Általános információk

Korábbi SOFiSTiK hírek

TEKLA - SOFiSTiK adatkapcsolat (2020.12.11)

A spanyolországi központtal rendelkező FHECOR kifejlesztett egy alkalmazást, mellyel a TEKLA modellekből SOFiSTiK statikai modell nyerhető ki.
A FHECOR Ingenieros Consultores nem szoftverfejlesztő cég, tevékenysége kimondottan a szerkezettervezésre irányul. 1979-ben szakemberek kis csoportja hozta létre a céget, mely 1986-ban vált részvénytársasággá.

A TEKLA alkalmazás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy létrehozzon egy SOFiSTiK statikai modellt, amely egy Tekla Structures geometriai modellből készült rúdelemekből áll. Grafikus felületen keresztül az alkalmazással olyan statikai modell állítható elő, ahol a rúdelemekhez anyag és egy könyvtáron keresztül keresztmetszet társítható. Nem csupán a teljes modell, hanem egyes részmodellek is végeselemekké átalakíthatók akár a TEKLA saját, akár a SOFiSTiK végeselemgenerátor használatával.

SOFiSTiK TEKLA adatkapcsolat

Az alkalmazás központi ablakában láthatók az elemek jellemzői: azonosító, koordináták, hozzárendelt keresztmetszetek, forgatás stb.; melyek a grafikus modellen keresztül vizuálisan ellenőrizhetők, lehetővé téve a megfogások és az elemkapcsolatok kialakítását is. A végeredmény az exportált modell, amely közvetlenül felhasználható a SOFiSTiK statikai számításhoz.

Speciális karácsonyi SOFiSTiK online bemutató (2020.12.10)

A 2020-as év lezárásául a SOFiSTiK egy különleges "Christmas Edition" online bemutatóot rendez két részletben: egyet németül és egyet angolul. A két egyórás előadáson 8 különböző előadó mutatja be a SOFiSTiK szoftverek speciális funkcióit és munkafolyamatait, amelyek mindenki számára hasznosnak bizonyulhatnak.

I. rész (angol nyelven)
Időpont: 2020. december 15. (kedd), 16:00 - 17:00 óra

 • Parametrikus modellezés és elemzés a Rhino / Grasshopper / SOFiSTiK segítségével
 • A SOFiSTiK Design Elements használata - "Decreator"
 • Gyártási forma készítése (IFC) a SOFiSTiK FEA segítségével
 • Intelligens adatcsere a SOFiSTiK Excel interfész használatával

II. rész (német nyelven)
Időpont: 2020. december 17. (csütörtök), 14:00 - 15:00 óra

 • SOFiSTiK SBIM: Tömeg- és mennyiségszámítás
 • SOFiSTiK Analysis + Design: Tippek és trükkök a számítható modellhez"
 • SOFiSTiK Reinforcement Detailing: Változáskövetés egy példánál
 • Építési folyamat a SOFiSTiK--kel: tippek + trükkök a CSM-hez

Online bemutató: Parametrikus hídtervezés Rhino/Grasshopper és SOFiSTiK segítségével (2020.07.03)

A SOFiSTiK által 2020. szeptember 3-án, 10 órakor megrendezésre kerülő angol nyelvű online bemutató keretében megismerhetjük, hogy miként készíthetünk híd modelleket az Autodesk Revit tervezőprogramban a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler plugin segítségével.
Az online bemutatón a hídtervezés folyamataként bemutatásra kerül

 • 3D paraméteres modellezés
 • Megjegyzések, nézetek, címkék és táblázatok készítése
 • Tervlapok létrehozása
 • Exportálás DWG formátumba

Online bemutató: Újdonságok a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modelerben (2020.07.03)

A SOFiSTiK által 2020. július 17-én, 16 órakor megrendezésre kerülő angol nyelvű online bemutató keretében megismerhetjük a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler aktuális változatának 2019 októbere óta megjelent új funkcióit, fejlesztéseit.

Online bemutató: Parametrikus hídtervezés Rhino/Grasshopper és SOFiSTiK segítségével (2020.07.03)

A SOFiSTiK által 2020. július 16-án, 17 órakor megrendezésre kerülő angol nyelvű online bemutató keretében megismerhetjük, hogy miként modellezhetünk egy szabadon szerelt hidat Grasshopper segítségével. Hogyan csatlakoztathatunk keresztmetszeteket és támaszokat egy parametrikus hídmodell létrehozásához? Miként használhatjuk ki a Grasshopper és a SOFiSTiK közötti egyszerűsített munkafolyamatot a hatékonyság, a rugalmasság és a pontosság maximalizálása érdekében.

Online bemutató: SOFiSTiK Reinforcement Detailing - vasalás Revit környezetben (2020.05.08)

A SOFiSTiK UK szervezésében kerül megrendezésre 2020. május 14-én 10 órakor a SOFiSTiK Reinforcement Detailing és a Content Pack használatáról szóló online bemutató.

A SOFiSTiK Reinforcement Detailing jelentősen gyorsítja a vasalás elhelyezését, konszignálását és feliratozását a vasbeton szerkezetekben. Az Autodesk Revit kiegészítés a modellezés, a terv- és kimutatáskészítés mellett további előnyöket is nyújt: Content Packs (tartalom csomagok) testreszabása.

SOFiSTiK 2020 próbaverziók (2020.04.30)

A SOFiSTiK valamennyi, a szerkezetépítés és az épületinformációs modellezés (BIM) területén kifejlesztett szoftvere és megoldása 30 napig ingyenesen és kötelezettség nélkül tesztelhető.

A próbaverzió beüzemelési lépései
 • Töltse le, és telepítse a SOFiSTiK Application Manager (SAM) szoftvert
 • A SAM indítása után telepítse a kívánt szoftvert
 • A telepítés végeztével a SAM programban felül kattintson az "Activate Trial Version" gombra
 • Töltse ki a megjelenő űrlapot. Ügyeljen a helyes e-mail cím megadására, mert az aktiváló kód erre az e-mail címre fog érkezni
 • Adja meg az aktiváló kódot, és kattintson a "Verify" nyomógombra

SOFiSTiK otthoni licenc (2020.03.25)

A koronavírus járvány mindannyiunkat kihívások elé állít. A megpróbáltatások enyhítésére a SOFiSTiK kidolgozta az ingyenes otthoni licencet, mellyel az otthon vagy az irodától távol dolgozó munkatársak becsatlakozhatnak meglévő munkákba, vagy önálló feladatokat kezdhetnek, végezhetnek.

Az otthoni licenc a teljes SOFiSTiK termékpalettára (Statika, SOFiCAD és Revit kiegészítők) vonatkozó jogosultságot tartalmazza. A licenc a office[kukac]monarch.hu email címre intézett megkeresés után az emailben kapott fájl egyszerűen dupla kattintásával aktiválható, és az aktiválást követően, első körben 21 napig használható.

Az otthoni licenc teljes körű hozzáférést biztosít a szoftverek funkcionalitásához. Az otthoni licenccel készült fájlok kompatibilisek az irodában használt (ipari) licencek által készítettekkel, viszont ezen licencek által készített eredményfájlok nem tartalmazzák a céginformációkat. A hivatalos publikálás előtt ezeket a munkákat az irodai számítógépen is le kell futtatni.

27. SOFiSTiK Szeminárium - Elhalasztva! (2020.03.09)

Tekintettel a COVID-19 terjedésével kapcsolatos aggodalmakra a 2020. október 13-14-i müncheni 27. SOFiSTiK szeminárium elhalasztásra kerül.

2020. október 13-14-én kerül megrendezésre a 27. SOFiSTiK szeminárium, egy nemzetközi konferencia építőmérnökök számára az építőipar új fejlesztéseiről és a jelenlegi gyakorlat projektjeiről Münchenben.

Az építési projektek számításának, méretezésének és kivitelezésének témájáról szóló nemzetközi szakértői konferencia idén az Connecting People hívószó jegyében kerül megrendezésre. A tartószerkezeti tervezők megvitatják, hogy az innovatív technológiák hogyan befolyásolhatják az együttműködést, és hogyan tudnak a szereplők a jövőben jobban összekapcsolódni és együttműködni egymással.

A korábbi szemináriumokkal ellentétben idén az esemény két részre oszlik, az október 13-i Innovációs napra, és az októberi 14-i Mérnöki napra.

Az első napon az alábbi előadások tekinthetők meg:

 • Werner Sobek AG, Dr.-Ing. M.Arch Lucio Blandini: A Kuvaiti Nemzetközi Repülőtér 2. termináljának komplex héjszerkezete
 • Royal HaskoningDHV, Kees van Ijselmuiden: Fenntartható 3D-s nyomtatású FRP-híd
 • FINLEY Engineering Group, Jindrich Potucek: SOFiSTiK alapú BrIM Bridge Design - összetett acél- és szegmentált beton esettanulmányokkal

Az október 14-i Mérnöki nap célja, hogy megkönnyítse a felhasználók mindennapi munkáját a SOFiSTiK szoftverrel a szerkezetépítés és a BIM (Building Information Modeling) segítségével. E célból a SOFiSTiK szakértői különböző helyszíneken más-más munkafolyamatokat mutatnak be német és angol nyelven - például a BIM híd- vagy épületépítés, földrengések vagy héjelemek méretezése témában. A résztvevők saját érdeklődésük szerint állíthatják össze az egyedi programjukat.

Az október 13-án tartott Connecting People Vacsora lehetőséget ad a vendégeknek a tapasztalatcserére, és az új kapcsolatok kialakítására.

Azok számára, akik előzetesen regisztráltak, de a higiéniai előírások betartása és az óvintézkedések ellenére sem tudnak élőben részt venni a rendezvényen, néhány nappal az esemény után az előadások és műhelyek felvételeit online hozzáférhetővé válnak Annak érdekében, hogy önálló kérdéseket is lehessen intézni a SOFiSTiK felé, a Mérnöki napon online bemutatóként egy-egy órás kérdés-válaszra is lehetőség is nyílik.

Információs nap: BIM alapú infrastruktúra tervezés SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler segítségével (2020.02.12)

Épületinformációs modellezés (BIM) az építőipari digitalizálás soron következő lépése. A széleskörű tervezés előnyei egyértelműen észrevehetők a kivitelezés során, melynek következtében egyre több ügyfél igényel BIM munkafolyamatot.

Ez alkalomból rendezi meg 2020. március 4-én, Bécsben a SOFiSTiK Revit alapú hídmodellező eszközének, a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler ismertetésére irányuló német nyelvű információs napot. Az előadásokon az újdonságok, az aktuális projektek és ahhoz kapcsolódó problémamegoldások kerülnek terítékre. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tervezett program

13:30 - 14:00   Érkezés, regisztráció
14:00 - 14:15   Bevezető
14:15 - 15:15   SOFiSTiK Bridge Modeler (SBM) aktualitásai
15:15 - 15:45   Egy ügyfélprojekt bemutatása (ÖBB)
15:45 - 16:15   Kávészünet és beszélgetés
16:15 - 16:45   BIM felhasználása a hídépítésben (BAP)
16:45 - 17:15   Kitekintés, kérdések és válaszok
17:15-től   Kötetlen beszélgetés

Dátum: 2020. március 4.
Helyszín: Radisson Blu Park Royal Palace Hotel Vienna, Schlossallee 8, 1140 Bécs
Jelentkezési határidő: 2020. február 28.

SOFiSTiK 2020 új funkciói és munkafolyamatai (2019.09.03)

2019. szeptember 25-én Münchenben és 2019. szeptember 26-án Kölnben kerül megrendezésre a SOFiSTiK 2020 verzió funkcióit bemutató szeminárium.

Az egyszerűsített felhasználói felülettel, komponens-orientált méretezéssel, kibővített interfészekkel jellemezhető SOFiSTiK 2020 a lehető legjobb támogatást nyújtja napi statikai munkához. A német nyelvű bemutatókon a SOFiSTiK szakemberei személyesen kalauzolják végig az érdeklődőket az újításokon. Az ingyenes rendezvény után lehetősége van kötetlen társalgásra, tapasztalatok megosztására.

Tervezett témák

12:30 - 13:00   Regisztráció
13:00 - 13:15   Bevezető
13:15 - 14:00   SOFiSTiK | 2020 - az új verzió bemutatása
14:00 - 14:45   BIM magasépítés 2020 - 3D modelltől a vasalási tervig
14:45 - 15:15   Kávészünet
15:15 - 16:00   BIM hídépítés - SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler
16:00 - 16:45   SOFiSTiK - Dynamo & Rhino/Grasshopper
16:45 - 17:00   Kérdések és válaszok
17:00 -            Kötetlen beszélgetés

Német nyelvű ismertető és jelentkezés »

26. SOFiSTiK Szeminárium (2018.01.25)

2018. március 16-17-én kerül megrendezésre a 26. SOFiSTiK szeminárium, mely a "Kapcsolódó szakágak" címszó jegyében élvonalbeli témákkal teremt lehetőséget a szakági tervezők közösségi összejöveteléhez.

Számos elméleti és gyakorlati előadás biztosít lehetőséget a résztvevőknek, hogy információt szerezzenek a tervezési és építési folyamatok újdonságairól, fejleményeiről. A szeminárium a hídépítési témákra és az új, szakági együttműködésen alapuló tervezési kultúra lehetőségeire és kihívásaira összpontosít.

Angol nyelvű tájékoztató

25. SOFiSTiK Szeminárium (2016.02.05)

2016. április 22-23-án kerül megrendezésre Münchenben a 25. SOFiSTiK Szeminárium SOFiSTiK felhasználók, iparági szakértők, fejlesztők és más érdeklődők számára.SOFiSTiK Connecting Continents

A mottóhoz kapcsolódva Jean-François Klein nyújt betekintést a 3. Boszporusz-híd (Yavuz-Sultan-Selim-híd) projektbe. A további nemzetközi szakértők által tartott előadások ezúttal is - a megszokott tradícionális módon - a jövő irányvonaláról adnak útmutatást.

SOFiSTiK Reinforcement Detailing 2014 (2013.05.22)

Megjelent a SOFiSTiK Reinforcement Detailing, ami a SOFiSTiK első BIM alapú vasalásszerkesztő megoldása. A teljes funkcionalitású alkalmazás ingyenesen letölthető az Autodesk Exchange-ről Revit (Structure) 2014 szoftver számára.

Revit kiegészítés

Az alkalmazás jelentősen felgyorsítja a 3D Revit modellekből származó 2D vasalási tervek elkészítését. A fejlesztés egyrészt magából a szoftverből, másrészt család-feltöltésekből áll, melyek átalakíthatók akár a helyi, akár a céges előírásoknak megfelelően. A szoftverrel külön nyomtatható vastbálázat, hajlítási lista és háló szabásjegyzék is készíthető.

Revit kiegészítés

Ez a verzió egyelőre egy ingyenes bemutató szoftver, de korlátlan funkcionalitással. A későbbi frissítések, vagy a végleges verzió díja egyelőre még nem ismert.

Revit kiegészítés

Néhány jellemző

 • Automatikus konszignálás a vas alakja alapján két lehetőség szerint: projekt, vagy tervlap alapon.
 • Teljesen automatikus feliratozás egyénileg beállítható szabályok alapján
 • Kivonatok készítése a vasbetétekről
 • Vasbetétek kikapcsolása a kiosztásokban (rúd és felület esetén egyaránt)
 • Vastáblázat, hajlítási lista és háló szabásjegyzék készítése
 • Különféle segédfunkciók a vasak készítéséhez és szerkesztéséhez
Revit kiegészítés

Programcsomagok bővülő funkciókkal (2013.05.21)

A 3D FEM Premium és a 3D FEM Ultimate csomagok felár nélkül bővültek a SEPP4 modullal, mellyel vasbeton és acél lemezek/tárcsák (síkbeli felületszerkezetek) számíthatók anyag oldalról nézve nemlineáris módon: berepedt beton, megfolyó acél.

Statika modul

Megszűnő támogatású szoftverek (2013.01.20)

A 2009-ben megjelent SOFiSTiK 2010-es verziószámú szoftverek - Statika 2010, és SOFiCAD 2010 18.1,- támogatása 2013. októberében véget ér.


Ezekhez a szoftververziókhoz 2013.11.01 után már nem kérhető technikai támogatás.
Továbbá ezen verziókhoz a kivételes alkalmaktól eltekintve nem jelennek meg további rendszeres javítások, javítócsomagok.
Természetesen ezek a verziók továbbra is frissíthetők a legújabb verziókra.

A legfrissebb verziók használatával nemcsak a mindenkori újítások haszálnhatók ki, hanem a visszajelzéseknek köszönhetően így biztosítható a szoftverek naprakész fejlesztése is.Oroszországi tanúsítvány (2012.05.29)

A SOFiSTiK programrendszer 2014. május 28-ig érvényes tanúsítással rendelkezik az Orosz Köztársaság területén.

A tanúsítvány orosz nyelven letölthető.

Új vasalási modul Revit 2013 környezetben (2012.05.15)

Az ingyenes alkalmazás nyilvános megjelenésével a SOFiSTiK AG az Autodesk Revit környezetben végzett 3D vasalási tervezés hatékonyságát kívánja növelni. A modullal a DACH szabványok szerinti hajlítási formák, vastáblázatok és hálóskiccek alkalmazásával előállított vasalási rajzok készítését kívánják támogatni.

Revit kiegészítés

Thomas Fink, SOFiSTiK AG vezérigazgatója: "Az új eszköz egy újabb lépés azirányú törekvésünkben, hogy támogassuk az épületinformációs modellezési (BIM) folyamatokat. A háromdimenziós geometriai modell közvetlen alkalmazásával most már lehetővé válik a térbeli vasalás elhelyezése, és abból a 2D tervek származtatása."

Az alkalmazás előzetes verziója egy mérföldkő a produktív 3D, Revit alapon történő vasalásszerkesztés útján. A jelenlegi programváltozat készenléti állapota 80%-os, és a következő célokat szolgálja:

 • A gyakorlat (szakma) betekintést kap arról, hogy milyen irányban halad a fejlesztés
 • A fejlesztő visszajelzéseket remél, és nyitott az egyes funkciók és a program működésének igények szerinti alakítására.
 • Bizonyos helyzetekben már most is hatékony felhasználást biztosít.

A SOFiSTiK és az Autodesk folyamatosan együtt tökéletesítik a szoftvert. Ezek a "labor verziók" ingyenesen hozzáférhetők lesznek a továbbiakban is a hivatalos kereskedelmi termék megjelenéséig.

SOFiSTiK Statika 2012 (2011.09.09)

Megjelent a legújabb, 2012-es verziószámú SOFiSTiK Statika, mely Windows XP Professional (SP3) és Windows Vista Business esetén 32-bites, Windows 7 Professional esetén pedig 32-bites és 64-bites környezetben futtatható.

A programrendszer immáron 3 grafikus adatbeviteli lehetőséggel rendelkezik: SOFiPLUS (AutoCAD 2012 alatt), Revit Extension (Revit Structure 2012 alatt), és Rhinoceros Interface (Rhinoceros 4.0 alatt).

statika 2012

Néhány újdonság

 • NURBS felületek készítésének továbbfejlesztése
 • Megszűnő GEOS modul, melyet a TENDON modul vált fel, ami a tengelyalapú kábelvezetést is támogatja.
 • CDB fájlok tisztítási lehetősége.
 • CABD beépülése a SOFiPLUS programba, ahol a tengelyek (vízszintes és magassági vonalvezetés) grafikusan is megadhatók.
 • Megújult az elemek közötti kapcsolatok készítésének lehetősége.
 • AutoCAD felületek és szilárdtestek automatikus átalakítása szerkezeti felületekké.

Eurosteel 2011 (2011.09.05)

2011. augusztus 31 és szeptember 2 között rendezték meg Budapesten a VI. Európai Acélszerkezeti konferenciát.
A 3-4 évente megrendezésre kerülő rangos szakmai eseményre - ahol 3 napon keresztül 6 szekcióban folytak az előadások - 44 országból 550 résztvevő érkezett.

Az eseményen a MONARCH Kft. is a SOFiSTiK AG-vel közösen megjelent.

Eurosteel


Megszűnő támogatású szoftverek (2011.09.05)

A SOFiCAD 16.4/16.5/17.1 és 17.2 támogatása 2011. 07. 31-én lejár.
Ezekhez a szoftververziókhoz 2011.08.01 után már nem kérhető technikai támogatás.
Továbbá ezen verziókhoz a kivételes alkalmaktól eltekintve nem jelennek meg további rendszeres javítások, javítócsomagok.
Természetesen ezek a verziók továbbra is frissíthetők a legújabb verziókra.

2009-ben jelent meg a SOFiCAD ma is aktuális 2010-es verziója, mely javításainak és funkcióbővítéseinek köszönhetően a fent említett verziók helyettesítésére szolgál.

A 2012-es SOFiCAD verziók várható megjelenése 2011. július.

Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum