Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

SOFiSTiK BiMTOOLS ismertető

A SOFiSTiK BiMTOOLS az Autodesk Revit ingyenes kiegészítője, mellyel a szerkezettervezők hatékonyabbá tehetik tervezési folyamataikat.

A kiegészítés ingyenes; angol, német és francia nyelven érhető el. A telepítést követően egy BiMTOOLS szalagmenü fülön találjuk meg a különféle funkciókat. Az alkalmazás német nyelvű, speciálisan a szerkezettervezők számára készített modell- és feliratozó családokat is tartalmaz.

SOFiSTiK BiMTOOLS

Konszignálás

Az egyes elemeket egy kattintással, típusuknak megfelelően külön tételszámmal láthatjuk el. A konszignálás lehet szint alapján szétválasztott, vagy a teljes modellre vonatkozó. A tételszámok változókból állíthatók össze, és alkalmazhatók minden, a projektben található elemre, vagy csak a kiválasztottakra.
(Sajnos az utólagos geometriai megmunkálásokat (void, opening) a funkció nem tekinti eltérésnek.)

SOFiSTiK BiMTOOLS

Automatikus kótázás

Összeállíthatunk automatikus kótasorokat. Minden egyes méretvonal számára beállíthatjuk, hogy milyen elemek méretei és milyen méretstílussal kerüljenek rá. A kótasor összeállításokat sablonként elmenthetjük, és bármikor elővehetjük. A funkció a sablon alapján automatikusan elkészíti a megmutatott helyre a kótasorokat a nézeten.
(Sajnos a funkció nem mérlegel a nézetmélységnél, így egy kótasoron az épület valamennyi azonos objektuma beméretezésre kerül alaprajzon.)

SOFiSTiK BiMTOOLS

Címkézés

A Revit Tag all parancsához hasonlóan a funkció az elemtípusokhoz társított címkestílussal felcímkézi az elemeket. Az alkalmazási terület lehet a nézetben látszó minden elem, vagy csak a kiválasztottak. A funkció nem csupán egyetlen nézeten, hanem több kiválasztott nézeten is képes feliratokat készíteni.
(A címkék elhelyezése jobb, mint a Revit parancs esetén, de ez az automatizmus sem tökéletes, manuális korrekció szükséges.)

SOFiSTiK BiMTOOLS

Betűtípus cseréje

Utólag a teljes projektben vagy a kiválasztott felirati típusokban (méret, címke, szöveg, szimbólum) lecserélhetjük az általunk megadott feltételeknek megfelelően a betűtípust, a színt, méretet stb. A funkció a családdefinícióban hajtja végre a módosításokat felülírással, vagy átnevezéssel.

Koordinátalista

Ha az "einfügepunkt.rfa" családot beillesztjük a projekt általunk kívánatos pontjaira, akkor ezzel a funkcióval egy CSV fájlba írathatjuk ki a pontok koordinátáit, a projekt bázispontja alapján abszolútan, a bázisponthoz képest relatívan és a felmérési pont szerint.

SOFiSTiK BiMTOOLS

Elemnézet

Bármely elem, majd annak megmutatott felülete alapján a funkció az elem környezetére szűkített nézettartománnyal egy klasszikus Revit metszetet hoz létre.

Kategóriák elrejtése és megjelenítése

A modellezéhez, vagy a modell áttekintéséhez gyakran szükség van a felesleges elemek elrejtéséhez. Ezt vagy ideiglenes elrejtéssel, vagy a Visibility/Graphics beállításokkal (esetleg nézetsablonokkal) tudjuk vezérelni. A BiMTools használatával beállíthatjuk a nem mindig kívánatos elemkategóriákat, amiket a program az előbb említett vezérlésen felül képes egy gombnyomásra elrejteni, majd újra megjeleníteni az aktív nézeten.

Nyílásmagasságok

A funkció használatával minden fal és födémáttörés egy új SOFiSTiK példányparamétert kap, melyben eltárolódnak az aktuális parapet- és szemöldökmagasságok. Ezek az abszolút magasságot hordozó paraméterek címkézhetők és a táblázatban is lekérhetők.
(Sajnos a födémben elhelyezett áttörések is két értékkel rendelkeznek: parapet és szemöldök. A helyiségkalkulációs ponttal rendelkező áttörések szemöldökmagassága a kalkulációs pont magasságát jelenti.)

SOFiSTiK BiMTOOLS

Zsaluzási felület

A funkció használatával minden általunk kiválasztott fal, födém, pillér és gerenda egy-egy új SOFiSTiK példányparamétert kap, melyben eltárolódnak a zsaluzási felület értékei: külön az alsó- és a külön az oldalfelület. Ezek az értékek címkézhetők és a táblázatban is lekérhetők.
(Sajnos az elhelyezett generic modell áttöréseket és az utólagos megmunkálásokat a funkció nem veszi figyelembe.)

Felületalapú elemek másolása és konszignálása

A felületalapon beillesztett családok ezzel funkcióval úgy másolhatók, hogy elegendő megmutatnunk a kiinduló, majd az új befogadó elemet. Pl. egy gerendán elhelyezett daruzási kampó átmásolható a többi gerendára.
A felületalapon elhelyezett család tételszáma automatikusan átveheti a befogadó elem tételszámát. Az előző példánál maradva a gerenda tételszáma átvehető a kampó tételszám paraméterébe.

SOFiSTiK BiMTOOLS

3D PDF export

A kizárólag a Revit 2022 és annál újabb újabb verzióknál elérhető funkció szabványos PDF dokumentumokat hoz létre beágyazott 3D grafikával. A 3D modell a PDF-en belül forgatható, nagyítható és lekérdezhetők a tulajdonságai. Az így készült 3D PDF-fájlok bármely PDF-olvasóval megnyithatók, amely támogatja a PDF 1.6 szabványt (például Adobe Acrobat Reader 7.0 vagy újabb).

SOFiSTiK BiMTOOLS


SOFiSTiK BiMTOOLS 2022 rendszerkövetelmények

Telepítése a letöltési oldalon található "Egyedi licenc telepítési útmutató" alapján végezhető el. A SOFiSTiK Application Manager (SAM) segédprogramban a BIM Apps 2022 programcsaládot választva a jobb oldali lista alján találjuk.
A program a Revit kiegészítéseként használható, nem szükségeltetik hozzá egyéb SOFiSTiK termék, nem igényel sem regisztrációt, sem licencet.

A rendszerkövetelmények megegyeznek a futtatáshoz használt Revit rendszerkövetelményeivel.
Az aktuális Revit változat rendszerkövetelményei »

Reviten felüli hardverigény

1 GB szabad hely a merevlemez C: meghajtóján

A szoftver Revit LT környezetben nem futtatható.

Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum