Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk Inventor Professional ismertető

Az Autodesk Inventor Professional egy parametrikus 3D szilárdtest modellező CAD szoftver gépészeti és terméktervezésre. A modellezés mellett dokumentációkészítési és szimulációs eszközöket is kínál. A szoftver előnye az egyszerű használatban rejlik, mely a sok apró módosítás útján előálló digitális prototípus gyártásban játszik fontos szerepet. Az Autodesk Inventor Professional funkciói lefedik a terméktervezés teljes folyamatát a kezdeti koncepcióktól a szimulációkon át egészen a véglegesítésig és a dokumentálásig.

Az Inventor Professional új szolgáltatásai a nagyobb teljesítmény, a bővített együttműködési képességek és a professzionális szintű új tervezési eszközök révén tovább javítják a tervezési munkafolyamatokat.

Terméktervezés és modellezés

Az Inventor Professional-ben található alak-optimalizáló a megadott igénybevételek, megfogási viszonyok és tömegcsökkentési paraméterek megadása után egy 3D hálót hoz létre az alkatrész térbeli modelljében, amelyet figyelembe vehetünk az alkatrész alakjának optimalizálási célból történő átrajzolásakor.

A parametrikus modellezésnek köszönhetően a vázlatkészítés közben létre tudunk hozni paramétereket, illetve dinamikusan méretezhetjük a 3D objektumokat.

A különálló modelleket, alkatrészeket egyszerűen, kevés lépéssel egy gyártmánnyá tudjuk építeni az összeállítás-modellezésnek köszönhetően, melyekről gyorsan pontos és részletes rajzokat készíthetünk.


Csoportmunka és tervezésautomatizálás

Az Invertorból a 3D modellekről 3D PDF-fájlokat hozhatunk létre, amelyek mindenki által megtekinthetőek és látványelemekben és termékinformációkban gazdag.

Az automatizált vázszerkezet-tervezés funkció alkalmazáskor létre tudunk hozni tetszőleges tartószerkezeteket a beépített szabványos szelvények felhasználásával. A létrehozáskor felhasználhatjuk az előre megrajzolt térbeli vonalakat is. Az így elkészített tartószerkezet elemeit, szelvényeit össze tudjuk metszetni, majd terhelések és megtámasztások megadása után ellenőrizhetjük a keletkező igénybevételeket.

Az Inventor Professional és az AutoCAD Electrical program összekapcsolható az elektromechanikus tervezés során, így egy projektként tudunk dolgozni függetlenül attól, hogy az Inventor Professional-ben vagy az AutoCAD Electrical programban vagyunk.

Modellezés

Rugalmas modellezési lehetőségeknek köszönhetően szabadon dönthetjük el, hogy a parametrikus, a szabadkézi, illetve a közvetlen modellezési eszközöket használjuk fel a tervezés során.
A közvetlen modellezés esetén az egyszerű húzás/tolás vezérléssel áthelyezhetjük, elforgathatjuk, átméretezhetjük vagy léptékezhetjük a geometriák sajátosságait, míg a szabadkézi modellezésnél a pontok, élek és felületek mozgatásával szabadkézzel készíthetjük el a tervezett alakzatot. A modellezéshez felhasználhatjuk a közvetlenül megnyitható a dwg fájlokat is.
Rendelkezésünkre áll az Inventor Professional programban kimondottan a műanyag alkatrészek tervezésére szolgáló parancsok is.

Lemezalkatrész-tervezés funkció használatával egy síklemezből kiindulva készíthetünk hajlítások, kivágások, hegesztések felhasználásával acélszekrényeket, gépburkolatokat, vagy tetszőleges lemezalkatrészt.

Automatizálás

Az alkatrész- és összeállítás-tervezés automatizálása során a változó paraméterek megadásával újra felhasználható, konfigurálható alkatrészeket, terméksajátosságokat vagy összeállításokat hozhatunk létre. A beépített részegységkészítők és -számítók használatával megjelölhetünk a gyakori csomópontokat a tervben (például hegesztések, rögzítők és préselt kötések), amelyek későbbiekben újra felhasználhatók.

Automatizált cső- és csővezeték-tervezés során az Inventor Professional-ben térbeli csöveket és csővezetékeket építhetünk.

Együttműködés

Lehetőségünk van a 3D tervek felhő alapú tárolására és bemutatására, így azt a megrendelő bárhonnan, bármikor megtekintheti.
Amennyiben elektronikai elemet tervezünk, úgy be tudjuk olvasni a nyomatott áramköri terveket és egy modellben tudjuk megjeleníteni.
Az Inventor Professional-ben található együttműködési funkciók segítségével a programmal készített modelleket beépíthetjük a BIM (épületinformáció-modellezés) rendszerekbe is.

Szimuláció és látványtervezés

Az elkészített robbantott nézetek és animációk nem csak a tervezéskor, hanem a termékdokumentációkban, kézikönyvekben és összeállítási útmutatókban is felhasználhatók.
Dinamikus szimuláció alkalmazásával kiértékelhetjük a modell mozgását, sebességét és gyorsulását az erők hatására, továbbá gyors ellenőrzéseket futtathatunk le az alkatrészeken, vagy elvégezhetjük a teljes termék részletes elemzését bármely fázisban.Inventor Professional 2023 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 10, 11
- .NET Framework 4.8 vagy újabb
- Google Chrome
- Opcionálisan Office 365 előfizetés keretében Microsoft Excel (2016 vagy újabb) az iFeatures, iParts, iAssemblies, Global BOM, kimutatások, revíziós táblázatokhoz
A fenti célra a Windows Excel Starter, OpenOffice, és böngésző alapú Office 365 alkalmazások nem támogatottak.

Hardverigények

- 32 GB memória, ajánlott 64 GB vagy több
- 40 GB vagy több szabad hely a merevlemezen
- 2,5 GHz-es, ajánlottan 3,3 GHz-es vagy gyorsabb, négy vagy többmagos processzor
- 1280 x 1024 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség ajánlott)
Ajánlott grafikus kártyák listája »
- Telepítéshez és licenckezeléshez szélessávú internetkapcsolat
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum