Általános információk

Csővezeték tervezés Inventor környezetben

Az Inventor Professional gépészeti szoftver részeként elérhető egy cső- és vezetéktervező modul, melynek segítségével hatékonyan készíthetünk útvonalakat majd ezek alapján vezetékeket.

Csővezetékek készítésének lépései

Az Inventor Csőtervező moduljában (Tube and Pipe) egy több lépésből álló folyamat segítségével lehet létrehozni az irányított vezetékeket. Ez egy logikusan felépített folyamat, járjuk végig pontról pontra a tervezés teljes menetét.

Fontos, hogy a Csőtervező modul az összeállítási környezetben érhető el, a használatához pedig létre kell hozni egy saját Összeállítást (Assembly). Ebből is látszik, hogy a vezetékek nem mások, mint speciális részösszeállításai más modellnek. Létrehozásukhoz használjuk a Környezetek (Environments) fül Csőtervező modul (Tube and pipe) parancsát. Erre kattintva megjelenő párbeszédpanelen meg kell határoznunk az aktuálisan létrehozandó fájl nevét, valamint a mappáját.

inventor csővezeték

A szemfüles felhasználók észrevehetik, hogy a képen látható panel két részre van osztva. Ez azért van, mert egy csőösszeállításon belül több Ágat (Run) is definiálhatunk. Az első ilyen ágnak a nevére és leendő mappájára kérdez rá a panel alsó osztása. Ezek után hozhatunk létre új Útvonalat (Route) a vezetékek számára. Tehát összefoglalva: létre tudjuk hozni csövek egy csoportját (csőösszeállítás), amin belül ágakat készíthetünk, amiken belül definiálhatjuk a vezetékek útvonalait és magukat a vezetékeket. Ez a felosztás lehetőséget ad egy-egy csoporton belül több típusú ág, vagy útvonal létrehozására.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme ennek az erős tagolásnak, és mikor érdemes létrehozni új ágakat? A válasz a vezetékek egyedi típusbeállításaiban és sajátosságaiban rejlik.

Tekintsük át egy csővezeték létrehozását egy konkrét példán keresztül és rögtön megkapjuk a választ a kérdéseinkre.

Hozzunk létre a Környezetek (Environments) fül Csőtervező modul (Tube and pipe) parancsát használva egy új csoportot és egyidejűleg vele együtt készítsük el az első ágat is. Nevezzük el, válasszunk egy megfelelő mappát. Ezt követően egy speciális szalagmenüt kapunk, aminek segítségével az útvonalakat tudjuk meghatározni, emellett pedig kiemelkedően fontos, hogy a csővezeték stílusát és tulajdonságait is előre meghatározhatjuk.

inventor Tube and Pipe

Válasszuk a Csővezeték stílusa (Tube and Pipe Styles) parancsot. A megjelenő párbeszédpanelben előre definiált stílusokat, valamint azok tulajdonságait találjuk. A stílusok között három fő típust különböztetünk meg, ezek a Könyökökkel tört csővezetékek (Rigid Pipe with Fittings), a Hajlított cső (Tubing with Bends), valamint a Flexibilis (Flexible Hose) csövek. Ezeken belül találjuk a különböző altípusokat. Dupla kattintással tehetünk aktívvá egy stílust, majd ezt követően tudjuk módosítani annak tulajdonságait. Érdemes a jobbgomb-menüből a Másolás (Copy) segítségével duplikálni a stílust, és a duplikumot személyre szabni, így nem vesznek el az eredeti beállítások.

inventor csőtervező

Az Általános tulajdonságok (General) között beállíthatjuk a létrehozni kívánt csővezeték Nevét (Name) és Kategóriáját (Category), Átmérőjét (Diameter), Anyagát (Component Appearance), valamint a Megkötések (Rules) fülön a Szegmenseinek (Segment Lenght) Minimális (Minimum) és Maximális (Maximum) hosszát, végül de nem utolsó sorban a szegmensek közötti Eltolási tényezőt (Increment).

A megfelelő beállítások kiválasztása után két lehetőségünk van. Egyedi útvonalat rajzolunk, vagy egy, már meglévő vázlatot jelölünk ki útvonal gyanánt. Az utóbbit választva rögtön létre is fog jönni a csővezeték. Az első egy kicsit izgalmasabb. Ehhez válasszuk az Útvonal (Route) parancsot. A kiindulási pont csak egy tárgyraszteri pont, vagy valamilyen középpont lehet. Itt elkezdhetjük felépíteni síkok mentén a saját útvonalunkat, vagy egyszerűen a programra is bízhatjuk az útvonal automatikus elkészítését. Utóbbi esetben elegendő a kezdő- és végpontot kijelölnünk. Ha az automatizmust választjuk, számolnunk kell azzal, hogy valószínűleg elsőre nem azt a megoldást kapjuk, mint amire számítottunk. Semmi gond. Több lehetséges útvonalat is létrehoz a program, amik közül választhatunk, még utólag is tudjuk módosítani a kiválasztottat a Szegmens mozgatása (Move segment), Töréspont beillesztése (Insert point) és a Töréspont mozgatása (Move point) parancsok segítségével. A jó útvonalat elfogadva a Csövek elhelyezése (Populate route) paranccsal hozhatjuk létre a csövek fizikai valóját.

inventor tube

Itt jön a képbe a beállítások lényege: amennyiben most visszalépünk az előző ágba, akkor ugyan ezekkel a beállításokkal fogunk tudni létrehozni újabb útvonalakat.

Alkatrészek elhelyezkedése, módosítása, beszúrása

A csővezetékek típusának módosításához vissza kell lépnünk a Csőtervező modul azon részébe, ami az érintett alkatrészeket tartalmazza. Itt a Csővezeték stílusait (Tube and Pipe Styles) módosítva egységesen fognak változni a vezetékek.

A Csőtervező modul az Alkatrészkönyvtárból (Content Center) táplálkozik, innen származnak a beillesztett elemek, így lehetőségünk van a szakaszokat és az elemeket külön-külön is módosítani. Ezt a modelláttekintő fastruktúrájában az alkatrész jobbgomb-menüjében található beállítások segítségével érhetjük el, a Méretek megváltoztatása (Change Size...) és a Csere az alkatrészkönyvtárból (Replace from Content Center...) parancsok segítségével.

inventor piping

Az elkészített útvonalaknak nem csak az elemeit lehet módosítani, hanem új alkatrészeket is hozzá lehet fűzni. Az Útvonalat (Route) duplakattintással aktívvá téve a szalagmenüben találjuk a Beillesztés (Place) parancsot.

inventor pipe

Ez a parancs az alkatrészkönyvtárba vezet, ahol a könyökök, idomok és elágazások között válogathatunk. A kiválasztott alkatrész beillesztéséhez csak ki kell választani a kívánt csőszakasz egyenesét, vagy annak egy pontját. A beillesztéskor az új alkatrész belevágja magát a már meglévő modellbe, például ha egy egyenes csőszakaszra illesztjük, akkor azt két külön szakaszra bontja.

Alkatrészek elhelyezkedése, módosítása, beszúrása

A kész modell tervlapra illesztésekor csövek önálló részösszeállításként fognak megjelenni. Viselkedésüket tekintve nem fognak eltérni más, hagyományos Inventor alkatrészektől. Ennek köszönhetően akár külön is készíthetünk róla tervlapot.

inventor bim content

A csöveket nem csak az Inventorban használhatjuk fel. A csővezetékek modelljét, vagy az azt tartalmazó teljes összeállítást is exportálhatjuk más programok számára. A Környezetek (Environments) fülön a BIM Tartalom (Bim Content) parancs segítségével a csöveket BIM tulajdonságokkal láthatjuk el: megadhatjuk a csövek irányítását, OmniClass számát, nevét és további számos, lekérdezhető egyedi tulajdonságot.

A BIM komponensek exportálásási lehetőségeiről az Inventor - Revit adatkapcsolat című cikkünk Exportálás az Inventorból fejezetében találhatók bővebb információk.


Amennyiben értesülni szeretne új szakcikkeink és videóink megjelenéséről, úgy kedvelje, és kövesse Facebook oldalunkat!
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum