Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Revit 2020 újdonságai

Elliptikus alaprajzzal rendelkező falak és függönyfalak rajzolása

A 2020-as Revit verzióban a hagyományos és függönyfalak elkészíthetők elliptikus alaprajzi formában is. A fal készítésekor megjelenik egy külön erre a célra szolgáló eszköz, mellyel - segítségül - rögtön ideiglenes méreteket és középpontot kapunk. Az így elkészült falakba - hasonlóan a hagyományos falakhoz - elhelyezhetők falnyílások és a falak ugyanúgy csatlakoztathatók egymáshoz.

PDF használata

A 2020-as további újdonsága a korábbi verziókhoz képest, hogy beszúrhatók PDF formátumú fájlok 2D nézetekbe. Lehetőség van a PDF módosítására, illetve központi képnézegetőben való kezelésre. Többoldalas dokumentumok beillesztése esetén a kötegből a beillesztendő oldalak egyszerűen kiválaszthatók. A PDF hasonló tulajdonságokkal fog rendelkezni, mint más objektumok: nagyítható / kicsinyíthető, előtérbe / háttérbe küldhető, mozgatható, másolható vagy beszúrható táblázatokba képként. Amennyiben a betöltött dokumentum vektoros, úgy a vonalak és a falak igazíthatók a PDF vonalaihoz.

Sketchup import és link

A Revit 2020 támogatja a Sketchup 2018 importot és a fájlok linkelést. A tervezés koncepcionális szakaszában hatékony segítséget jelent a Sketchup modellek színezett beolvasása és tömegelemekké alakítása.

Jelmagyarázatok másolása vágólap segítségével

A korábbi verziókban a jelmagyarázatokat a tervlapokra külön-külön kellett elhelyezni, akkor is ha ugyanazon jelmagyarázat többszörözéséről volt szó. A Revit 2020-ban a Ctrl+C és Beillesztés funkciókkal ez a folyamat lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá vált.

Revit 2020

Útvonal

Az útvonal funkció segítségével alaprajzi szinten két pont (két helyiség) közötti legrövidebb útvonalat határozhatjuk meg. A funkció felismeri és figyelembe veszi az ajtókat illetve az útjába kerülő objektumokat (például pilléreket), és azok figyelembe vételével határozza meg a két pont közötti minimális hosszúságú útvonalat. A megrajzolt nyomvonal nézetspecifikus, így beállításai nézetenként testreszabhatók (vonaltípus, vonalszín).

Revit 2020

A legenerált útvonalak elnevezhetők, és táblázatos formában paramétereikkel együtt lekérdezhetők, és a továbbiakban módosíthatók, vagy különböző kritériumok alapján szűrhetők. A bejárásukhoz szükséges sebesség hozzárendelésével a megtételhez szükséges idő táblázatban automatikusan lekérdezhető. Az optimalizált útvonalak tovább elemezhetők.

Elemek szinttől való magassága

Lekérdezhető, akár táblázatban, akár címkék által, vagy a nézetek szűrése során az elemek szinttől való magassága. Az adott szinthez kötődő elemek - ahogy már korábban is - magasságilag elmozgathatók. A tulajdonság lekérdezhető paraméterré alakulásával az elemek így már akár a kimutatás, akár a címke használatával is módosíthatók.

Javított mozgatás és másolás parancs vasalás kiosztása esetén, javított többszörös vasalási konszignálás

A szabad formájú vasbetétek másolás vagy mozgatás útján történő módosítás hatására az új hely betonfedés értékeit felismerik és hozzájuk igazodnak. Egy változó magasságú gerenda esetén alkalmazható az a tűrés, melyen belül nem készül új pozíció minden egyes vasalás számára.

Revit 2020

Acélkapcsolatok gyorsabb és egyszerűbb kialakítása

Hatékonyabban és gyorsabban hozhatunk létre acélszerkezeti csomópontokat az új csomópont többszörözése funkció segítségével.

Revit 2020

BIM 360 Design Sync Activity Indicator

A BIM 360 Design Sync Activity Indicator egy új eszköz a szalagmenün, amely támogatja a felhő alapú csapatmunkát azáltal, hogy értesíti a résztvevőket, amikor egy felhasználó szinkronizálást hajt végre a modellel. Megnézhetjük modell szinkronizálási állapotát, beleértve a szinkronizáló személy felhasználónevét is.

Táblázatsorok elkülönítése (csíkozás)

Új lehetőség a táblázatok sorainak csíkozása, mely megkönnyíti a táblázat sorainak egymástól való elkülönítését színekkel, vagy árnyékolással. Segítségével a táblázatok átláthatóbbá válnak.

Falak csatolása

A falak, amikor a környezetükbe födémet, vagy tetőt érzékelnek, automatikusan csatlakozni szeretnének hozzájuk. Erre az esetek többségében nincs szükség, de a csatlakozási felajánlás korábban mindig megjelent. Újdonságként ez az üzenet opcionálisan kikapcsolható.

SketchUp 2019

Az új verzióban immáron a SketchUp 2019-es formátuma mind link, mind import formában támogatott.

Felmérési és bázispont

A fájlok közötti hatékonyabb együttműködés érdekében a linkelt fájlok felmérési és bázispontja megjeleníthető a gazdaprojektben is.

Útvonal

A közelmúltban megjelent útvonal eszköz további fejlesztésen esett át.

  • Az útvonal "Helyiségből" és "Helyiségbe" paramétereket kapott a kezdő- és végpontok alapján. Ezek a paraméterek táblázatban, vagy címkékben szerepeltethetők.
  • A kezdő- és végpont megragadható és egyszerűen áthelyezhető, az útvonal automatikus frissítése mellett.
  • Az "akadályok feltárása" üzemmódban megtudhatjuk, hogy az elemzés során a program mit tekint akadálynak.

A Dynamoban új, automatizált munkafolyamatra, gyorsabb és hatékonyabb nézetablak kezelésre és táblázatmódosításra számíthatunk, a Revitben pedig olyan megújult navigációs eszköztárra, amivel egyszerűen és élethűen navigálhatunk három dimenziós modellünkben. Természetesen az újdonságok előfizetők számára azonnal elérhetők az Autodesk Account weboldalukról.

De mielőtt a részletekbe mélyednénk, nézzük át a főbb újdonságokat!

Dynamo 2.3

A fejlesztők célként tűzték ki, hogy a Revit és a Dynamo közötti átjárás még egyszerűbb, hatékonyabb és átláthatóbb legyen. Az új eszközök nagy részét a felhasználók kérései és visszajelzései alapján fejlesztettek le. Ilyen például, hogy a program figyelmeztetést küld duplikált vagy hiányzó paraméteres utasításról, vagy éppenséggel az egyszerűbbé tett változtatási mód a nagy és komplikált táblázatok esetében.

Automatizáció a Dynamo Acélcsomópont kapcsolat készítésben és statikai analízisben

A Revit és a Robot Structural Analysis valamint a Dynamo közötti együttdolgozást erősíti a következő funkció. Ezzel az acél csomópontokat tudjuk parametrikusan szűrni és elemezni. A Robotból Revitbe átvitt adatokat importáljuk a Dynamoba. A Dynamoban az általunk definiált kritériumok alapján szűrhetjük és analizálhatjuk az adatokat, valamint parametrikusan változtathatjuk, gazdagíthatjuk az acélkapcsolatainkat.

Acél csomópont hozzárendelés meglévő könyvtárból Dynamoban

Akár meglévő, vagy eddig használt Revit acél csomópontjainkat is hozzárendelhetjük Dynamoban az általunk definiált szempontok alapján az acélszerkezeti modellünkhöz.

Könnyebben szerkeszthető menekülési útvonal.

Az elkészített menekülési útvonalban a töréspontokat szabadon változtathatjuk és igény szerint újabbakat is létrehozhatunk.

Könnyebben navigálható 3D-s modellbejárás

Mintha kedvenc videójátékunkban lennénk, billentyűk segítségével járhatjuk végig egyszerűen modellünket.

Könnyebb átláthatóság a táblázatokban

A nagy táblázatokban végzett munkánk segítésére egy Felső Címsor Fagyasztása (Freeze Header) parancsot találunk a szalagmenüben, aminek segítségével a címsor görgetéskor is látható marad.

További újdonság az is, hogy a táblázatba kattintva a jobb láthatóság érdekében a kijelölt aktív cella kék keretet, a hozzá tartozó sor pedig halvány hátteret kap.


Az új verzió az Autodesk Account-on keresztül tölthető le.

Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum