Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

WinTUBE ismertető

A WinTUBE programmal végeselem-hálót generálhatunk két- vagy háromdimenziós elemek segítségével alagúttervezés, munkagödrök számítási, vagy általános talajmechanikai feladatok számára. A számítást a SOFiSTiK Statika program végzi.

Az építési körülmények adta egyre gyengébb talajok és kőzetek, valamint a keresztmetszetek egyre nagyobb terhelésnek való megfeleltetése gazdásági alapon már nem teszi lehetővé, hogy egyszerű rúdmodellel dolgozzunk. Emiatt a mai mérnökök számára nélkülözhetetlen eszközévé váltak a végeselemekkel dolgozó szoftverek.

A WinTUBE programot alapvetően az alagútépítés számára fejlesztették, ezért számos olyan funkciót és varázslót tartalmaz, mellyel a speciális, az alagutak számolásakor jelentkező feladatok könnyen és gyorsan megoldhatók. A funkcionalitása azonban olyan általános elemeket is tartalmaz, mely lehetővé teszi, hogy végeselemekkel bármely talajmechanikai, mélyépítési feladat megoldható legyen.

wintube: alagutak

A program azoknál a feladatoknál nyújt nagy segítséget, ahol térbeli (test) végeselemekkel kell dolgozni, és/vagy építési fázisok egymásrahatásait kell figyelembe vennünk.

Az integrált SOFiSTiK kapcsolatnak köszönhetően nemcsak a végeselemháló generálódik, hanem a teljes számítást vezérlő adatstruktúra is.
A számítás kétdimenziós modell esetén a SOFiSTiK TALPA, háromdimenziós számítás esetén a SOFiSTiK ASE modul segítségével történik. Az összeállított szerkezet jellemzőiről (anyagok, keresztmetszetek, stb.) valamint az építési fázisok alakulásáról a program egy átfogó dokumentációt készít. A számszerű eredmények kinyeréséhez pedig a SOFiSTiK kiértékelő programokat használhatjuk (pl. WinGRAF).

wintube: alagutak

A WinTUBE automatikus hálógenerálást végez az általunk megrajzolt régiók alapján. A rajzolást előzetesen segíthetjük, ha kiindulásként egy DXF formátumú rajzot veszünk elő.
A végeselemek függőleges és vízszintes mérete az alagút, vagy műtárgy keresztmetszetétől távolodva fokozatosan növekszik. A hatás szempontjából fontos terület végén a csomópontok megtámasztásra kerülnek. Az alagút-keresztmetszet rúdelemei rugalmas rugókkal kapcsolódnak a talajelemek sarokpontjaihoz. A végeselem háló optimális geometriájának kialakításához akár manuális szerkesztést is végezhetünk.

wintube: alagutak

A síkban elkészített kétdimenziós végeselem-háló egy tetszőleges egyenes mentén kihúzható. A talaj ezután felületelemek helyett testelemekből, az alagúthéj felületelemekből fog állni. A megtámasztási feltételek automatikusan igazodnak a megváltozott rendszerhez. Amennyiben a feladat nem oldaható meg kihúzásként, lhetesőgünk van a feladat határoló felületeinek elkészítésére, melyeken belül a WinTUBE automatikusan tetraéder elemeket generál, alakítva ki a térbeli végeselem modellt.

wintube: alagutak

WinTUBE támogatja az építési fázisok készítését is. Minden egyes időpontban, az üreg kifejtése előtt a talajban egy meghatározott feszültségi állapot uralkodik, amit elsődleges feszültségi állapotnak nevezhetünk.
Ez vagy analitikus módon állítható elő, vagy egy korábbi építési fázis számítási eredményéből kaphatjuk meg. Az alagút építése során a technikai beavatkozás miatt a talajviszonyok megváltoznak. Ezekre a változásokra más-más feszültségi állapotot határozhatunk meg.

wintube: alagutak

Az elemek vagy gombnyomásra egyesével, vagy több elem együttes kijelölésével módosíthatók. Az elemekhez meghatározott anyagok és csoportszámok tartoznak. Az elemek csoportokba rendezhetők. A csoportszámokkal később irányíthatjuk, hogy a terhek mely szerkezeteken működjenek. Az anyagszám hozzárendelésével anyagjellemzőket társíthatunk az elemekhez. Az anyagoknál különféle anyagtörvényeket alkalmazhatunk: Mohr/Cloumb, vagy a felkeményedő GRAN, stb..

A talajmechanika jellegzetes terhei megfelelő funkciók segítségével könnyen megadhatók. Az egyes mezők ágyazása is teherré számítódik át, mégpedig egyenértékű csomóponti teherré.

wintube: alagutak

Felhasználási területek

 • Alagútépítés
  - gyakori építési módok
  - alagútkereszteződések
  - állomások
  - tübbingek
 • Talajmechanika
  - akna számítások
  - töltések és gátak vizsgálata
  - alapozások vizsgálata térbeli elemeken
  - mélygarázsok számítása
  - támfalak ellenőrzése
wintube: alagutak

Programváltozatok

A program három kiépítésben használható. Két alapvető programváltozat van a kétdimenziós és egy a háromdimenziós számításokra. A kétdimenziós programváltozatoknál a szerkezetet vagy rudakkal, vagy rudakkal és héjelemekkel (tárcsa) modellezhetjük. A háromdimenziós programváltozatnál minden végeselemtípus használható, ideértve a térbeli nyolccsomópontú elemet is.

  WinTUBE 2D
 • Talaj modellezése héjelemekkel, támasztó szerkezet modellezése rúdelemekkel.
 • A számításhoz SOFiSTiK TALPA modul is szükséges.
  WinTUBE 3D plus
 • Talaj modellezése héjelemekkel vagy térbeli elemekkel, támasztó szerkezet modellezése rúdelemekkel, héjelemekkel, vagy térbeli elemekkel.
 • A számításhoz SOFiSTiK Statika programcsomag is szükséges: legalább SOFiSTiK 3D FEM Premium és ASE4 modul


SOFiSTiK - FIDES Geotechnika rendszerkövetelmények

Szoftverigények

 • Windows 7 / 8 / 10

Hardverigények (végeselem alapú szoftvereknél az alkalmazott végeselemek számától függ)

 • 1 GB memória
 • Processzor legalább 2,5 GHz
 • 2 GB szabad merevlemez kapacitás
 • 1280x768 felbontású grafikus kártya
SOFiSTiKFides
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum