Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk AEC Collection (Építőipari gyűjtemény) ismertető

Az építőipari tervezés szereplői számára az Autodesk egy csokorba gyűjtötte az épület- és az infrastruktúra tervezéshez használt programjait, lehetővé téve az építész tervezők, épületgépész, mélyépítő és szerkezettervező mérnökök, valamint kivitelezési szakemberek számára az akár BIM, akár CAD alapú tervezést, munkavégzést. Ilyen módon egy épület életpályájának minden egyes fázisához kapunk tervező programot - egyazon gyűjtemény használatával.

Az Építőipari gyűjtemény (Architecture, Engineering & Construction (AEC) Collection) egyrészt olyan szoftvereket tartalmaz, melyek külön-külön is elérhetők, másrészt olyanokat, melyek az előbbi tervező programok hasznos kiegészítőjeként önállóan nem vásárolhatók meg, kizárólag ebben a programcsomagban állnak rendelkezésre.

Az Építőipari programgyűjtemény (AEC Collection) tartalma:


3D tervező program gyűjtemény

Bár nem előírás, de a cél nem feltétlenül a programok egymás melletti, hanem az egymással való használata, mert a programcsomag ráadásul olyan szoftverekből áll össze, melyek között az átjárás zökkenőmentesen, vagy a lehető leggördülékenyebben tud lezajlani.

A programcsomagban megtalálható szoftverek funkcionalitásban nem különböznek az önállóan is beszerezhető szoftverektől. A csomag előnye abban rejlik, hogy ilyen módon jóval kedvezőbb áron áll rendelkezésünkre valamennyi az építőipari tervezéshez szükséges program, mintha ezeket a szoftvereket, vagy ezek közül néhányat kihagyva külön-külön vásárolnánk meg.
Ha AutoCAD-et és legalább másik két programot (pl. Revit, Advance Steel, Civil 3D, 3ds Max, stb.) is szeretnénk használni, akkor az építőipari gyűjtemény már olcsóbb választásnak bizonyul.

Az Építőipari gyűjtemény ár/érték arányban az egyik legjobb választás a tervező mérnökök számára.

Építészek számára

A gyűjteményen belül az építész tervezők olyan 3D tervező programokat használhatnak, melyek segítségével a terveket tökéletesen modellezni, optimalizálni tudják és összehangolhatják a szakágakkal akár egy projekt teljes életciklusán keresztül.

A tervezés korai stádiumában a könnyen kezelhető Formit Pro használatával 3D koncepcionális vázlatokat hozhatunk létre a helyszínnnel összefüggésben.
Ezekből a vázlatokból magasabb szintre lehet lépni a Revit-ben, ahol már a BIM-et használhatjuk a hibák csökkentésére, függetlenül attól, hogy 2D vagy 3D nézeteken dolgozunk a térbeli modellünkön. A programból nem csupán terveket nyerhetünk ki, hanem intelligens DWG-ket is. A rajzok AutoCAD-ben történő finomítását követően együttdolgozhatunk DWG alapon is az ezt igénylő társtervezőkkel.
Egy meglévő épület áttervezésénél a ReCap Pro-val felmért épület pontfelhőjét használhatjuk fel kiindulási támpontként.
A 3D modellt a tervezés előrehaladtával optimálisabbá tehetjük az Insight használatával. Egy gombnyomással elérhetjük a teljes épületenergiával kapcsolatos fűtési, hűtési és világítási szimulációkhoz tartozó motorokat, amelyek a számítási felhőtechnikákat kihasználva egyszerre több lehetséges variációt mutatnak be.
Ha az építészprogram program tudása kevésnek bizonyulna, még mindig ott van a gyűjteményben a 3ds Max, ami a modell exportálásakor az anyagokat átveszi, így ott csupán csak a végső animációkra kell fókuszálni.
Végezetül a kivitelezés előkészítéseként a Navisworks Manage segítségével megoldhatjuk az ütemezési feladatokat, vizuálisan értékelhetjük a projekt kivitelezhetőségét, és annak előrejelzését.

Szerkezettervezők számára

A gyűjtemény keretében a szerkezettervezők számos tervező és elemző programot használhatnak az elképzelések modellezése, optimalizálása és a különböző szakágakkal történő összhang megteremtése érdekében.

A tervezés korai stádiumaiban a Dynamo for Revit segítségével adaptálhatjuk az építész modellt, és felvázolhatjuk a kezdeti szerkezeti kialakításokat. Alakítsuk át a modellt tartószerkezeti szempontból sematikussá és kísérletezhetünk a pillérek és gerendák elhelyezésével, amely a Revit programban bővíthető.
Miután belefogtunk a 3D modell és terveinek kidolgozásába kiaknázhatjuk a BIM (és a Revit) lehetőségeit, melynek keretében a modellt 2D vagy 3D nézeteken, metszeken, kimutatásokon keresztül hozhatjuk végleges állapotra.
3D acélszerkezetek esetén használhatunk a csomópontok gyors és valósághű kialakításához. Ha ennél többet szeretnénk, akkor a modellt átadhatjuk az Advance Steel számára, ahol a kapcsolatok finomhangolása és méretezése mellett, anyagkimutatást és gyártmány-, és műhelyterveket generáltathatunk. A kapcsolat kétirányú, így a 3D Advance Steel modell vissza is vihető a Revit projektbe.
Az Advance Steel által produkált rajzok DWG formátumúak, csakúgy mint a térbeli vasbeton modellről zsaluzási terv céljából exportált 2D alaprajzok és nézetek, melyek AutoCAD-ben továbbdolgozhatók.
Ha magyar viszonyokban gondolkodunk, akkor az Autodesk által kínált Robot Structural Analysis Professional talán nem nevezhető kielégítő megoldásnak a statikai számítás elvégzéséhez, de a 3D modell esetleges kezdeti problémáira, gyenge pontjaira rögtön rávilágíthat, csakúgy mint a felhő alapú elemzés, ahol ha nem teszünk mást, mint önsúlyra futtatunk egy elemzést, máris megkapjuk a tartószerkezet kritikus pontjait. Ezt az elemzést természetesen felvitt terhekkel, teheresetekkel tovább bővíthetjük, finomíthatjuk. Az elemzések eredményeként szükséges és elvégzett módosítások visszavezethetők a 3D Revit modellbe mind kimutatás (igénybevételi, lehajlás ábrák, stb.), mind elemmódosulás szinten.
Többszereplős projekt tervezőcsapatának tagjaival a Navisworks Manage segítségével kommunikálhatunk, ahol a különböző szoftverekkel készült, különböző fájlformátumú 3D modellek közös nevezőre hozhatók egyetlen modell képében, hogy az ütközések minél korábban felszínre kerüljenek, lehetőleg a kivitelezés megkezdése előtt.

Licenckezelés

Az Építőipari gyűjteményben található programok közös licenckezelőt használnak, aminek következtében minden, a gyűjtemény részét képező program csak egyazon számítógépen, felhasználónév alatt használható. A programok használata ilyen módon nem osztható meg különböző számítógépek között.

Például a gyűjteményből kiválasztott egyetlen program használata a teljes gyűjtemény licencét elhasználja. Egy másik felhasználó ugyanezen gyűjtemény más programját sem használhatja ezidőalatt, neki egy másik, a teljes gyűjteményre vonatkozó licencre van szüksége.

Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum