Általános információk

Interjú: SOFiSTiK használat közben

Név: Filip Andabaka
Cég: Institut IGH, d.d., Zágráb, Horvátország
Feladatkör: BIM bevezetés, megvalósítás és fejlesztés

[SOFiSTiK]: Andabaka Úr, az Ön cége, az Institut IGH d.d. 1997 óta használja a SOFiSTiK Statika szoftvert infrastruktúra projektekhez, ez több mint 20 éve jelent. Elmondaná, hogyan változott a mérnöki munka, a szoftver és a projektekkel szemben támasztott igény az elmúlt két évtizedben?

[Filip Andabaka]: Az IGH helyzete hasonló az iparban tapasztalhatókhoz. A határidők egyre rövidebbek, az ügyfelek igényesebbek, ezért megpróbálunk ennek megfelelő megoldásokat nyújtani. Az IGH mindig is igyekezett regionális vezető pozícióba kerülni az építőiparban zajló pozitív trendekben. Ez 20 évvel ezelőtt a SOFiSTiK Statika szoftver volt, ma pedig a BIM.


[S]: Néhány évvel ezelőtt bevezették az új BIM munkafolyamatot az infrastruktúra részlegen. Miért döntöttek így, és melyik szoftvert vezették be?

[FA]: Olyan időben élünk és dolgozunk, ahol az információnak és az információcserének lehetősége óriási értéket jelent. A hagyományos tervezési módszerek immáron hiányoznak. Úgy gondolom, hogy a BIM minden más előnye már jól ismert és elismert az iparban, ezért nem kell újra beszélni róluk. Emellett megváltoztak az ügyfelek igényei, melyek a projekt korai szakaszában jelentkeznek. Az építőipari vállalatok is fejlődnek, új adatformátumokat kérnek. De ezen felül az IGH állandóan invesztál az alkalmazottakba és tudásukba. Nálunk a középpontban olyan Autodesk eszközök és szoftverek találhatók, mint a Revit, a Civil 3D és az Infraworks. De néhányan a csapatunkban a Bentley, az Allplan és a Trimble megoldásokat használják. Ez a projekt elvárásaitól függ.

[S]: Mely projektekben használta eddig a Revithez a SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modellert?

[FA]: A SOFiSTiK Bridge + Infrastructure Modellert (SBiM) híd- és alagúttervezésre használjuk minden új infrastruktúra projektünknél. Ezek elsősorban új autópálya-projektek, amelyek megrendelője a Hrvatske Ceste d.d. (Croatian Roads p.l.c.). Néhány közülük: "DC12 korridor", "Pozega autópálya - Staro Petrovo Selo" és "Solinska Sirina kereszteződés".


[S]: Mi a tapasztalata eddig a Revit és az SBiM együttes használatáról? Milyen módon változtatták meg az Önök munkafolyamatát?

[FA]: Figyelembe véve, hogy a munkatársak már ismerték a SOFiSTiK statikai eszközöket, az SBiM ésszerű döntésnek bizonyult a BIM-projektekhez. Elégedettek vagyunk a funkciókkal és azok működésével, máskülönben a Revitben meglehetősen bonyolult lenne ezeknek a feladatoknak az elkészítése, de az SBiM felhasználóbarát és könnyen használható. Továbbá úgy tűnik, hogy a SOFiSTiK hallgat ügyfeleire, így az SBiM új verzióinak olyan funkciói vannak, melyeket mi kértünk. Ez egy újabb ok arra, hogy örüljünk. Hogy őszinte legyek, nem volt könnyű elkezdeni. Sok BIM-specifikus művelet kezelését igényelte az elején, de minden egyes új híddal és projekttel egyre könnyebbé vált. Személyre szabott könyvtárakat építünk, ami egyre gyorsabbá és jobbá tesz minket, és elő tudunk készülni a jövőbeni kihívásokra.


[S]: Hol látja a BIM következő lépéseit az infrastruktúra szektorban? Milyen módon kell fejleszteni a szoftvereket, hogy azok megfeleljenek az ügyfelek és a projektek igényeinek a jövőben?

[FA]: Hálátlan feladat ezen a téren jóslatokba bocsátkozni. Néhányunk számára valami még csak jövő, az a világ más részein már a jelen. A technológia gyorsan fejlődik, és nehezen követhető, még azok számára is, akik a BIM-ben és a VDC-ben otthonosan mozognak. A könnyen használható és könnyen érthető programokat a felhasználók gyorsabban és jobban elfogadják. A szoftvernek kell lennie annak az eszköznek, amely segít elérni végső célunkat, és sajnos ez gyakran az egyik akadály, mely az utunkban áll. Egyszerű, stabil, gyors és természetesen nem túl drága, ez lehet a tökéletes recept.

[S]: Tisztelt Andabaka Úr, nagyon köszönjük a kellemes és tartalmas interjút. Minden jót és sok sikert kívánunk a projektjeikhez!

[FA]: Köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthattam a tapasztalatainkat. Remélem, hogy együttműködésünk továbbra is folytatódik, minél több nagy projekt alkalmával.


Amennyiben értesülni szeretne új szakcikkeink és videóink megjelenéséről, úgy kedvelje, és kövesse Facebook oldalunkat!
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum