Általános információk

Prezentáció készítés Inventorban

Az Inventor tervezőprogram segítségével lehetőségünk van a modelljeinkről, vagy összeállításainkról robbantott ábrákat és animációkat is készíteni. Így videóban is bemutathatjuk egy szerkezet összeállítási lépéseit, vagy egyszerűen készíthetünk a tervlapok számára robbantott ábrákat.

Felhasználói felület

Az Inventor több fájlformátumot kezel a különböző tervezési feladatokhoz. Nincs ez másként az animációk készítéséhez sem. Tehát új animáció létrehozásához válasszuk a Standard (mm).ipn sablonfájlt. Vegyük szemügyre először a felhasználói környezetet!

inventor prezentáció

A szalagmenüben a megszokott Eszközök (Tools) a Nézet (View) Kezdés (Get Started) és az Együttműködés (Collaborate) mellett újonnan a Prezentáció (Presentation) fül is megtalálható. Bal oldalon, ahogy az az Inventortól már megszokott, a modelláttekintőt láthatjuk. Jobb oldalon a Pillanatképek (Snapshot Views) számára láthatunk egy elkülönített sávot. Ide jóminőségű képeket rögzíthetünk a munkaterületről. Alul pedig a videó szerkesztésekben kihagyhatatlan idősávot találjuk.

Videó készítés

Mielőtt elkezdenénk a munkát, előtte be kell hívni egy, már meglévő összeállítást. Erre az új üres fájl létrehozásakor automatikusan megjelenő Beillesztés (Insert) párbeszédablakban, vagy a szalagmenü Prezentáció fülén a Modell beillesztése (Insert Modell) parancs segítségével van lehetőség.

inventor prezentáció

Kezdjük a Felvétel készítésével (Capture Camera). Az idősávon kattintva az adott időpillanatokban létrehozhatunk új nézeteket. Ezeket a nézeteket fogja a program, mozgatással összekötni. Nézzünk erre egy példát!

Állítsunk be egy számunkra megfelelő nézetet, majd kattintsunk a Felvétel készítésére (Capture Camera), ezzel rögzítettük a jelenlegi kameraállást. Az idősávon kattintsunk például a 3. másodpercre. Ez után forgassuk el a modellt olyan állásába, ahogy a mozgatás után azt látni szeretnénk. Majd ismét a Felvétel készítésére (Capture Camera) parancs következik. Így létrejött az Idősávon a 0-3. másodpercig tartó forgatás a megadott két nézet között.

A Komponensek mozgatása (Tweak Components) parancs segítségével húzhatjuk el az alkatrészeket az összeállítástól. Két funkcióval rendelkezik: a Mozgatás (Move) és a Forgatás (Rotate). Kiválaszthatjuk, hogy csak alkatrészeket, vagy részösszeállításokat szeretnénk-e elmozdítani. Legördítő listákból választhatunk még további opciók között, meghatározhatjuk a mozgatás tengelyeit Lokális (Local) az alkatrész saját koordinátarendszere, vagy Globálisan (Global), a teljes összeállítás tengelyei szerint is. Egy-egy alkatrész kijelölésénél meg is jelennek ezek az irányok, melyeket célszerű, de természetesen nem kötelező használni.

inventor prezentáció

Az elemek Átlátszósága (Opacity) is beállítható, ami megnövelheti a bonyolult modellek értelmezhetőségét. A beállításhoz kattintsunk az idősáv azon pillanatára, amikor az alkatrészt elrejteni, vagy megjeleníteni szeretnénk, majd használjuk az Átlátszóság (Opacity) parancsot, a megjelenő csúszka segítségével pedig válasszuk ki a szükséges átlátszóságot. A későbbiekben az idősávon lehet majd változtatni az átlátszóság időzítését, erősségét és hosszát.

inventor prezentáció

Az Idősáv

Az idősávban minden rögzített mozdulat megjelenik, arra vagy azokra az időpillanatokra időzítve, amikor létrehoztuk őket. A legfelső sorban mindig a kamera pozíciói lesznek, alatta pedig alkatrészenként megnevezve külön sorban láthatjuk a különböző mozgatásokat. Az idősávban az elemek arrébb helyezhetőek, és a hosszuk is változtatható. Jobbgomb-menüjükben pedig elérhetőek és módosíthatók a létrehozáskor megadott tulajdonságok is. Az egymás alá helyezett mozgatások egyszerre fognak végbemenni.

inventor prezentáció

Rajzi nézetek létrehozása

A tervlapok számára is készíthetünk beállított robbantott ábrákat. Ehhez a Rajznézet létrehozása (Create Drawing View) parancsot használhatjuk. Erre kattintva a megjelenő párbeszédablakban kiválaszthatjuk, milyen formátumot, sablont szeretnénk használni a tervlap elkészítéséhez. Ezután létrejön a tervlap, amin első lépésként a robbantott ábra nekünk szükséges részleteit hozhatjuk létre, mely után a tervlapok teljes funkcionalitását is használhatjuk.

inventor prezentáció

Megjelenítési beállítások

A megfelelő videóhoz és képekhez elengedhetetlen a jó árnyék és fényviszonyok beállítása. Minderre a Nézet (View) fülön található megszokott Inventor parancsok adnak lehetőséget. Itt megannyi Megjelenítési stílus (Visual Style) közül választhatunk, Árnyékokat (Shadows) és Tükröződéseket (Reflections) állíthatunk be. Kiválaszthatunk, vagy új sémát definiálhatunk a fényeknek is.

inventor prezentáció

Közzététel

Az elkészített videóval és képekkel már nincs más dolgunk, mint tényleges videó- és képformátum szerint elmenteni őket. Erre a célra használjuk a Közzététel (Publish) parancsot.

A képek létrehozásakor a Raszter (Raster) párbeszédablakában kiválaszthatjuk a szükséges képeket, megadhatjuk a képek méretét, célmappáját, formátumát és hogy áttetsző legyen-e a háttér. A képek közzététele során .bmp .gif .jpg .png .tiff formátumok érhetők el.

inventor prezentáció

A videó létrehozásában a képekéhez hasonló párbeszédablak nyújt segítséget. Itt beállíthatjuk, hogy (amennyiben többet is létrehoztunk) melyik idősávot és annak mekkora részét szeretnénk elkészíteni. A Fordított (Reverse) pipa bejelölésével visszafelé játszva fog elkészülni a videó. Ezután állítható be a videó mérete és minősége, a fájl neve és a célmappa, amiben a videó létrejön, a formátuma pedig .wmv vagy .avi lehet.
inventor prezentáció

Utolsó lépésként publikáláskor a tömörítés mértékét és annak típusát is meg lehet határozni. Ezt kiválasztva készülhet el a teljes videó.


Amennyiben értesülni szeretne új szakcikkeink és videóink megjelenéséről, úgy kedvelje, és kövesse Facebook oldalunkat!
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum