Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk Advance Steel ismertető

A szoftver használatakor az acélszerkezetek megépítése térben történik, a látványtervek, a gyártmánytervek, az anyagkimutatás, a részlet-, metszet- és nézetrajzok, valamint az NC vezérlések már automatikusan generálódnak. A 3D modellen történő változtatások a tervlapokra és kimutatásokra automatikusan átvezetésre kerülnek.

Advance Steel Tervezés térben alkotóelemekkel

Még mielőtt belekezdenénk a modellezésbe, készíthetünk AutoCAD elemekből raszterhálót vagy térbeli drótvázat, ami meghatározhatja a leendő elemek tengelyvonalait.
A korábban megszerzett AutoCAD tudás az Advance Steel használatakor nem vész el, sőt...

A drótvázak egyeneseire és íveire keresztmetszetek segítségével máris rudak illeszthetők. A "hagyományos" profilokat a szoftver adatbázisából - mely a különböző szabványok szerinti melegen hengerelt és hidegen hajlított szelvényeket tartalmazza - választhatjuk ki. Ezen profilok mellett felhasználhatunk általunk készített lemezekből összeállított hegesztett szelvényeket, egyedi kontúrú tömör, vagy áttöréssel rendelkező profilokat, tetők és falak burkolására szolgáló beépített vagy egyedi hullám- és trapézlemezeket.

Az előbb említett keresztmetszetek alapján készülő rudak a térben tetszőlegesen elhelyezhetők, forgathatók, AutoCAD parancsokkal (másolás, mozgatás, nyújtás) szerkeszthetők. A keresztmetszeteket egyenes és íves vonalvezetésre - meglévő rendszervonalakra, vagy pontok által meghatározott képzeletbeli egyenesekre, ívekre - illeszthetjük.

Az acélszerkezetek tervezésében a profilok mellett lemezek is hasonló gyakorisággal találhatók. A lemezek készítésének szabadságát mutatja, hogy tetszőleges kontúrral rendelkezhetnek, és akár a sík- és térgörbített formát is felvehetik. Tetszőlegesen fúrhatók, marhatók, vághatók, egyesíthetők, és egymással áthatásba hozhatók. Az Advance Steel támogatja a hajtogatott lemezeket, valamint eredményül elkészíti a kiterített rajzukat is.

A csomópontok kialakításra a szoftver számos kapcsolattípusa közül választhatunk, amelyeknél adott esetben automatikusan furatok, csavarok, hegesztési varratok, merevítőlemezek, betétlemezek készülnek.

Advance Steel

Megmunkálások

A csomópontokat az egyedi helyzetekben mi is elkészíthetjük a rendelkezésre álló számos megmunkálási opció segítségével:

 • Tetszőleges lemezkontúr kialakítása.
 • Metszések, amelyek történhetnek egy AutoCAD vonallánc, vagy egy másik objektum segítségével.
 • Gérbevágás, ami a szögben találkozó objektumok összemetszését végzi oly módon, hogy az objektumok a találkozás szögének szögfelezőjében metsződnek össze. Eltérő méretek találkozásánál a szögfelező helyett a súlyozottan számított szögarányban készül el a metszés.
 • Sarkok letörése, amely történhet íves vagy szögletes formában. Ehhez az opcióhoz segítségképp újabb sarkokat illeszthetünk a lemezbe, vagy funkció nélküli, meglévő sarkokat távolíthatunk el a lemezből.
 • Oldal lekerekítése, ami a lemezek egyenes oldalélét változtatja ívesre, a megadott sugárértéknek megfelelően.
 • Él lekerekítése, ami a lemezek élét kerekíti le. Nem csak a teljes él lekerekítésére, hanem a sarkok lekerekítésére vagy letörésére is mód van.
 • A csavarozott illesztések készítéséhez furatokat készíthetünk, melyekkel egyidejűleg akár több objektumot is átfúrhatunk, sőt a csavarokat azonnal a lyukakba illeszthetjük. Készíthetünk átmenő furatot, zsákfuratot, süllyesztett furatot a profilokba és a lemezekbe egyaránt.

Advance Steel

Szerkezeti objektumok

Az elemekből (profilokból és lemezekből) összeépíthető szerkezetek mellett a szoftver előre definiált szerkezeti egységeket is felajánl, amelyek egy úgynevezett logikai kapcsolat következtében a szerkesztés teljes időtartama alatt parametrikusak maradnak. A logikai kapcsolatok segítségével minden elem "tudja", hogy melyik másik elemhez kapcsolódik, ennél fogva követik a kapcsolt elemek méretváltozásait. Ezek a szerkezeti egységek párbeszédablakokon keresztül készíthetők és utólagos módosításukat is a készítéshez használt ablakon keresztül tehetjük meg. A szerkezeti egységek a szoftver profiljaiból és lemezeiből álló csoportosulások, melyeket akár mi is létrehozhatunk az egyes elemek összeépítésével, azonban módosításukhoz nem lenne elegendő egyetlen párbeszédablak vagy parancs. A szoftver a következő előre meghatározott szerkezeti egységeket kínálja:

 • Keretszerkezetek
 • Rácsos főtartók
 • Szelemenrendszerek
 • Korlátok
 • Lépcsők
 • Hágcsók

Advance Steel

Advance Steel Automatikus eredmények

A - konszignálást - az alkotóelemek pozíciószámokkal (azonosítószámokkal) történő ellátását -, a szoftver automatikusan elvégzi. A szoftver a megadható tűrések figyelembe vételével megkeresi az azonos tulajdonságokkal rendelkező elemeket és gyártmányokat, majd pozíciószámokkal látja el őket.

Az anyagkimutatást sablontáblázatok segítségével készíthetjük. Amellett, hogy választhatunk előre beállított sablontáblázatok közül, a saját táblázataink oszlopait szabadon össze is állíthatjuk. Ugyanazon tervhez - a felhasználási területnek megfelelően - tetszőleges számú anyagkiírási sablon kapcsolható. Az anyagkimutatás automatikusan készül el, a szoftver megkeresi az azonos pozíciószámú alkotóelemeket és összegzi őket a sablon kritériumai alapján. Az anyagkimutatás rögtön nyomtatható PDF vagy XLS formátumba exportálható, vagy szükség esetén a tervlapra is illeszthető.

A háromdimenziós szerkezetekről, szerkezeti részletekről a metszősík és a nézetirány megadásával kétdimenziós metszetek készíthetők. A metszetkészítés automatikus, tulajdonságai (vonalvastagságok, anyagjelölések, szövegtípusok, stb.) szabadon megadhatók, a metszetek méretezési funkciók használatával bekótázhatók, és felirati elemekkel elláthatók.

A háromdimenziós modell alapján a kétdimenziós gyártmánytervek elkészítése rajzsablonok szerint automatikusan történik. A sablonok segítségével irodai szabványokat alakíthatunk ki, és az egyes gyártóüzemek elvárásainak megfelelő méretezési móddal rendelkező terveket adhatunk ki.

Advance Steel

Sablonnyilvántartás

A párbeszédablakok túlnyomó része rendelkezik egy úgynevezett "Sablon" lehetőséggel, amelynek segítségével az adott párbeszédablakban szereplő paraméterek különböző néven tárolhatók, és előhívhatók, megteremtve ezzel például egy furatkép, vagy csomóponti katalógus alapjait.
Ilyen módon szoftver a tervezési fázist a gyakran előforduló, szokásos munkafolyamatokat sablonokkal gyorsítja. A sablonok egyszeri elkészítése után a bennük található beállítások egyszerű sablonhivatkozással könnyedén elérhetők és felhasználhatók.

További jellemzők

 • Definiálható izometrikus nézetek
 • Számos nézetet előállító, 3D szerkesztést, láthatóságot könnyítő parancs
 • Automatikus varratjelölések
 • Gyártmánykészítés elemek összehegesztésével
 • Alkotóelemek keresése és összehasonlítása
 • Ütközésvizsgálat
 • Csövek és hajtogatott lemezek kiterítése
 • Adatok exportálása statikai szoftverek feléAdvance Steel 2020 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 7 SP1
- Microsoft Windows 8.1 (KB2919355 frissítéssel)
- Microsoft Windows 10 Anniversary Update (1607 vagy újabb verzió)
- Google Chrome legújabb változata

Hardverigények

- 8 GB memória, ajánlott 16 GB
- 9 GB vagy több szabad hely a merevlemezen
- 3,0 GHz-es vagy gyorsabb processzor
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség ajánlott)
Ajánlott grafikus kártyák listája »
- Telepítéshez szélessávú Internetkapcsolat
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum