Általános információk

Aktuális SOFiSTiK és FIDES hírek

SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler online könyvtár (2021.12.10)

A SOFiSTiK egy ingyenes, online gyűjteményt kínál a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler felhasználóknak, hogy feladataik elkészítéséhez ötletet meríthessenek az elkészült mintaprojektekből.

A felkínált, ingyen hozzáférhető Revit projektekkel szeretné a SOFiSTiK illusztrálni a lehetséges alkalmazási területeket és megoldásokat arra vonatkozóan, hogyan valósíthatók meg különböző feladatok a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler segítségével.

Az Ingyenes regisztrációt követően a fájlok a Revit verziószámai alapján rendezve (2020, 2021, 2022), alkönyvtárakon keresztül online, bármikor elérhetők. A könyvtárak tartalma folyamatosan bővül.
Emlékeztetőül, az Autodesk Revit újabb verziójával létrehozott projektek NEM nyithatók meg vagy szerkeszthetők régebbi verziókkal.

SOFiSTiK France (2021.09.27)

A közelmúltban a SOFiSTiK új irodát nyitott Franciaországban. A párizsi székhelyű SOFiSTiK France az európai és afrikai ügyfelek kiszolgálását célozza meg. Ezzel a lépéssel a SOFiSTiK tovább kívánja erősíteni az ügyfelek közelségén alapuló közvetlen támogatást az építőipar minden területén.

A hatékony és speciális szoftvercsomagok mellett a SOFiSTiK France helyi műszaki szakértelmet kínál az ügyfelek igényeinek megértéséhez és megoldásához. Képzés, szoftver- és projekt támogatás egészíti a szolgáltatások körét. A SOFiSTiK France így célzottabban tud gondoskodni a franciául beszélő ügyfelekről, akik munkáját méginkább elősegíthetik a SOFiSTiK szoftverekkel.

SOFiSTiK Reinforcement – változás a Revit vasalási kiegészítőknél (2021.08.31)

2021. augusztus 1-től a SOFiSTiK Reinforcement Detailing (RCD) és a SOFiSTiK Reinforcement Generation (RCG) termékek egyesítésre, közös csomagba kerültek SOFiSTiK Reinforcement (RC) néven.

A csomag funkcióit tekintve az RCD és RCG képességeivel rendelkezik (RC = RCD + RCG), így szélesebb palettát kínál az Autodesk Revitben történő, BIM-kompatibilis vasalási tervezéshez.

A korábban ismert funkciókhoz képest újdonság a falak vasalásának automatikus előállítása és ellenőrzése.
Az új funkció könnyedén beilleszthető a tervezési folyamatba - a szükséges vasalás előállításától kezdve a részletes vasalási tervek elkészítéséig. Akár úgy is megkezdhetjük a vasalás modellezését, hogy a számítási eredmények nem állnak rendelkezésre. Az időközben érkező számítási eredmények alapján pedig a már modellezett vasalás ellenőrizhető és ennek megfelelően akár módosítható.

Megszűnő támogatású szoftverek (2021.08.18)

A 2017. októberében megjelent SOFiSTiK 2018-as verziószámú szoftverek - SOFiSTiK Statika 2018, és SOFiCAD 2018 - támogatása 2021. szeptember 30-án véget ér.

Ezekhez a szoftververziókhoz 2021. október 1. után már nem kérhető technikai támogatás.
Továbbá ezen verziókhoz a kivételes alkalmaktól eltekintve nem jelennek meg további rendszeres javítások, javítócsomagok.
Természetesen ezek a verziók továbbra is frissíthetők a legújabb verziókra.

A legfrissebb verziók használatával nemcsak a mindenkori újítások használhatók ki, hanem a visszajelzéseknek köszönhetően így biztosítható a szoftverek naprakész fejlesztése is.

Online bemutató: Hídmodellezés Revitben (2021.04.21)

A SOFiSTiK által 2021. április 27-én, 11 órakor megrendezésre kerülő angol nyelvű online bemutató keretében áttekintést kapunk a tervezési koncepcióról és az alkalmazás felhasználási területéről.

Hidak és infrastrukturális projektek modellezése az Autodesk Revit alkalmazásban. Komplex, paraméteres szerkezeteket modellezhetünk a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler segítségével. A tengelyvonalon alapuló modellezés után esettanulmányok, metszetek, felülnézet, hossz-szelvények állíthatók elő, ami a mennyiségszámítással is kiegészíthető.
Az online bemutatón a hídtervezés folyamataként bemutatásra kerül:

 • Tengely készítés és importálás
 • Terepmodellezés és importálás
 • Felszerkezet és alépítmények alapvető modellezése
 • Rajzok
 • Vizualizáció
 • Kiegészítő funkciók: korlát, szegély, statika kapcsolat
 • Referenciamunkák

SOFiSTiK Rhino interfész: most még jobb a Rhino 7 által (2021.04.09)

Az aktuális, 2020-8-as javítócsomaggal a SOFiSTiK Rhino interfész (RHINO-INT) modulja már a McNeel Rhinoceros 7-es verzióját is támogatja.

A fejlesztő, McNeel szerint a Rhino 7 az egyik legjelentősebb frissítés. Az új Rhino a szabad formájú geometriák osztott felületek felhasználásával történő modellezésétől kezdve az integrált quad hálózáson át egészen az Autodesk Revit integrációig biztosít eszközöket.

A Rhino 7 új eszközkészleteiben számos olyan új funkciót kínál, amelyek a SOFiSTiK-kel együtt is használhatók. A SOFiSTiK támogatja a Rhino 7-et mind a Rhino közvetlen interfésszel, mind a SOFiSTiK Grasshopper Toolbox eszköztárral a paraméteres számítási modellek előállításában.

TEKLA - SOFiSTiK adatkapcsolat (2020.12.11)

A spanyolországi központtal rendelkező FHECOR kifejlesztett egy alkalmazást, mellyel a TEKLA modellekből SOFiSTiK statikai modell nyerhető ki.
A FHECOR Ingenieros Consultores nem szoftverfejlesztő cég, tevékenysége kimondottan a szerkezettervezésre irányul. 1979-ben szakemberek kis csoportja hozta létre a céget, mely 1986-ban vált részvénytársasággá.

A TEKLA alkalmazás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy létrehozzon egy SOFiSTiK statikai modellt, amely egy Tekla Structures geometriai modellből készült rúdelemekből áll. Grafikus felületen keresztül az alkalmazással olyan statikai modell állítható elő, ahol a rúdelemekhez anyag és egy könyvtáron keresztül keresztmetszet társítható. Nem csupán a teljes modell, hanem egyes részmodellek is végeselemekké átalakíthatók akár a TEKLA saját, akár a SOFiSTiK végeselemgenerátor használatával.

SOFiSTiK TEKLA adatkapcsolat

Az alkalmazás központi ablakában láthatók az elemek jellemzői: azonosító, koordináták, hozzárendelt keresztmetszetek, forgatás stb.; melyek a grafikus modellen keresztül vizuálisan ellenőrizhetők, lehetővé téve a megfogások és az elemkapcsolatok kialakítását is. A végeredmény az exportált modell, amely közvetlenül felhasználható a SOFiSTiK statikai számításhoz.

Speciális karácsonyi SOFiSTiK online bemutató (2020.12.10)

A 2020-as év lezárásául a SOFiSTiK egy különleges "Christmas Edition" online bemutatóot rendez két részletben: egyet németül és egyet angolul. A két egyórás előadáson 8 különböző előadó mutatja be a SOFiSTiK szoftverek speciális funkcióit és munkafolyamatait, amelyek mindenki számára hasznosnak bizonyulhatnak.

I. rész (angol nyelven)
Időpont: 2020. december 15. (kedd), 16:00 - 17:00 óra

 • Parametrikus modellezés és elemzés a Rhino / Grasshopper / SOFiSTiK segítségével
 • A SOFiSTiK Design Elements használata - "Decreator"
 • Gyártási forma készítése (IFC) a SOFiSTiK FEA segítségével
 • Intelligens adatcsere a SOFiSTiK Excel interfész használatával

II. rész (német nyelven)
Időpont: 2020. december 17. (csütörtök), 14:00 - 15:00 óra

 • SOFiSTiK SBIM: Tömeg- és mennyiségszámítás
 • SOFiSTiK Analysis + Design: Tippek és trükkök a számítható modellhez"
 • SOFiSTiK Reinforcement Detailing: Változáskövetés egy példánál
 • Építési folyamat a SOFiSTiK--kel: tippek + trükkök a CSM-hez

Online bemutató: Parametrikus hídtervezés Rhino/Grasshopper és SOFiSTiK segítségével (2020.07.03)

A SOFiSTiK által 2020. szeptember 3-án, 10 órakor megrendezésre kerülő angol nyelvű online bemutató keretében megismerhetjük, hogy miként készíthetünk híd modelleket az Autodesk Revit tervezőprogramban a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler plugin segítségével.
Az online bemutatón a hídtervezés folyamataként bemutatásra kerül

 • 3D paraméteres modellezés
 • Megjegyzések, nézetek, címkék és táblázatok készítése
 • Tervlapok létrehozása
 • Exportálás DWG formátumba

Online bemutató: Újdonságok a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modelerben (2020.07.03)

A SOFiSTiK által 2020. július 17-én, 16 órakor megrendezésre kerülő angol nyelvű online bemutató keretében megismerhetjük a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler aktuális változatának 2019 októbere óta megjelent új funkcióit, fejlesztéseit.

Online bemutató: Parametrikus hídtervezés Rhino/Grasshopper és SOFiSTiK segítségével (2020.07.03)

A SOFiSTiK által 2020. július 16-án, 17 órakor megrendezésre kerülő angol nyelvű online bemutató keretében megismerhetjük, hogy miként modellezhetünk egy szabadon szerelt hidat Grasshopper segítségével. Hogyan csatlakoztathatunk keresztmetszeteket és támaszokat egy parametrikus hídmodell létrehozásához? Miként használhatjuk ki a Grasshopper és a SOFiSTiK közötti egyszerűsített munkafolyamatot a hatékonyság, a rugalmasság és a pontosság maximalizálása érdekében.

Online bemutató: SOFiSTiK Reinforcement Detailing - vasalás Revit környezetben (2020.05.08)

A SOFiSTiK UK szervezésében kerül megrendezésre 2020. május 14-én 10 órakor a SOFiSTiK Reinforcement Detailing és a Content Pack használatáról szóló online bemutató.

A SOFiSTiK Reinforcement Detailing jelentősen gyorsítja a vasalás elhelyezését, konszignálását és feliratozását a vasbeton szerkezetekben. Az Autodesk Revit kiegészítés a modellezés, a terv- és kimutatáskészítés mellett további előnyöket is nyújt: Content Packs (tartalom csomagok) testreszabása.

SOFiSTiK 2020 próbaverziók (2020.04.30)

A SOFiSTiK valamennyi, a szerkezetépítés és az épületinformációs modellezés (BIM) területén kifejlesztett szoftvere és megoldása 30 napig ingyenesen és kötelezettség nélkül tesztelhető.

A próbaverzió beüzemelési lépései
 • Töltse le, és telepítse a SOFiSTiK Application Manager (SAM) szoftvert
 • A SAM indítása után telepítse a kívánt szoftvert
 • A telepítés végeztével a SAM programban felül kattintson az "Activate Trial Version" gombra
 • Töltse ki a megjelenő űrlapot. Ügyeljen a helyes e-mail cím megadására, mert az aktiváló kód erre az e-mail címre fog érkezni
 • Adja meg az aktiváló kódot, és kattintson a "Verify" nyomógombra

SOFiSTiK otthoni licenc (2020.03.25)

A koronavírus járvány mindannyiunkat kihívások elé állít. A megpróbáltatások enyhítésére a SOFiSTiK kidolgozta az ingyenes otthoni licencet, mellyel az otthon vagy az irodától távol dolgozó munkatársak becsatlakozhatnak meglévő munkákba, vagy önálló feladatokat kezdhetnek, végezhetnek.

Az otthoni licenc a teljes SOFiSTiK termékpalettára (Statika, SOFiCAD és Revit kiegészítők) vonatkozó jogosultságot tartalmazza. A licenc a office[kukac]monarch.hu email címre intézett megkeresés után az emailben kapott fájl egyszerűen dupla kattintásával aktiválható, és az aktiválást követően, első körben 21 napig használható.

Az otthoni licenc teljes körű hozzáférést biztosít a szoftverek funkcionalitásához. Az otthoni licenccel készült fájlok kompatibilisek az irodában használt (ipari) licencek által készítettekkel, viszont ezen licencek által készített eredményfájlok nem tartalmazzák a céginformációkat. A hivatalos publikálás előtt ezeket a munkákat az irodai számítógépen is le kell futtatni.

27. SOFiSTiK Szeminárium - Elhalasztva! (2020.03.09)

Tekintettel a COVID-19 terjedésével kapcsolatos aggodalmakra a 2020. október 13-14-i müncheni 27. SOFiSTiK szeminárium elhalasztásra kerül.

2020. október 13-14-én kerül megrendezésre a 27. SOFiSTiK szeminárium, egy nemzetközi konferencia építőmérnökök számára az építőipar új fejlesztéseiről és a jelenlegi gyakorlat projektjeiről Münchenben.

Az építési projektek számításának, méretezésének és kivitelezésének témájáról szóló nemzetközi szakértői konferencia idén az Connecting People hívószó jegyében kerül megrendezésre. A tartószerkezeti tervezők megvitatják, hogy az innovatív technológiák hogyan befolyásolhatják az együttműködést, és hogyan tudnak a szereplők a jövőben jobban összekapcsolódni és együttműködni egymással.

A korábbi szemináriumokkal ellentétben idén az esemény két részre oszlik, az október 13-i Innovációs napra, és az októberi 14-i Mérnöki napra.

Az első napon az alábbi előadások tekinthetők meg:

 • Werner Sobek AG, Dr.-Ing. M.Arch Lucio Blandini: A Kuvaiti Nemzetközi Repülőtér 2. termináljának komplex héjszerkezete
 • Royal HaskoningDHV, Kees van Ijselmuiden: Fenntartható 3D-s nyomtatású FRP-híd
 • FINLEY Engineering Group, Jindrich Potucek: SOFiSTiK alapú BrIM Bridge Design - összetett acél- és szegmentált beton esettanulmányokkal

Az október 14-i Mérnöki nap célja, hogy megkönnyítse a felhasználók mindennapi munkáját a SOFiSTiK szoftverrel a szerkezetépítés és a BIM (Building Information Modeling) segítségével. E célból a SOFiSTiK szakértői különböző helyszíneken más-más munkafolyamatokat mutatnak be német és angol nyelven - például a BIM híd- vagy épületépítés, földrengések vagy héjelemek méretezése témában. A résztvevők saját érdeklődésük szerint állíthatják össze az egyedi programjukat.

Az október 13-án tartott Connecting People Vacsora lehetőséget ad a vendégeknek a tapasztalatcserére, és az új kapcsolatok kialakítására.

Azok számára, akik előzetesen regisztráltak, de a higiéniai előírások betartása és az óvintézkedések ellenére sem tudnak élőben részt venni a rendezvényen, néhány nappal az esemény után az előadások és műhelyek felvételeit online hozzáférhetővé válnak Annak érdekében, hogy önálló kérdéseket is lehessen intézni a SOFiSTiK felé, a Mérnöki napon online bemutatóként egy-egy órás kérdés-válaszra is lehetőség is nyílik.

Információs nap: BIM alapú infrastruktúra tervezés SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler segítségével (2020.02.12)

Épületinformációs modellezés (BIM) az építőipari digitalizálás soron következő lépése. A széleskörű tervezés előnyei egyértelműen észrevehetők a kivitelezés során, melynek következtében egyre több ügyfél igényel BIM munkafolyamatot.

Ez alkalomból rendezi meg 2020. március 4-én, Bécsben a SOFiSTiK Revit alapú hídmodellező eszközének, a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modeler ismertetésére irányuló német nyelvű információs napot. Az előadásokon az újdonságok, az aktuális projektek és ahhoz kapcsolódó problémamegoldások kerülnek terítékre. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tervezett program

13:30 - 14:00   Érkezés, regisztráció
14:00 - 14:15   Bevezető
14:15 - 15:15   SOFiSTiK Bridge Modeler (SBM) aktualitásai
15:15 - 15:45   Egy ügyfélprojekt bemutatása (ÖBB)
15:45 - 16:15   Kávészünet és beszélgetés
16:15 - 16:45   BIM felhasználása a hídépítésben (BAP)
16:45 - 17:15   Kitekintés, kérdések és válaszok
17:15-től   Kötetlen beszélgetés

Dátum: 2020. március 4.
Helyszín: Radisson Blu Park Royal Palace Hotel Vienna, Schlossallee 8, 1140 Bécs
Jelentkezési határidő: 2020. február 28.

SOFiSTiK
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum