatrészek megőrzik az önállóságukat, így külön-külön is mozgathatók. Alkalmazhatjuk őket olyan esetekben is, amikor a kiosztás parancsok a geometria szabálytalansága miatt nem használhatók.

Az iMate működése

A Manage fülön található iMate parancs segítségével lehet létrehozni a névvel ellátott kényszereket. Ezt megnyitva a parancs párbeszédpanelén a hagyományos Kényszerek felületet találhatjuk. A kényszer típusának kiválasztása után lehetőség van megadni a saját és annak a kényszernek a nevét is, amivel párban állnak. Fontos, hogy az adott névvel rendelkező kényszerpárnak ugyanaz legyen a típusa is. A megegyező nevű, de eltérő kényszertípusok használatakor az alkatrészek nem kapcsolódnak össze, csakis a megegyező típus esetében.

i-mate

Az alkatrésztervező környezetben a kényszerrel ellátott alaksajátosságokon egy fehér buborék jelzi a kényszer létrejöttét, valamint az oldalsó fastruktúrában is megjelenik az iMate mappa, ami az így létrehozott kényszereket tartalmazza. Minden kiadott kényszert csak egyszer használhatunk fel. Például egy felülettel egy kényszer segítségével csak egy alkatrészt tudunk összekapcsolni. Ez segítség számunkra, hogy elkerülhessük az összeállítások létrehozása közben létrejövő esetleges hibákat. Például, hogy egy helyre ugyanazt az alkatrészt többször is beillesszük. Ha az összeállításon belül létrejön a kényszer, akkor ez a fastruktúrában a Kapcsolatok (Relationships) mappában lesz megtekinthető.

Az iMate kapcsolatokkal rendelkező alkatrészek összeállításba való behívásakor az összes előre definiált helyre beilleszthetőek. A jobbgomb-menüben az Elhelyezés minden egyező iMate-hez (Place at all matching iMates) parancs segítségével.

Azonban figyelmesnek kell lennünk, amikor az Elhelyezés minden egyező iMate-hez parancsot használjuk. A névvel összepárosított kényszereken kívül is létrehozhat kapcsolatokat. Emiatt ügyelni kell arra, hogy összeállításunkban ne maradjanak szabad iMate kényszerek. Az Inventor minden esetben az összerendelt kényszer párokat részesíti előnyben, így először ezeket készíti el. Amennyiben maradt még felhasználatlan, azonos típusú kényszer az összeállításban, ott is létre fog jönni az automatikus beillesztés.

Összeállítások készítése során nagy figyelmet kell fordítani az alkatrészek helyes beillesztési sorrendjére, így elkerülhetők az esetleges kellemetlenségek. Valamint az iMate parancsokkal is követhetjük az összeállítás lépéseit, akkor hozva létre őket, amikor azt a következőleg beillesztendő alkatrész megkívánja. Az, hogy a létrehozott iMate kényszerek nem igényelnek pontos névegyezéseket, gyorsíthatja is a munkánkat. Ha lépésről lépésre haladva csak egy-egy kényszert hozunk létre, akkor az összeállításba behívva eltérő nevekkel is egymásra találnak, így nem kell figyelni a névpárosításokra. Ha névmezőket üresen hagyjuk, akkor a kiadott iMate egy automatikusan generált nevet kap a típusa és sorszáma alapján.

Mikor használjuk?

Az iMate parancsok használata nevek megadásával, és párok létrehozásával kezdetben lassabb lehet, mint a hagyományos kényszerezés. Ez viszont csak addig igaz, míg az alkatrészek darabszáma alacsony.

inventor i-mate

Például, ha egy tengelyt a teljes összeállításban csak kétszer használunk fel, akkor arra nem érdemes az iMate-et használni.

inventor professional

Abban az esetben viszont, amikor egy alkatrészt sokszor szeretnénk felhasználni, emellett pedig nem használhatunk kiosztást a szabálytalan elhelyezkedések miatt, vagy - mint ahogy a képen a példa is mutatja - fontos megőrizni az alkatrészek egyedi mozgását, az iMate parancsok használata gyors megoldást biztosít. Például egy motor szelepeinek beillesztésére.
Amennyiben értesülni szeretne új szakcikkeink és videóink megjelenéséről, úgy kedvelje, és kövesse Facebook oldalunkat!
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum