Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler ismertető

Az SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler (SBIM) az Autodesk Revit kiegészítője, amely tengely alapú, parametrikus hídszerkezetek térbeli modellezésére szolgál. Használatának koncepciója megfelel SOFiSTiK Statikai hídmodell (CABD) készítésének.

Különösen a tervezési első szakaszaiban jelent a SOFiSTiK Bridge Modeler hatékonyságnövelést: a szokásos Revit környezetben, a gyors tengelykészítés után elkészülő és bármikor módosítható hídmodell további finomítás nélkül is alkalmas költség és térfogat-meghatározáshoz, a változatok prezentálásához. Ugyanakkor a további munka során is hasznos segítség a hossz- és keresztszelvények elkészítésében.

Revit hídmodellezés

Modellezés

A híd tengelyének vonalvezetése (nyomvonal) akár felül-, akár oldalnézetben elkészíthető egyenesek, átmeneti ívek, tiszta ívek felhasználásával. A nyomvonal mentén szelvénypontokat vehetünk fel, amiket a későbbiekben keresztmetszetváltáshoz, vagy támaszok elhelyezéséhez használhatunk fel.
A tengelyből egy térbeli Revit modellvonal keletkezik, amit később bármikor szerkeszthetünk, vagy "szétvethetünk", exportálhatunk a SOFiSTiK Statika számára, vagy onnan emelhetünk be egyet. A szelvénypontokban, vagy egy a nyomvonalat figyelembe vevő, általunk leírt szabály alapján (sugárirányú) rasztervonalakat is készíthetünk.

A nyomvonal mentén parametrikus, előre, vagy tetszőlegesen definiált adaptív családok segítségével készíthető el a felszerkezet, ami a tengelyhez hasonlóan szintén utólag módosítható vagy szétvethető (függetleníthető a tengelytől). A szelvénypontokban szintén adaptív családok gondoskodnak az alépítmények elkészültéről.

Az elkészült Revit elemek (a felszerkezet) éle mentén parametrikus szegély és korlátelemek vezethetők végig, az elhelyezett vasbetétek pedig feszítőkábelekké alakíthatók.

Ha csak megjeleníteni szeretnénk, és nem modellezni (vagy duplán dolgozni), akkor kiegészítésként lehetőségünk van a SOFiSTiK Statikában tengelyalapon elkészített hídmodell Revitbe történő importálására is.

Revit hídmodellezés

Eredmények

A szelvénypontokban, vagy azok között szabályos távolságonként függőleges, vagy a tengelyre aktuálisan merőleges, előre méretezett keresztszelvények készíthetők, melyek Revit metszetként kezelhetők a továbbiakban. Ezen felül a keresztszelvények nevezetes, vagy általunk összeválogatott pontjairól kérhetünk magassági koordinátajegyzéket.

A modellről készülő eredmények közül a legfontosabb, hogy készíthetünk kiterített, sík, beméretezhető, rasztervonalakkal ellátott hosszelvényt a szerkezetről.SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler 2021 rendszerkövetelmények

A rendszerkövetelmények megegyeznek a futtatáshoz használt Revit rendszerkövetelményeivel.
Az aktuális Revit változat rendszerkövetelményei »

Reviten felüli hardverigény

1 GB szabad hely a merevlemez C: meghajtóján

SOFiSTiK
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum