Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

AutoCAD Raster Design eszközkészlet ismertető

Az AutoCAD Raster Design eszközkészlet CAD raszter-vektor konvertáló szoftver lehetővé teszi az építészek, mérnökök, épületgépészek, villamosmérnökök és gyártástervezők számára, hogy megtakarítsák az újrarajzolási időt a meglévő szkennelt rajzok és tervek AutoCAD-alapú szoftverekben való felhasználásakor.

Kép beágyazása

Beágyazhatjuk a bitonális képeket a rajzfájlba, így a DWG-fájlok külső képreferencia-fájlok használata nélkül is tartalmazhatnak képi és tervadatokat. Egyszerűen és megbízhatóan, elektronikus úton oszthatjuk meg a képeket tartalmazó rajzokat az ügyfelekkel, partnerekkel és ügynökségekkel, miközben kiküszöbölhetjük a képelérési úttal kapcsolatos problémákat a fogadó fél oldalán.

raster design vektor

A foltmentesítés (Despeckle), torzítás (Bias) és tükrözés (Mirror) parancsok

A hatékony képtisztító eszközök segítségével fokozhatjuk a szkennelt képek használhatóságát és olvashatóságát. A foltmentesítés parancs eltávolítja a nem tökéletes rajzok vagy nyomatok szkenneléséből eredő kóbor képpontokat. A torzítás parancs helyrehozza egy kép arányainak torzulásait. A tükrözés a vízszintes vagy függőleges tengely mentén tükrözi a képet, így kijavíthatók a szkennelt rajzok képfordítási problémái.

Képek minőségének javítása

Több információ nyerhető ki a meglévő képekből a megjelenésük javításával és beállításával. A hisztogram parancs a képek kiegyensúlyozására, a fényerő és kontraszt beállítására, szürkeárnyalatos vagy színes képek bináris képekké alakítására, illetve színes képek szürkeárnyalatossá alakítására használható. Az elmosás funkció simító szűrők segítségével csökkenti a kontraszt keménységét és a színzajt. Az élesítő szűrők fokozzák az enyhe árnyékolási különbségeket, miközben az invertálás a bináris, színes és szürkeárnyalatos képek világos és sötét árnyalatait az ellentettjükkel cseréli fel.

raster design vektorizálás

Helmert-transzformáció

A drága, ortografikusan javított ábrázolások helyett a készen elérhető légifelvételek és szkennelt térképek is felhasználatók. A képek olyan módon transzformálhatók vagy nyújthatók, hogy a megadott kontrollpontok a képen a lehető leginkább illeszkedjenek a rajz megfelelő pontjaihoz. Egy háló pontjainak kijelölésével automatizálhatjuk az illesztőpontok kiválasztását. Az AutoCAD Raster Design eszközkészlet háromszögelési algoritmusa jobban összeegyeztethető a globális helymeghatározó rendszerrel (GPS) és a felmért kontrollpontokkal.

Képek mentése különböző fájlformátumok alapján

A képformátumok szabványosítása a szervezeten belül egyszerűbbé teszi az adatmegosztást és a felhasználást az egyéb alkalmazásokban. Bármilyen képformátumot beolvashatunk és elmenthetünk a cég által használt szabványos képformátumba. Ha például a képeket JPEG 2000 formátumban tároljuk, csökken a fájlok mérete, miközben nem sérül a kép minősége.

raster design transzformáció

Szokványos AutoCAD parancsok használata

Időt takaríthatunk meg, ha újrarajzolás helyett egyszerűen újra felhasználjuk a meglévő adatokat. A program zökkenőmentesen működik együtt az AutoCAD szoftverrel és az AutoCAD-alapú alkalmazásokkal. A kétszínű, színes és szürkeárnyalatos képek raszteres elemei is szerkeszthetők. A raszteres körök sugara átállítható, a műszaki rajzokból pedig méretvonalakat lehet törölni, vagy a raszterelem-manipuláció (REM) segítségével elektromos szimbólumok másolhatók egyik képről a másikra.
A REM parancsok a raszteres rajzelemeket REM objektumként definiálják. Az AutoCAD parancsok segítségével ezek az objektumok mozgathatók, léptékezhetők, másolhatók, forgathatók és más műveletek is végezhetők velük. A módosított raszteradatok beépíthetők meglévő képekbe, vagy segítségükkel új képek hozhatók létre.

Optikai karakterfelismerés (OCR)

A szöveget tartalmazó rajzok konvertálásakor csökkenthető a kézi adatbevitelre fordított idő és növelhető a pontosság. A raszterképeken található kézzel és géppel írott szövegek és táblázatok felismertethetők, és AutoCAD szöveggé vagy bekezdéses szöveggé (bszöveg) alakíthatók. A szótáras összehasonlításnak köszönhetően az interaktív ellenőrzés során kijavíthatók a hibák.

Raszterfunkciók AutoCAD és
Architecture eszközkészlet
Civil 3D és
Map 3D eszközkészlet
Raster Design Képtípus*
Rajztisztító eszközök
Foltmentesítés - - Kéttónusú
Kiegyenesítés - - Összes
Torzítás cseréje - - Összes
Invertálás - - Összes
Retusálás (Touch Up) (képpontszintű szerkesztés) - - Kéttónusú

Raszter-vektor konvertálás
Primitívek és szöveg vektorizálása - - Kéttónusú
Raszterelemek módosítása - - Kéttónusú
Optikai karakterfelismerés - - Kéttónusú
REM régió műveletek - - Összes

Kép beillesztése és módosítása
Korreláció Összes
Méretezés, forgatás Összes
Maszk Összes
Tükrözés Összes
Képek vágása Összes
Affin transzformáció beillesztéskor Összes
Színtérkép szerkesztése (adatértelmezés, értékek és színek kiosztásának megváltoztatása, vagy szín paletták létrehozása és mentése) - Digitális domborzatmodellek
Színtérkép szerkesztése (sávok hozzárendelése) - - Többspektrumú
Színskálák alkalmazása - - Digitális domborzatmodellek
Képek egyesítése - - Összes
Vektor beolvasztása képbe - - Összes
Körülvágás - - Összes
Eltávolítás - - Összes
Exportálás vagy mentés más formátumba - - Összes
Korreláció exportálása World fájlba - - Összes
Valódi koordináta-transzformáció beillesztéskor - - Összes
Helmert-transzformáció - - Összes
Képfelvétel (pillanatfelvétel) - - Összes
Raszteradat-lekérdezés - - Összes

Képek javítása
Fényerősség, kontraszt és elhalványulás beállítása Összes
Átlátszóság ki- és bekapcsolása Kéttónusú, szürkeskálás, indexelt színű, True Color
Színek cseréje - Kéttónusú
Szűrő (smooth, thicken, thin, skeletonize) - - Kéttónusú
Fényerősség és kontraszt szerkesztése a hisztogram funkcióval - - Szürkeskálás, indexelt színű, True Color
Nemlineáris kontraszt beállítása - - Szürkeskálás, indexelt színű, True Color
Kiegyensúlyozás, Küszöb, Elmosás - - Szürkeskálás, indexelt színű
Konvertálás szürkeárnyalatossá - - Szürkeskálás, indexelt színű, True Color
Színek kombinálása és cseréje - - Szürkeskálás, indexelt színű
Átlátszóság hozzárendelése egy adott színhez - - Szürkeskálás, indexelt színű,
True Color
Paletták exportálása és importálása - - Szürkeskálás, indexelt színű
Színmélység megváltoztatása - - Kéttónusú, szürkeskálás, indexelt színű, True Color
* A képtípusok lehetnek kéttónusúak (1-bites), szürkeskálásak (4- vagy 8-bites), indexelt színűek (8-bites), True Color színmélységűek (24- vagy 32-bites), digitális domborzatmodellek (lebegőpontos), egysávos egészek (16- vagy 32-bites), és többspektrumúak (több 8- vagy 16-bites sáv).
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum