Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk Takeoff ismertető

Az Autodesk Takeoff egy olyan felhő alapú mennyiségkigyűjtő szolgáltatás, mely a felhőben tárolt elsősorban 2D tervekből és/vagy 3D modellekből mennyiségek összeírására alkalmas akár egyidejűleg több résztvevő bevonása mellett.

Általános Autodesk Docs képességek

A felhőtárhely kezelői

Minden Autodesk Construction Cloud tárhely rendelkezik legalább egy fiókadminisztrátorral (fiókkezelővel). A fiókkezelő feladata, hogy létrehozzon projekteket, és azokhoz résztvevő személyeket és / vagy cégeket társítson. Minden projekthez kinevezhet legalább egy projektadminisztrátort (projektfelelős), aki a projektet a továbbiakban (tőle függetlenül) kézben tartja: meghívja és feladatkörrel látja el a résztvevőket, létrehozza a könyvtárstruktúrát, fájlokat kezel, és beállítja a jogosultságokat.

A projekt résztvevőinek összetétele, vagy a jogosultságok köre a projekt élettartama alatt folyamatosan változhat. A projektfelelős rendelhet a projekthez új résztvevőket, akik ehhez emailben kapnak meghívást. A meghívottak visszaigazolással csatlakoznak a projekthez, amihez feltétel, hogy már rendelkezzenek Autodesk felhasználói fiókkal.
Minden egyes meghívott résztvevő számára külön licenc szükségeltetik.

bim360

Jogosultságok

A projektfelelős beállíthatja a résztvevők számára a könyvtárszerkezetre vonatkozó jogosultságokat: mely résztvevő mely könyvtárakat (és azok alkönyvtárait és fájljait) láthatja, illetve azokon milyen műveleteket hajthat végre:

  • csak feltöltés
  • csak megtekintés
  • feltöltés + megtekintés
  • feltöltés + megtekintés + szerkesztés
  • teljes hozzáférés

A jogosultságokat személyekre, vagy akár cégekre, feladatkörökre vonatkozóan is beállíthatjuk. Például egy adott könyvtárhoz az építész feladatkörrel rendelkezőknek teljes hozzáférésük van, viszont a "GÉPÉSZ" céghez tartozó személyek csak a fájlok megtekintésre jogosultak, akik ha például feliratkoznak a könyvtárfigyelésre, értesítőt kapnak a tartalom módosulásakor.

Dokumentumkezelés, verziókövetés

A projektbe feltöltött fájlok két, egymástól elkülönített kategóriába rendezhetők: a tervek vagy a fájlok.
A tervek közé kerülő DWG, RVT, IFC, PDF vagy DWF állományok intelligens módon viselkednek: az egy fájlon belül található elrendezések, vagy a több oldalt tartalmazó DWF és tervpecséttel ellátott PDF fájlok automatikusan tervlapokra bontva, önállóan jelennek meg.
A fájloknak fenntartott területre bármilyen könyvtárszerkezetben, tetszőleges fájlok - akár az előbb említett tervek is - felkerülhetnek, elsősorban megosztási céllal.

Ha a tárhelyen szereplő fájl újabb verzióját töltjük fel - változatlan nevet feltételezve -, úgy az nem felülírja a régit, hanem automatikusan kap egy új, soron következő verziószámot. Így minden fájl története, és valamennyi változata nyomon követhető, bárki számára hozzáférhető, letölthető. Böngészéskor a listában mindig az utolsó verzió szerepel. Az egyes változatok között a beépített funkció révén tartalmi összehasonlításokat végezhetünk.

Megtekintés

Az integrált Autodesk Viewer segítségével hozzávetőleg 40 fájltípusba (nem kizárólag Autodesk-hez köthető fájltípusok) vagyunk képesek betekinteni, anélkül, hogy rendelkeznénk a készítéshez használt szoftverrel.

A fájlmegtekintésen túl az ellenőrzéshez számos eszköz kínálkozik: a hagyományos tol (pan) és nagyítás (zoom) parancsok mellett a klasszikus mérési funkciók (hossz, terület, szög) is rendelkezésre állnak. Használhatunk fóliakezelőt, amelyen keresztül az AutoCAD rajz fóliái tetszőlegesen ki- és bekapcsolhatók. A tulajdonság panelen pedig a kiválasztott elem jellemzőit kérdezhetjük le részleteiben.

Revízió és jelölés

Minden egyes megtekinthető nézethez fűzhetünk megjegyzéseket vagy jelöléseket.

Revízió, korrektúra:
Korrektorként a terveken vagy a modelleken revíziós jelöléseket helyezhetünk el, melyhez társíthatunk üzenetet, határidőt és címzette(ke)t, ami lehet a projektben résztvevő egy-egy személy, adott feladatkörrel rendelkezők csoportja, vagy cég.
A revíziós jelölésről a címzettek automatikusan értesítést kapnak emailben, mellyel rögtön a megjelölt "hibára" navigálhatnak. A megoldásról, vagy a tudomásul vételről válaszüzenetet küldhetnek a korrektornak, amiről a korrektor szintén emailes értesítést kap. A korrektor a projektbe lépve megtekintheti a választ, amit vagy elfogadottnak tekint, és ezzel lezárja az esetet, vagy újraindítja a folyamatot egy újabb üzenetváltással.

Amikor egy résztvevő bejelentkezik a projektbe, rögtön kap egy áttekintést arról, hogy érkezett-e számára revíziós értesítő vagy válaszüzenet.
A fájloknál nem csak a verziószám és verziótörténet követhető nyomon, hanem a hozzájuk kapcsolódó revíziós üzenetváltások is. Színes jelölés révén áttekinthető, hogy mely állományok kapcsán vannak még nyitott, már megválaszolt, és lezárt kérdések.

Jelölés:
Jelölési parancsok egész tárházát használhatjuk: egyenesek, alakzatok, buborékok, méretvonalak, szabadkézi rajzolás, kiemelések, nyilak, szövegek, és mindezeket tetszőlegesen választott színekben, vonalvastagsággal és betűméretben.
A jelöléskészítés nem jár automatikusan értesítéssel, csak rajzolási funkciókat jelent. A jelölő objektumok - amiket készíthetünk saját magunk, vagy valamennyi résztvevő számára, ha publikussá tesszük - nem csúfítják el az eredeti rajzot, mert azok csak külön parancsra válnak láthatóvá.

Hozzáférés

A tervezőcsapat tagjai akár asztali számítógépről, akár táblagépről, vagy akár okostelefonról is elérhetik a projektinformációkat. A felhő nem egyszerűen egy tárhely, a fájlok összefüggéseit és metadatait is tárolja. A fájlok felhőből való letöltésekor ezek az információk már nem állnak rendelkezésre a helyi tárolókon, legfeljebb csak a fájlok. A kiegészítő adatok és a fájlok bármikori eléréshez (akár később, egy projekt befejezése után is) állandosított, folytonos felhőszolgáltatási előfizetés szükségeltetik. Az előfizetés felfüggesztésével az adatok elveszhetnek.


Speciális Takeoff képességek

Tételsorok

Definiálhatunk a költségvetés készítésénél használatos hierarchikus tételjegyzéket, vagy akár cikkszámokon alapuló megrendelési jegyzéket, melyek tételsoraihoz majd mennyiségeket társítunk. A tételjegyzék készülhet a felhőben, vagy származhat akár egy Excel táblázat importálásából. A mennyiségkalkulációkat 2D tervek, vagy 3D modellek alapján egyaránt elvégezhetjük.

Tervek és modellek

2D tervek esetén miután beállítjuk a terv léptékét felület, vonalhossz, darabszám eszközökkel rajzolhatjuk át a tervet. Az így meghatározott mennyiségek az általunk választott tételsorokhoz párosulnak. A színes megjelenítésnek köszönhetően átlátható marad a terv azon része, amely már kigyűjtésre került és azon része, ami még várat magára.

3D modellek esetén a mennyiségek a megmutatott objektumokból származnak (csakúgy mint a modellt létrehozó szoftverben), a Takeoff többlet tudasá abban jelenik meg, hogy felkínálja az objektumtípus szerinti modellbontást is, melynek segítségével új áttekintést kapunk az épület felépítéséről, a benne található épületelemekről.Autodesk Build rendszerkövetelmények

Szoftverigények

- Chrome (ajánlott), Firefox, Safari, Edge (legújabb változat)
- Az Internet Explorer 11 nem támogatott
- PC: Bármely Windows környezet, melyeket a fenti böngészők támogatnak
- Okoseszköz: iOS 12 (vagy újabb), Android 5.0 (vagy újabb)

Hardverigények

- 5 Mbps internetkapcsolat eszközönként, 25 Mbps ajánlott
- PC: A böngésző által támasztott minimális követelmények
- Okoseszköz: iPhone 5s (vagy újabb), iPad 2 (vagy újabb), iPad Pro, Android 5.0 (vagy újabb) futtatására alkalmas eszköz
- Revit együttműködés esetén a projektenként a Revit fájl(ok) méretének háromszorosa szabad helyként a merevlemezen.
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum