Általános információk

SOFiSTiK és Archicad adatkapcsolat: SAF

Mi a legjobb módja annak, hogy az építész modell a statikushoz kerüljön, közös modell vagy adatcsere?
A SOFiSTiK termékei között találunk a Revit kapcsán az épületmodell és a statikai számítás közötti direkt kapcsolatot, ami ráadásul közvetlenül az Autodesk Revitbe integrálódik, nincs szükség fájlcserére.
Az építészek körében a Graphisoft fémjelezte Archicad is meglehetősen elterjedt, itt azonban nincs közvetlenül jelen a SOFiSTiK.

Az Archicad-ben a Revithez hasonlóan lehetőség van a hagyományos építészobjektumokból felépülő úgynevezett fizikai modellel párhuzamosan a szerkezetelemzési modell kialakítására is. Az Archicad szerkezetelemzési modellje a háttérben automatikusan képződik a fizikai modellel egy időben. A szerkezetelemzési modell nem egy különálló modell, inkább tekinthető a fizikai modell egyszerűsített ábrázolásának.

A következőkben nyomon követjük, hogy miként lehet az Archicad-ben található szerkezetelemzési modellt átadni a SOFiSTiK Statika számára, és részletezni a számítások elvégzéséhez.

Általában a pontos szerkezetelemzési modellből származó statikai váz, a megfelelő tartószerkezeti anyagok (pl. betonminőségek), keresztmetszetek, támaszdefiníciók és tehermegadások nem tartoznak az építészek feladatkörébe. A SOFiSTiK ezért a modell geometriájának kinyerésére koncentrál, megpróbálja egyszerűsíteni a statikus általi (szinte elkerülhetetlen) újra- vagy átmodellezést.

A fizikai modellből nem lesz automatikusan helyes szerkezetelemzési modell az építész szoftverekben. Külön eszközök állnak rendelkezésre, hogy a szerkezetelemzési modellt a tervezők a fizikai modellel összhangban tökéletesítsék. Az építész a fizikai modellre koncentrál, a szerkezetelemzési modell minden igyekezete ellenére valószínűleg korrekcióra szorul. Nem feltétlenül a tervező hibájából, hanem abból, hogy nem láthatja előre a végeselem szoftverben történő viselkedést.

Például a falak, pillérek statikai vázának helye nagymértékben függhet akár a végeselemhálótól is. Ahhoz, hogy a statikus elkerülje az indokolatlan sűrűségű hálót, a statikai váz módosítására kényszerül, amitől az ő statikai váza (szerkezetelemzési modellje) akár függetlenné is válhat az építész alapdefinícióitól. Előfordulhat, hogy a pillérek keresztmetszetét a számítás hatására növelni kell, de az építész modellben az egymás fellett elhelyezett pillérek a külső síkjának egybe kell esnie. Ezesetben a pillérek statikai vázát, azaz tengelyvonalát szinkronba (egyvonalba) célszerű hozni.

Az Archicad épületmodellből induló statikai számításig tartó folyamatot statikus szerepkörből vizsgáljuk. Első lépésben az építésztől kapunk egy kiindulásul szolgáló szerkezetelemzési modellt, amely számunkra betekintést ad arról, hogyan képzelte el az épület tartószerkezetét. A szerkezetelemzési modell az Archicad-ből SAF fájlként (.XLSX) nyerhető ki. A SAF fájl egy Excel alapú adatfájl, ami táblázatos adatok formájában tartalmazza az épület tartószerkezetét.

Archicad SAF

A SAF a Nemetschek Csoport kezdeményezése, amelynek célja a szerkezettervezők (statikai szoftverek) közötti együttműködés javítása egy nyílt, Microsoft Excel formátumú adatcserével.

A legalább 2.0.0 verziójú SAF fájlból a SOFiSTiK jelenleg a szerkezet geometriáját, az anyagok és a keresztmetszetek megfeleltetett változatát veszi át.

SAF Viewer

Az adatátvétel a SOFiSTiK SSD programjának 2022-es verziójától elérhető IFC/SAF Import műveleti lépésével végezhető el, amely során a SAF fájlokban szereplő anyag és keresztmetszeti elnevezésekhez a SOFiSTiK Statikában szabványos anyagok, jellegzetes (általános), és egyedi keresztmetszetek társíthatók. A fájl beolvasásakor rögtön megjelenő ajánlások természetesen a SOFiSTiK Statikában lecserélhetők, akár egyedire is állíthatók.

ArchiCAD anyagok     ArchiCAD keresztmetszetek

A művelet (IFC/SAF Import Task) futtatásának eredményeként előáll a SOFiSTiK statikai modell. Egy ingyenes SAF nézegetővel megtekinthetjük, hogy grafikailag mit tartalmaz a SAF fájl, és össze tudjuk vetni azzal, amit a SOFiSTiK ebből saját maga számára átemelt.

sofistik statikai modell

A SOFiSTiK adatbázisában képződő statikai vázat elmentjük a SOFiSTiK AutoCAD alapú grafikus programjában (SOFiPLUS) egy saját, érintetlen DWG állományként.

szerkezetelemzési modell

Ezt a DWG-ben található statikai vázat fogjuk a következő SAF verzió beérkezése után az összehasonlítás alapjául használni.

A verziókövetéshez az AutoCAD DWG Compare (DWG összehasonlítás) parancsát használjuk. A statikai váz geometriája jól összehasonlítható, a rajzi elemek által hordozott (elsősorban statikai) tulajdonságok azonban nem. Ha egy vonal helyzete nem, de a keresztmetszete (mint tulajdonság) változott, akkor sajnos azt a DWG Compare nem mutatja eltérésnek.

DWG Compare

Ennek elkerüléséhez a SOFiPLUSban kérhetünk szilárdtest megjelenítést, amely vastagságot és keresztmetszetet kölcsönöz a statikai váz vonalainak és felületeinek. Ezt a DWG rajzot elmenthetjük egy *-testmodell néven.

Testmodell

A testmodellek DWG-i már precízebben összehasonlíthatók. Jól látszik, hogy így a keresztmetszeti és vastagsági változások is előbukkannak a változások vizsgálata során.

DWG Compare

Összegzésként, lesz a két érintetlen DWG alapfájlunk, egy vonalakból és felületekből álló statikai váz és egy testmodell.

A SOFiPLUSban korrigálhatjuk a statikai váz fájl hibáit, pótolhatjuk hiányosságait, elkészíthetjük a megtámasztásokat, terheket és tehereseteket. Az így továbbfejlesztett, precíz modellt fogjuk a későbbiekben használni, ezért ebben minden szükséges beállítást elvégzünk és alávetjük a statikai számításnak.

SOFiSTiK statikai számítás

Egy rugalmasabb munkamódszert is igénybe vehetünk, ha a geometrián felüli adatokat nem grafikusan, hanem a SOFiSTiK saját szöveges programnyelvén keresztül adjuk meg. Az egyes terheket, megfogási viszonyokat a statikai vázban szereplő elemek sorszámához definiálhatjuk. Ilyen esetben a geometria változása nem feltétlenül követeli meg a definíciók módosítását. Például a 6-os sorszámú pont szövegesen egy csuklós megtámasztást kap. Mindegy, hogy a pont helyzete miként módosul, a csuklós megtámasztást nem szükséges utánigazítani. Ugyanez érvényes egy rúd, vagy egy felület teljes leterhelésére is.

sofistik programnyelv

A számítás és méretezés végeztével az esetleg megváltozott geometriáról az építészt hagyományos módon értesíthetjük. Az építész a jelzett változásokat az Archicad modellező eszközeivel a megszokott módon építheti be a modelljébe.

Ha újabb építész modellváltozat készül, és arról egy újabb SAF fájlt kapunk, akkor a SAF fájlból az eddigiek alapján elő tudunk állítani újabb két érintetlen DWG-t. A két DWG-t (statikai váz és testmodell) össze tudjuk hasonlítani a korábban készített érintetlen fájljainkkal. Az eltéréseket manuálisan átvezethetjük a precíz modellünkre. Manuális változáskövetés esetén nem áll fel a kéretlen felülírás veszélye. Ez is egy óriási előny, biztonságba tudni az eddig elkészített munkát.

A SAF fájlon keresztül történő kommunikáció előnyös mindkét fél számára. Az építész statikus felé történő adatszolgáltatása csupán egy szerkezetelemzési modellre korlátozódik. Emiatt a másik fél modelljébe történő kéretlen módosítási beavatkozás is elkerülhető.


Amennyiben értesülni szeretne új szakcikkeink és videóink megjelenéséről, úgy kedvelje, és kövesse Facebook oldalunkat!
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum