Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk AutoCAD ismertető

Az Autodesk AutoCAD a világ egyik vezető 2D és 3D CAD szoftvere, elterjedtsége sokrétű felhasználásának is köszönhető.
A tervkészítés hatékony eszközei, a tervezési és dokumentálási munkafolyamatok összekapcsolása a lehető legjobb termelékenységet biztosítják. A TrustedDWG technológia, a dwg fájl lehetővé teszi az asztali (Windows és Mac OS operációs rendszereken), felhő alapú és mobil megoldásokon keresztül történő együttműködést.

3D Pontfelhők használata

A 3D lézerszkenneléssel készült adatok beolvashatók, így gyorsabban készíthetjük el a felújítási és helyreállítási projekteket.

Parametrikus rajzolás

A parametrikus rajzolással állandó kapcsolat (úgynevezett kényszer) hozható létre az egyes rajzi elemek között. Beállíthatjuk, hogy mi mivel legyen párhuzamos, mi mire legyen merőleges, mi mivel legyen koncentrikus, stb.. Ha módosulnak a feltételül szolgáló elemek a hozzá kapcsolódó elemek is vele módosulnak.

Dinamikus blokkok

A dinamikus blokkok használatával lehetőséget biztosítunk a már beillesztett blokk módosítására is. A hasonló típusú blokkokat is egy dinamikus blokkba tudjuk rendezni, ezáltal egy blokk beillesztésekor választhatunk, hogy melyik kialakítású blokk jelenjen meg.

Adatok, és adatkapcsolat

Ma már nemcsak a tervek elkészítése fontos. Egyre lényegesebb a tervezési adatok együttes kezelése - a rajzok és erőforrások megosztása, elérése, azonosítása és az információ kinyerése; valamint az adatok egyszeri létrehozása mely a tervezés későbbi fázisaiban ismételten felhasználható. A program lerövidíti a tervezési időt és gyors információcserét biztosít a tervező és kollégái valamint a tervező és a tervezési adatok között.

Egyszerűsített szerkesztési lépések

A rajzoláshoz használt parancsokat parancssorból, szervezett, felhasználóbarát menürendszerből, szalagmenüből, jól azonosítható, eszöztárakba rendezett ikonokról és a parancsok és azok opcióbeállítasait magukba foglaló eszközpalettákról adhatjuk ki. Utóbbi három a rajzi feladatok és a saját igények szerint egyedileg átalakítható.
A Tulajdonság ablak, mely az objektumok valamennyi tulajdonságát megjeleníti folyamatosan szem előtt tartható, így a kijelölt rajzi elem megfelelősége könnyen ellenőrizhető és kívánt paramétere gyorsan módosítható.

Alapkő

Az AutoCAD szoftver az alaptechnológiája az Autodesk és a független fejlesztők ezrei által kifejlesztett alkalmazásoknak is, amelyek a program funkcionalitását az egyes szakterületek speciális igényeinek megfelelően, testre szabottan bővítik ki. Ennek eredményeként számos területen születtek (és születnek) kiegészítések, funkciók, elemtárak, adatbázisok és komplex szakági alkalmazások.

Többdokumentációs környezet

A többdokumentációs környezetben egyidejűleg korlátlan számú megnyitott dwg rajzzal dolgozhatunk. A DesignCenter pedig a korábbi tervekben történő böngészésnél, és elemeinek ismételt felhasználásánál hasznosítható. A "kézreálló" nyomtatási környezet, az Objektum tulajdonság kezelő, a párhuzamos rajzdokumentációs elrendezések, a környezet-érzékeny menük, a gyors méretezés, a legfejlettebb internetes képességek és a kibővített alkalmazás-fejlesztési lehetőségek még hozzáférhetőbbé és még termelékenyebbé teszik az AutoCADet.

Szabványok

A rajzi előírások, szabványok készítése és betartása az, ami egyszerűvé és gyorssá teszi a dwg rajzok feldolgozását. A saját, vállalati szabványok kialakítása mellett akár nemzetközi ANSI, ISO, DIN, vagy JIS ipargági szabványok is alkalmazhatók. Az interaktív ellenőrzéskor a képernyőn megjelennek az előírástól eltérő rajzi elemek, sőt azok javítási lehetőségét felkínálja a program.

Asszociatív méretezés

A dwg rajz egységessége a rajzi elemek és a hozzájuk kapcsolódó méretvonalak asszociativitásán alapul. A geometria utólagos módosításával a méretvonalak azonnal követik a változásokat. A modelltérben módosított geometria azonnal frissül a papírtérben is.

Fóliakezelés, és szöveg

Ha egy projektben több különböző tervező vesz részt, akkor a különböző dwg rajzok különböző fóliaszerkezettel rendelkezhetnek. Ezen dwg rajzok fóliái egységesíthetők egy mintarajz vagy egy szabvány alapján. A fólák csoportokba sorolhatók, így mindenkor egy átlátható fastruktúra alapján kezelhetjük a rajzban létrehozott "átlátszó konstrukciós síkjainkat".
A szöveg léptékezése lehetőséget nyújt arra, hogy a a különböző szövegmagasságok nyomtatáskor gyorsan beállíthatók és módosíthatók legyenek. A helyesírás-ellenőrzés képes a nem látható objektumok ellenőrzésére és javítására is, csökkentve ezzel a rajzi hibák esélyét.

Tervezési adatok megosztása

A küldeménykészítővel a dwg rajz és a csatolt fájlok (külső, referenciák, betűkészletek, raszterképek és a szabványok) egy csomaggá állíthatók össze. Így az információk az internet segítségével gyorsan mások számára átadhatók. Ha ugyanaz a tervezési tartalom többször és több helyen kerül felhasználásra, akkor célszerű ezeket a tervezési adatokat az Interneten elérhetővé tenni. Kialakítható így egy központi tervezési könyvtár, melyből a projekten dolgozók a megfelelő tervrészleteket a rajzukba húzhatják.

Testreszabás

Számos elfogadott, új és továbbfejlesztett eszköz áll rendelkezésre az AutoCAD program egyéni arculatának kialakításához: többek között az ObjectARX , a Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) és a Visual LISP.

PDF kezelés

Geometria (beleértve az SHX betűtípusú fájlokat), kitöltések, raszterképek és TrueType szövegek importálása a dwg rajzba egy PDF-fájlból.AutoCAD 2020 Windows-os rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 7 SP1 (KB4019990 frissítéssel)
- Microsoft Windows 8.1 (KB2919355 frissítéssel)
- Microsoft Windows 10 Anniversary Update (1803 vagy újabb verzió)
- Google Chrome legújabb változata (az AutoCAD webes alkalmazáshoz)

Hardverigények

- 8 GB memória, ajánlott 16 GB
- 6 GB vagy több szabad hely a merevlemezen
- 3,0 GHz-es vagy gyorsabb processzor
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség ajánlott)
Ajánlott grafikus kártyák listája »
- Telepítéshez szélessávú Internetkapcsolat

AutoCAD verziók Windows-os operációs rendszer követelményei


AutoCAD 2020 MAC-es rendszerkövetelmények

Szoftverigények

- Apple macOS Mojave v10.14.0 vagy újabb; High Sierra v10.13.0 vagy újabb
- Apple Safari 5.0 vagy újabb

Hardverigények

- 4 GB vagy több memória (8 GB ajánlott)
- 3 GB vagy több szabad hely a merevlemezen
- 64-bit Intel processzor (Intel Core Duo processzor, 2 GHz vagy gyorsabb ajánlott)
- Mac Pro 4.1 vagy újabb
- MacBook Pro 5,1 vagy újabb
- iMac 8.1 vagy újabb
- Mac mini 3.1 vagy újabb
- MacBook Air 2.1 vagy újabb
- MacBook 5.1 vagy újabb
- 1280x800 felbontású monitor (2880x1800 felbontás ajánlott), true color beállítási lehetőséggel
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum