Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Revit 2020 újdonságai

Elliptikus alaprajzzal rendelkező falak és függönyfalak rajzolása

A 2020-as Revit verzióban a hagyományos és függönyfalak elkészíthetők elliptikus alaprajzi formában is. A fal készítésekor megjelenik egy külön erre a célra szolgáló eszköz, mellyel - segítségül - rögtön ideiglenes méreteket és középpontot kapunk. Az így elkészült falakba - hasonlóan a hagyományos falakhoz - elhelyezhetők falnyílások és a falak ugyanúgy csatlakoztathatók egymáshoz.


PDF használata

A 2020-as további újdonsága a korábbi verziókhoz képest, hogy beszúrhatók PDF formátumú fájlok 2D nézetekbe. Lehetőség van a PDF módosítására, illetve központi képnézegetőben való kezelésre. Többoldalas dokumentumok beillesztése esetén a kötegből a beillesztendő oldalak egyszerűen kiválaszthatók. A PDF hasonló tulajdonságokkal fog rendelkezni, mint más Revit objektumok: nagyítható / kicsinyíthető, előtérbe / háttérbe küldhető, mozgatható, másolható vagy beszúrható táblázatokba képként. Amennyiben a betöltött dokumentum vektoros, úgy a Revit vonalak és a falak igazíthatók a PDF vonalaihoz.


Sketchup import és link

A Revit 2020 támogatja a Sketchup 2018 importot és a fájlok linkelést. A tervezés koncepcionális szakaszában hatékony segítséget jelent a Sketchup modellek színezett beolvasása és tömegelemekké alakítása.

Jelmagyarázatok másolása vágólap segítségével

A korábbi Revit változatokban a jelmagyarázatokat a tervlapokra külön-külön kellett elhelyezni, akkor is ha ugyanazon jelmagyarázat többszörözéséről volt szó. A Revit 2020-as változatban a Ctrl+C és Beillesztés funkciókkal ez a folyamat lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá vált.

Revit 2020

Útvonal

Az útvonal funkció segítségével alaprajzi szinten két pont (két helyiség) közötti legrövidebb útvonalat határozza meg a Revit. Az útvonal-meghatározás funkció felismeri és figyelembe veszi az ajtókat illetve az útjába kerülő objektumokat (például pilléreket), és azok figyelembe vételével határozza meg a két pont közötti minimális hosszúságú útvonalat. A megrajzolt útvonal nézetspecifikus, így beállításai nézetenként testreszabhatók (vonaltípus, vonalszín).

Revit 2020

A legenerált útvonalak elnevezhetők, és táblázatos formában paramétereikkel együtt lekérdezhetők, és a továbbiakban módosíthatók, vagy különböző kritériumok alapján szűrhetők. A bejárásukhoz szükséges sebesség hozzárendelésével a megtételhez szükséges idő táblázatban automatikusan lekérdezhető. Az optimalizált útvonalak tovább elemezhetők.

Elemek szinttől való magassága

Lekérdezhető, akár táblázatban, akár címkék által, vagy a nézetek szűrése során az elemek szinttől való magassága. Az adott szinthez kötődő elemek - ahogy már korábban is - magasságilag elmozgathatók. A tulajdonság lekérdezhető paraméterré alakulásával az elemek így már akár a kimutatás, akár a címke használatával is módosíthatók.

Javított mozgatás és másolás parancs vasalás kiosztása esetén, javított többszörös vasalási konszignálás

A szabad formájú vasbetétek másolás vagy mozgatás útján történő módosítás hatására az új hely betonfedés értékeit felismerik és hozzájuk igazodnak. Egy változó magasságú gerenda esetén alkalmazható az a tűrés, melyen belül nem készül új pozíció minden egyes vasalás számára.

Revit 2020

Acélkapcsolatok Dynamo-ba való exportálása

Az "Autodesk Steel Connection", vagyis acél csomóponti Dynamo kiegészítő csomag elérhető. Ez lehetővé teszi a Dynamo-n keresztül az acélkapcsolatok kontrollálását.

Acélkapcsolatok gyorsabb és egyszerűbb kialakítása

Hatékonyabban és gyorsabban hozhatunk létre acélszerkezeti csomópontokat az új csomópont többszörözése funkció segítségével.

Revit 2020

Revit 2020.1 újdonságai

BIM 360 Design Sync Activity Indicator

A BIM 360 Design Sync Activity Indicator egy új eszköz a Revit szalagmenün, amely támogatja a Revit felhő alapú csapatmunkát azáltal, hogy értesíti a résztvevőket, amikor egy felhasználó szinkronizálást hajt végre a modellel. Megnézhetjük modell szinkronizálási állapotát, beleértve a szinkronizáló személy felhasználónevét is.

Táblázatsorok elkülönítése (csíkozás)

Új lehetőség a táblázatok sorainak csíkozása, mely megkönnyíti a táblázat sorainak egymástól való elkülönítését színekkel, vagy árnyékolással. Segítségével a táblázatok átláthatóbbá válnak.

Falak csatolása

A falak, amikor a környezetükbe födémet, vagy tetőt érzékelnek, automatikusan csatlakozni szeretnének hozzájuk. Erre az esetek többségében nincs szükség, de a csatlakozási felajánlás korábban mindig megjelent. Újdonságként ez az üzenet opcionálisan kikapcsolható.

SketchUp 2019

Az új verzióban immáron a SketchUp 2019-es formátuma mind link, mind import formában támogatott.

Felmérési és bázispont

A fájlok közötti hatékonyabb együttműködés érdekében a linkelt fájlok felmérési és bázispontja megjeleníthető a gazdaprojektben is.

Útvonal

A közelmúltban, a Revit 2020-ban megjelenő útvonal további fejlesztést kapott.

  • Az útvonal "Helyiségből" és "Helyiségbe" paramétereket kapott az útvonal kezdő és végpontja alapján. Ezek a paraméterek táblázatban, vagy címkékben szerepeltethetők.
  • Az útvonal kezdő- és végpontja megragadható és egyszerűen áthelyezhető, az útvonal automatikus frissítése mellett.
  • Az "akadályok feltárása" üzemmódban megtudhatjuk, hogy az útvonal elemzés során a program mit tekint akadálynakRevit 2020.2 újdonságai


A 2020.2-es Revit verzióban az előző verzióhoz hasonlóan a hatékonyság növelésére fókuszáltak a fejlesztők. A Dynamoban új, automatizált munkafolyamatra, gyorsabb és hatékonyabb nézetablak kezelésre és táblázatmódosításra számíthatunk, a Revitben pedig olyan megújult navigációs eszköztárra, amivel egyszerűen és élethűen navigálhatunk három dimenziós modellünkben. Természetesen az újdonságok előfizetők számára azonnal elérhetők az Autodesk Account weboldalukról.

De mielőtt a részletekbe mélyednénk, nézzük át a főbb újdonságokat!

Dynamo 2.3

Sok új fejlesztésre számíthatunk a Dynamo 2.3 kiadásban. A fejlesztők célként tűzték ki, hogy a Revit és a Dynamo közötti átjárás még egyszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb legyen. Az új eszközök nagy részét a felhasználók kérései és visszajelzései alapján fejlesztettek le. Ilyen például, hogy a program figyelmeztetést küld duplikált vagy hiányzó paraméteres utasításról, vagy éppenséggel az egyszerűbbé tett változtatási mód a nagy és komplikált táblázatok esetében. A Dynamo felhasználók részletesen követhetik ezeket a Dynamo Blogon.

Revit Design Automation API

Fejlesztők figyelmébe ajánljuk, hogy a Revit Design Automation API forráskód elérhető! További részletek a Revit Blogon.Automatizáció a Dynamo Acélcsomópont kapcsolat készítésben és statikai analízisben

A Revit és a Robot Szerkezettervező valamint a Dynamo közötti együttdolgozást erősíti a következő funkció. Ezzel az acél csomópontokat tudjuk parametrikusan szűrni és elemezni. A Robotból Revitbe átvitt adatokat importáljuk a Dynamoba. A Dynamoban az általunk definiált kritériumok alapján szűrhetjük és analizálhatjuk az adatokat, valamint parametrikusan változtathatjuk, gazdagíthatjuk az acélkapcsolatainkat.

Acél csomópont hozzárendelés meglévő könyvtárból Dynamoban

Akár meglévő, vagy eddig használt Revit acél csomópontjainkat is hozzárendelhetjük Dynamoban az általunk definiált szempontok alapján az acélszerkezeti modellünkhöz.Hatékonyabb folyamatok: Elektromos körök és kapcsolószekrények vezérlése és változtatása a táblázati nézetből.

Az elektromos köröket és azok elemeit egy külön táblázatban, csoportosítva listázhatjuk ki. Ez lehetőséget ad szűrésre, rendezésre és az elemek tulajdonságainak vagy paramétereinek könnyű módosítására.

Könnyebben szerkeszthető menekülési útvonal.

A Revit 2020.2-es verziójában az elkészített menekülési útvonalban az útvonal töréspontjait szabadon változtathatjuk és igény szerint újabbakat is létrehozhatunk.

Könnyebben navigálható 3D-s modellbejárás Revitben

Mintha kedvenc videójátékunkban lennénk, billentyűk segítségével járjuk végig egyszerűen Revit modellünket.

Könnyebb átláthatóság a Revit táblázataiban

A nagy táblázatokban végzett munkánk segítésére egy Felső Címsor Fagyasztása (Freeze Header)parancsot találunk a szalagmenüben, aminek segítségével a címsor görgetéskor is látható marad.

További újdonság az is, hogy a táblátatba kattintva a jobb láthatóság érdekében a kijelölt aktív cella kék keretet, a hozzá tartozó sor pedig halvány hátterret kap.

Revit 2021 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64bit:
- Microsoft Windows 10
- .NET Framework 4.8 vagy újabb
- Microsoft Internet Explorer 10 vagy újabb

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 8 GB vagy több memória (ajánlott: 32 GB)
- 30 GB vagy több szabad hely a merevlemezen
- Multi-Core Intel Xeon, vagy i-Series processzor, vagy AMD SSE2-technológiát támogató processzor.
- 1280 x 1024 felbontású (ajánlott: 1680 x 1050, vagy 4K) grafikus kártya DirectX 11 támogatással (legalább 4GB memóriával)
Ajánlott grafikus kártyák listája Revit 2021-hez
- Telepítéshez szélessávú internetkapcsolat

Az új verzió az Autodesk Account-on keresztül tölthető le.

Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum