Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

SOFiSTiK Analytical Model Generator ismertető

A SOFiSTiK Analytical Model Generator lehetővé teszi az épületmodell statikai vázának optimalizálását az Autodesk Revit szoftverben.

A BIM projektekben résztvevő szerkezettervezők tapasztalhatják, hogy egy építész modell a számításhoz szükséges analitikus modellbe való átültetése időigényes, és számos iterációs lépés megtételét jelenti. Számos munkanap és értékes idő telik el addig, míg egy megbízható, jól használható statikai modell előáll. A folyamatosan növekvő BIM igények teljesítése és a gazdaságos munkavégzés érdekében született meg a SOFiSTiK Analytical Model Generator, mely biztosítja az analitikai modellek automatikus és könnyed elkészítését és optimalizálását a Revit felhasználók számára.

Hiánypótló alkalmazás, mióta a Revit 2023-tól megszűnt a fizikai modellel párhuzamosan együttélő, automatikus statikai váz.

A SOFiSTiK Analytical Model Generator egy egyszerű, lényegében két ikonból álló kiegészítés, mely nem kap külön fület a Revit szalagmenüjében, hanem az Analysis fülre lépve találkozunk a három ikont tartalmazó SOFiSTiK AMG panellel.

Konfiguráció

A statikai váz készítéséhez használt konfigurációkat szűrés és prioritás-határérték beállításokkal hozhatjuk létre.

   

A szűrésben megadhatjuk azokat a minimális geometriai méreteket, melyeknél kisebb elemek ne vegyenek részt a statikai váz meghatározásában: bizonyos minimális hosszat el nem érő, adott keresztmetszeti méretnél kisebb pillérek és gerendák, vékony (de tartószerkezetinek beállított) falak kerüljenek mellőzésre.
A prioritásoknál felvehetünk egy rangsort atekintetben, hogy mely elemtípusok az erősek, melyek vázvonalai kevésbé idomulnak a velük találkozó más elemtípusok helyzetéhez: a pillér tengelye erős, a födém kontúrja alkalmazkodó.
A határértékeknél százalékos formában dönthetünk arról, hogy a statikai váz elemei a fizikai modellhez képest mekkora eltérést mutathatnak.

A konfigurációt névvel ellátva menthetjük, és a egy későbbi munka során bármikor elővehetjük. Nyilván a beállítások projektenként változhatnak, így a munkák jellegének megfelelő konfigurációkat is kialakíthatunk.

Statikai váz készítésének és optimalizálásának lépései

A SOFiSTiK Analytical Model Generator egy önálló, dokkolható panel segítségével egy varázsló formájában végzi feladatát. A varázslóban sorrendben 3 lépést kell megtennünk.

       
  • 1. Szűrési feltételeknek megfelelő elemek összeválogatása: A konfigurációban meghatározott szűrési feltételeknek eleget tevő elemeket a program összegyűjti és az aktuális nézeten megjeleníti. A kimaradó elemeket eltérő színnel jelzi. Ha egyedileg el kívánunk térni a válogatástól, akkor kijelöléssel elvehetünk és/vagy hozzáadhatunk elemeket a halmazhoz.


  • 2. A szűrésünk alapján megmaradó elemek között a program automatikusan meghatározza a kapcsolati viszonyokat.


  • 3. A prioritások és a határértékek alapján elkészíti a program az optimalizált statikai vázat, miközben az aktuális nézeten kiemeli az általa nem kezelhető elemeket. Végül az eredményről opcionálisan kaphatunk egy önálló, elnevezett nézetet.

A konfiguráció során kérhetjük a programtól, hogy az optimalizálás lépéseihez tartozó tulajdonságokat tárolja el egyedi, megosztott paraméterként az objektumokban. Ebben az esetben ezeket a paramétereket felhasználhatjuk a Revit nézeteknél, ahol különböző Filtereket alkalmazunk.

Figyelembe kell vennünk, hogy nem minden Revit komponensből generálhatunk automatikusan statikai vázat: az "építész" elemekből nem készül számítási modell, ráadásul az építész és tartószerkezeti elemek között nem minden esetben biztosított az utólagos átjárás. Az építész oszlop nem alakítható át rögtön tartószerkezeti pillérré úgy, ahogy a padló sem lemezalappá. A kívülről (például importált ifc fájl) érkező modelleknél ellenőrizni kell, hogy rendelkeznek-e analitikai definícióval. Ellenkező esetben a Revit fizikai modelljét át kell építeni a megfelelő számítási modell érdekében. Csak síkbeli elemekből készíthetünk statikai vázat. Az íves (hajlított) elemeket vagy mellőzzük, vagy poligonokkal közelíthetjük.

A SOFiSTiK Analytical Model Generator egy tiszta – SOFiSTiK-től független – Revit statikai vázat állít elő, amit tetszőleges statikai programban felhasználhatunk.

A SOFiSTiK Analytical Model Generator a SOFiSTiK Statikai programcsomagok részeként érhető el..SOFiSTiK Analytical Model Generator rendszerkövetelmények

A rendszerkövetelmények megegyeznek a futtatáshoz használt Revit rendszerkövetelményeivel.
Az aktuális Revit változat rendszerkövetelményei »

Reviten felüli hardverigény

100 MB szabad hely a merevlemez C: meghajtóján

Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum