Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk Fusion 360 ismertető

Az Autodesk Fusion 360 egy integrált, felhő alapú 3D CAD/CAM termékfejlesztési alkalmazás, mely egyesíti az ipari és gépészeti tervezést, a szimulációt, az együttműködést és a gyártás támogatását.


Fusion 360 egy felhő alapú szoftver, tehát az általunk készített dokumentumokat nem a helyi gépen, hanem egy Autodesk által biztosított felhőben tárolhatjuk. Itt jönnek létre az automatikus biztonsági mentések és az alkatrészek korábbi verziói. A felhőben projekteket hozhatunk létre, amelyben tetszőleges mappastruktúrát állíthatunk elő (mint egy hagyományos munkakönyvtár, vagy meghajtó esetén).

A felhő alapokon nyugvó adatkezelés biztosítja a gyors és hatékony csapatmunkát. A projekthez külső és belső résztvevőket is meghívhatunk, akik egy időben dolgozhatnak a projekteken. A fejlesztők valós időben javíthatnak a terveken, fűzhetnek hozzájuk észrevételeket, vagy reagálhatnak kommentekre. Ebben segítséget nyújt, hogy a szofver Windows és Mac platformon valamint PC-n notebookon, és a Fusion 360 mobile app révén iOS és Android rendszerű okostelefonon is egyaránt fut, így költségtöbbletek nélkül is kényelmesen használható. Több mint 50 fájl típus beolvasására és kezelésére képes, valamint a projektet exportálhatjuk a legtöbb általános formátumba, úgy mint DWG, DXF, FBX, IGES, OBJ, SAT, AMT, STEP.

A Fusion 360 3D felhasználói felületén kontextusérzékeny parancsokat tartalmazó paneleket és legördülő listákat láthatunk.

Alkatrészek tervezése során az AutoCAD és Inventorból ismert parancsokat találjuk. Létrehozhatunk parametrikus és lemezalkatrészeket, vagy szabadformázással készített testeket. Az alkatrészekhez az Autodesk adatbázisát használva anyagot társíthatunk, így később már az adott anyag valós fizikai tulajdonságaival végezhetünk szimulációs számításokat. Ebben a környezetben gördülékenyen tudunk létrehozni összeállításokat is, amikhez helyben készíthetünk, vagy belinkelhetünk alkatrészeket. A részegységeket koordinátarendszer szerint pozícionálhatjuk, vagy kötés parancsokkal egymáshoz illeszthetjük. Az összeállításról készíthetünk robbantott nézeteket, animációkat és renderelt képeket is. Az elkészült modellről létrehozott 2D dokumentációkat külön nézetekkel, méretezéssel, megjegyzésekkel és anyagjegyzék (BOM) táblázattal bővíthetjük.

fusion 360

A Fusion 360 segítségével már nyomtatott áramköri lapokat is tervezhetünk.

fusion 360

A Fusion 360 több szimulációs lehetőséget is biztosít. Az alkatrészeken előre definiált megfogások és erők segítségével statikai és dinamikai szimulációkat készíthetünk, valamint hőtani méréseket, hőfeszültség-elemzést is végezhetünk.

fusion 360

A szimulációk mellett az alkatrészek geometriáját adott igénybevételekhez optimalizálhatjuk. Ezen opció segítséget nyújt a minimális anyagfelhasználásban, meghatározott szilárdsági képességek elérése mellett. Az ily módon optimalizált alkatrész tovább növeli a gyártási folyamat hatékonyságát, a mukafolyamat további egyszerűsödését eredményezve. Ehhez hasonló funkció a Generatív tervezés, aminek segítségével az adott feltételeket kielégítő, új lakatrészeket generálhatunk.

fusion 360

Végezetül a Fusion 360 a megtervezett alkatrészek gyártásához is nagy segítséget nyújt. Beépített 3D nyomtatás funkcióval megtámasztásokat, szerszámpályákat készíthetünk. Az integrált CAM funkciók megegyeznek az Inventor CAM rendszerével, így jó minőségű 2; 2,5; 3; és 5 tengelyes marási és esztergálási szerszámpályák, valamint vízsugaras, lézer,- és plazmavágók NC programjai generálhatók.

fusion 360Fusion 360 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

- Apple macOS Mojave v10.14; Apple macOS High Sierra v10.13 ; Apple macOS Sierra v10.12
- Microsoft Windows 8.1, vagy Windows 10

Hardverigények

- 4 GB RAM memória, ajánlott 8 GB
- 64-bites processzor: legalább 4 magos, 1.7 GHz, ajánlott 6 magos 3 GHz
- 3 GB szabad hely a merevlemezen
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 12 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség ajánlott)
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum