Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

AutoCAD MEP eszközkészlet ismertető

Az AutoCAD MEP eszközkészlet egy önálló alkalmazás, amely az épületgépészeti, villamossági, csővezeték- és tűzvédelmi rendszerek tervezését segíti a sematikus tervezéstől kezdve egészen az épületek kiviteli tervdokumentációjáig.

Moduláris felépítés

A program három épületgépészeti - gépészeti, villamossági, illetve csővezeték-tervezés - és egy építészeti modulból áll. Mindegyik modul saját funkcionalitással rendelkezik.
A gépészeti modul (HVAC, Piping) vonalszerű, 2D vagy 3D csövek tervezését teszi lehetővé szellőzési és fűtési rendszerek esetén, továbbá tűzvédelmi elemeket is tartalmaz.
A villamossági modul (Electrical) az épületek villamos hálózatának tervezéséhez nyújt segítséget az intelligens áramkör-objektumaival.
A csővezeték-tervező modul (Plumbing) a lakossági meleg víz, a hideg víz, és a csatorna hálózatok tervezéséhez használható.
Az építészeti modul (Architectural) pedig megegyezik az AutoCAD Architecture eszközkészletben található munkaterületekkel. Így a programmal az építészeti feladatokat is el tudjuk látni.

MEP

Szakági eszközpaletták

A tervezés során mindig a munkafolyamatnak megfelelő eszközök állnak a rendelkezésünkre. A szakági mérnöki eszközpaletták csak a villamosmérnöki vagy épületgépészeti rendszertervezéshez szükséges elemeket jelenítik meg, így biztosítva a projektrajzok közötti következetességet. Az eszközpaletta az egyéni vagy vállalati igényeknek megfelelően szabadon testreszabhatjuk, könnyen módosíthatjuk az eszközpaletta méretét, alakját, a rendszer típusát és még számos más tulajdonságát a helyben elvégezhető szerkesztés segítségével.

Projektáttekintő - Rajzkezelő

Egyszerűen kezelhetjük a projektrajzokat, a tervek alapján koordinált nézeteket készíthetünk és kezelhetjük a tervlapkészleteket. Mivel a rajzok kezelése egy központi projektkönyvtárból történik, így mindig a legfrissebb dokumentációverzióhoz férhetünk hozzá.

Nézeten belüli szerkesztés

Az AutoCAD MEP eszközkészlet több nézetet biztosít, így könnyedén dolgozhatunk bármilyen kívánt nézetben, nem szükséges csak a szokásos alaprajzi nézetre szorítkoznunk.

Egyvonalas csatornatervezés

A tervkészítésről könnyen áttérhetünk a kivitelezési dokumentumokra. A gépészeti rendszereket elrendezhetjük egyvonalas módban méretezés nélkül, majd az elrendezést gyorsan átalakíthatjuk kétvonalas ábrázolásúvá. Az összekapcsolási funkciók lehetővé teszik, hogy a tervelrendezés méret nélküli szakaszait automatikusan összekapcsoljuk a méretezett szakaszokkal.

MEP

Sablonok

A vállalati szabványokat egy központi helyen hozhatjuk létre, ugyanitt tárolhatjuk és frissíthetjük. A sablonok tartalmazzák az összes fóliát, a rendszerdefiníciót, a stílusokat, a rajzbeállítást és a nyomtatási beállítást. Ha a sablonokat használva kezdünk minden új rajzot és projektet, akkor az egész vállalaton belül megőrizhető a konzisztencia.

AutoCAD blokkok és jelek konvertálása AutoCAD MEP tartalommá

A meglévő AutoCAD rajzi részleteket egyszerűen átvihetjük az AutoCAD MEP tartalomba és felhasználhatjuk a kivitelezési dokumentációban. A meglévő AutoCAD blokkok és szimbólumok a rajzjel- és eszközkonvertáló segítségével könnyen konvertálhatjuk AutoCAD MEP tartalommá.

Ütközések észlelése

Az AutoCAD MEP eszközkészlet automatikusan észleli az ütközéseket az adott rajzban vagy a külső referenciákban tárolt mérnöki rendszerek, szerkezeti elemek és építészeti tartalom között. Ezzel a hatékony funkcióval növelhetjük a tervezés pontosságát és csökkenthetjük a helyszínen kiderülő hibák száma.

Rendszerek

Gyors és következetes módszerek állnak rendelkezésünkre az olyan alkatrészek rendezésére, amelyek valós épületgépészeti rendszereket jelölnek, például légbefúvókat vagy elszívókat. Amikor rendszereket használunk a tervelrendezés során, az új alkatrészek öröklik a rendszer alapértelmezett tulajdonságait, például az emelkedés/esés jelölését vagy a megjelenítés tulajdonságait, és a módosításokat egyidejűleg minden összekapcsolt alkatrészen elvégezhetjük.

Szabványalapú alkatrészek

Az AutoCAD MEP eszközkészlet hatalmas alkatrész-, idom- és berendezés-gyűjteményt tartalmaz, amely a széles körben alkalmazott iparági szabványokon alapul. Az új tartalom további idomokat és berendezéseket is tartalmaz, valamint támogatja az ASME/ANSI és az ASTM/ANSI szabványokat. Az AutoCAD MEP eszközkészlet az angolszász mértékegységeken kívül a metrikus mértékegységeket szintén támogatja. A metrikus tartalom egy külön katalógusban található, és a GSA (General Services Administration) amerikai irányelveken és az Egyesült Királyságban használt BSI (British Standards Institution) irányelveken alapul.

Továbbfejlesztett AutoCAD parancsok

A - csak az AutoCAD MEP eszközkészletben megtalálható - továbbfejlesztett AutoCAD parancsok segítségével a másolás, mozgatás és illesztés egyetlen lépésben elvégezhető. Az elemek automatikusan illeszthetők a kívánt irányhoz és nézethez. A csatornák, csövek, vezetékek vagy kábelcsatornák gyorsan elrendezhetők, és könnyen lekerekíthetők.
Mivel az AutoCAD MEP eszközkészlet tartalmazza az AutoCAD szoftver legfrissebb verzióját, így hozzájutunk az AutoCAD összes funkciójához és támogatja a meglévő AutoCAD alapú egyéni LISP-rutinokat is.

Egyéni tartalomeszközök

Egyéni alkatrészek és berendezések létrehozásához minimális erőfeszítés és idő szükséges. A Tartalomkészítő használatával létrehozhatunk AutoCAD blokkokon alapuló alkatrészeket, amelyeket később felhasználhatunk az épületrendszerek terveiben. Az egyéni alkatrészek létrehozásához használhatjuk a szokásos formákat, például a téglatestet, a hengert vagy a gömböt, valamint alkalmazhatjuk szabadformájú modellező eszközöket is.

Egyvonalas és kétvonalas rajzok

Az AutoCAD MEP eszközkészlet a csővezetékek, kábelcsatornák és vízvezetékek hálózatának tervezését olyan tervezési eszközökkel segíti, amelyek automatizálják a tervezési folyamat nagy részét. A szakaszok az alapértelmezett projektbeállítások és az általános iparági tervezési szabványok alapján automatikusan kerülnek kialakításra. A felhasználói idomokkal egyedi elrendezéseket tervezhetünk, miközben szükség esetén helyben elkészíthetjük a hiányzó idomokat és szerelvényeket. A szakaszhossz és az egyéb beállítások segítik lerövidíteni az összesítések elkészítésével töltött időt, mivel az egyes elrendezésekhez szükséges szakaszdarabokat a program a gyártók előírásainak megfelelően automatikusan kiemeli.

Metszetek és homlokzatok

A metszeteket és homlokzatokat gyorsan elkészíthetjük. Amikor módosítjuk a tervet, a metszetek és a homlokzatok automatikusan frissülnek. A terv minden módosítása valós időben történik, ezáltal szükségtelenné válnak a hosszadalmas kézi frissítések.

Kivitelezési feliratozás

Az automatikus feliratozó eszközök segítségével könnyen elvégezhetjük a kivitelezési dokumentáció feliratozását. Az AEC méretek és a dinamikus feliratok automatikusan frissülnek a terv módosításakor. Az AutoCAD MEP eszközkészletben könnyen használható eszközök és a fejlett fogók leegyszerűsítik a megtörésjelek, a feliratok és a konszignációs címkék használatát. Az objektumok sematikus nézetben is megjeleníthetők, nem csak a modell által generált nézetben. Létrehozhatunk olyan sematikus blokkokat, megjegyzéseket vagy mindkettőt, amelyek az alkatrész méretének változásával automatikusan átméreteződnek.

Áramkörkezelő

Központi helyen kezelhetjük és módosíthatjuk az áramkörök adatait. Az automatikus figyelmeztetések révén értesülünk a lehetséges túlterhelésről és a vezető méretéhez képest nem megfelelő méretű vezetékekről.

Helyiségek és zónák

A meglévő 2D építészeti alaprajzban kijelölhetünk mérnöki helyiségeket, és az AutoCAD MEP eszközkészlet automatikusan kiszámítja a helyiség méretét, beleértve a helyiségenként vagy területenként mért alapterületet és térfogatot. Az elemző alkalmazásokkal együttműködve az AutoCAD MEP eszközkészlet lehetővé teszi, hogy helyiségtípusonként vagy területenként automatikusan kiszámítsa a kapacitás- és a légáramlási követelményeket.

Mérnöki megjelenítési témák

A megjelenítési témák segítségével grafikus módon jeleníthetjük meg és elemezhetjük a terveinket. Használhatjuk például a sebesség vagy súrlódási veszteség megjelenítési témát egy adott területen vagy helyiségben található rendszer teljesítményének ellenőrzésére.
A nyomásosztály megjelenítési témával pedig a nagy, közepes és kis nyomású vezetékosztályokat különíthetjük el egymástól, így kiszűrhetjük az esetleges tervezési hibákat. A megjelenítési témák színes, jelmagyarázattal ellátott formában jelennek meg.

További jellemzők

 • Megjelenítéskezelő
 • Kapcsolódás a piacvezető költségbecslő, gyártástámogató és elemző alkalmazásokhoz
 • Exportálás az AutoCAD programba
 • Dinamikus méretek
 • Tulajdonságok paletta
 • Izometrikus és alaprajzi sémák
 • Közzétételi eszközök
 • e-Küldemény
 • Elektromos eszközök és panelek
 • gbXML (Green Building) importálása, illetve exportálása
 • LandXML importálása
 • Autodesk 3ds Max Render
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum