Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

AutoCAD 2006 újdonságai

Dinamikus blokkok

Az új dinamikus blokk használata lehetőséget biztosít a már beillesztett blokkok módosítására, a blokkok előállításakor általunk meghatározott módosítási paramétereket a beillesztés után tetszőlegesen változtathatjuk. A hasonló alaktrészeket (csavar, anya) is a dinamikus blokkokba rendezhetjük, ezáltal az alaktrész beillesztésekor választhatunk, hogy az adott alaktrész melyik mérete jelenjen meg (Például egyetlen csavar, anya blokkjába csoportosíthatjuk az összes szabványos csavar, illetve anya méretét).
Az új Blokk Editor segítségével, grafikus felületen, az előző AutoCAD verziókból ismert parancsok felhasználásával készíthetjük el, vagy módosíthatjuk a dinamikus blokkokat, és megadhatjuk, hogy a beillesztés után milyen módosítási parancsok használhatók (forgatás, nyújtás, kiosztás, tükrözés stb.).

Továbbfejlesztett felirat-, és táblázatkészítés

Az új felsorolási és számozási lehetőségek segítségével készíthetünk felsorolásokat vagy számozott listákat. Kevesebb időt igényel a szöveg elhelyezés utáni beállítása.
A továbbfejlesztett táblázat lehetőségei között az összegzés, az átlagszámítás, az oszlopok és sorok elemeinek összeszámolása, valamint cellaértékeken alapuló szabványos számtani kifejezések is megtalálhatók. A táblázatszámítások automatikusan frissítésre kerülnek a terv és a dokumentáció változtatásakor.

Új méretezési parancsok

Az új méretezési parancsok használatával a méretezéseket a kívánt vonaltípussal láthatja el a program azok szétvetése vagy kézi szerkesztése nélkül. Új méretezési parancs az ívek méretezése, és a megtört méretvonalak, továbbá a méretnyilakat egyenként is átfordíthatjuk a méretvonal mentén.

Továbbfejlesztett sraffozás

Az AutoCAD 2006 sraffozási szolgáltatása lehetővé teszi több terület egyszerre történő sraffozását, egyetlen paranccsal. Hozzáadhatunk és eltávolíthatunk sraffozási határokat, és módosíthatjuk a sraffozás kezdőpontját a sraffozás rajzban történő megjelenésének javításához. A sraffozott területek kiszámítása egyszerű, az érték pedig mezőként jelenik meg a rajzban.

Továbbfejlesztett felhasználói felület

Az új AutoCAD szoftverben a méretek dinamikusan jelennek meg a geometriai elemek létrehozása és szerkesztése során. A szálkereszt mellett adhatjuk meg az új értékeket úgy, hogy azok azonnal megjelennek a rajzgeometriában. Ezzel az új megjelenítés használatával akár ki is kapcsolhatjuk a parancssor megjelenítését is, hiszen minden adat, parancssori információ megjelenik közvetlenül a szálkereszt mellett.
A programban egy teljesen új, grafikus, beépített számológépet is használhatunk, melynek segítségével az alapvető és a részletes matematikai számításokat, mértékegység-átváltásokat, valamint távolság- és hossz-számításokat végezhetünk a rajzban kiválasztott objektumok alapján. A számológép elmenti és visszaállítja az állandókat a jövőbeni számításokhoz, memóriafunkciókkal rendelkezik és leegyszerűsíti az általánosan használt parancsokkal történő együttműködést.

Verzióváltást segítő eszközök

A teljesen megújult grafikus felhasználói felület ellenére a verzióváltás könnyedén elvégezhető a testreszabási beállítások megtartásával. Az új verzióban nem vesznek el a korábban testreszabott menük és eszköztárak a verzióléptetés során.
Az AutoCAD 2006 ugyanazt a DWG fájlformátumot használja, mint az AutoCAD 2005 és az AutoCAD 2004. A 2006-os verzióban a programozói felület sem változott meg, így az AutoCAD 2004 vagy 2005 alapú külső alkalmazások az eddigieknek megfelelően működnek az AutoCAD 2006 alatt is.

Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum