Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk Inventor Professional ismertető

Az Autodesk Inventor Professional egy parametrikus 3D szilárdtest modellező CAD szoftver gépészeti és terméktervezésre. A modellezés mellett dokumentációkészítési és szimulációs eszközöket is kínál. A szoftver előnye az egyszerű használatban rejlik, mely a sok apró módosítás útján előálló digitális prototípus gyártásban játszik fontos szerepet. Funkciói lefedik a terméktervezés teljes folyamatát a kezdeti koncepcióktól a szimulációkon át egészen a véglegesítésig és a dokumentálásig.

Terméktervezés és modellezés

A szoftverben található alak-optimalizáló a megadott igénybevételek, megfogási viszonyok és tömegcsökkentési paraméterek megadása után egy 3D hálót hoz létre az alkatrész térbeli modelljében, amelyet figyelembe vehetünk az alkatrész alakjának optimalizálási célból történő átrajzolásakor.

A parametrikus modellezésnek köszönhetően a vázlatkészítés közben létre tudunk hozni paramétereket, illetve dinamikusan méretezhetjük a 3D objektumokat.

A különálló modelleket, alkatrészeket egyszerűen, kevés lépéssel egy gyártmánnyá tudjuk építeni az összeállítás-modellezésnek köszönhetően, melyekről gyorsan pontos és részletes rajzokat készíthetünk.


Csoportmunka és tervezésautomatizálás

Az Invertorból a 3D modellekről 3D PDF-fájlokat hozhatunk létre, amelyek mindenki által megtekinthetőek és látványelemekben és termékinformációkban gazdag.

Az automatizált vázszerkezet-tervezés funkció alkalmazáskor létre tudunk hozni tetszőleges tartószerkezeteket a beépített szabványos szelvények felhasználásával. A létrehozáskor felhasználhatjuk az előre megrajzolt térbeli vonalakat is. Az így elkészített tartószerkezet elemeit, szelvényeit össze tudjuk metszetni, majd terhelések és megtámasztások megadása után ellenőrizhetjük a keletkező igénybevételeket.

Az Inventor Professional és az AutoCAD Electrical program összekapcsolható az elektromechanikus tervezés során, így egy projektként tudunk dolgozni függetlenül attól, hogy melyik programban vagyunk.

Modellezés

Rugalmas modellezési lehetőségeknek köszönhetően szabadon dönthetjük el, hogy a parametrikus, a szabadkézi, illetve a közvetlen modellezési eszközöket használjuk fel a tervezés során.
A közvetlen modellezés esetén az egyszerű húzás/tolás vezérléssel áthelyezhetjük, elforgathatjuk, átméretezhetjük vagy léptékezhetjük a geometriák sajátosságait, míg a szabadkézi modellezésnél a pontok, élek és felületek mozgatásával szabadkézzel készíthetjük el a tervezett alakzatot. A modellezéshez felhasználhatjuk a közvetlenül megnyitható a dwg fájlokat is.
Rendelkezésünkre áll a műanyag alkatrészek tervezésére szolgáló parancsok is.

Lemezalkatrész-tervezés funkció használatával egy síklemezből kiindulva készíthetünk hajlítások, kivágások, hegesztések felhasználásával acélszekrényeket, gépburkolatokat, vagy tetszőleges lemezalkatrészt.

Automatizálás

Az alkatrész- és összeállítás-tervezés automatizálása során a változó paraméterek megadásával újra felhasználható, konfigurálható alkatrészeket, terméksajátosságokat vagy összeállításokat hozhatunk létre. A beépített részegységkészítők és -számítók használatával megjelölhetünk a gyakori csomópontokat a tervben (például hegesztések, rögzítők és préselt kötések), amelyek későbbiekben újra felhasználhatók.

Automatizált cső- és csővezeték-tervezés során térbeli csöveket és csővezetékeket építhetünk.

Együttműködés

Lehetőségünk van a 3D tervek felhő alapú tárolására és bemutatására, így azt a megrendelő bárhonnan, bármikor megtekintheti.
Amennyiben elektronikai elemet tervezünk, úgy be tudjuk olvasni a nyomatott áramköri terveket és egy modellben tudjuk megjeleníteni.
Az együttműködési funkciók segítségével a programmal készített modelleket beépíthetjük a BIM (épületinformáció-modellezés) rendszerekbe is.

Szimuláció és látványtervezés

Az elkészített robbantott nézetek és animációk nem csak a tervezéskor, hanem a termékdokumentációkban, kézikönyvekben és összeállítási útmutatókban is felhasználhatók.
Dinamikus szimuláció alkalmazásával kiértékelhetjük a modell mozgását, sebességét és gyorsulását az erők hatására, továbbá gyors ellenőrzéseket futtathatunk le az alkatrészeken, vagy elvégezhetjük a teljes termék részletes elemzését bármely fázisban.Inventor Professional 2025 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 10, 11
- .NET Framework 8 vagy újabb
- Google Chrome
- Opcionálisan Office 365 előfizetés keretében Microsoft Excel (2016 vagy újabb), vagy LibreOffice 7.2 vagy újabb az iFeatures, iParts, iAssemblies, Global BOM, kimutatások, revíziós táblázatokhoz
A fenti célra a Windows Excel Starter, OpenOffice, és böngésző alapú Office 365 alkalmazások nem támogatottak.

Hardverigények

- 32 GB memória, 64 GB vagy több ajánlott
- 40 GB vagy több szabad hely a merevlemezen
- legalább 3 GHz-es, ajánlottan 3,3 GHz-es vagy gyorsabb, négy vagy többmagos processzor
- 1280 x 1024 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 2 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (8 GB és 106 GB/s sávszélesség ajánlott)
Ajánlott grafikus kártyák listája »
- Telepítéshez és licenckezeléshez szélessávú internetkapcsolat
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum