Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

SOFiCAD Alignment ismertető

A nyomvonal szerkesztő és kitűzési pont-számító program a hidak és utak keresztezéseinél számítja ki az általunk felvett keresztmetszeti pontok, illetve tetszőleges kitűzési pontok koordinátáit.

Az egyes vonalas létesítmények (út, vasút) alaprajzi vonalvezetését AutoCAD segítségével rajzolhatjuk meg, nem szokványos rajzi elemeket használva (klotoid). Minden egyes nyomvonalhoz szelvénypontok megmutatásával, vagy a szelvényszám megadásával magassági vonalvezetést definiálhatunk. A megadott pontokban megadott magassági értékeket a program magassági lekerekítés használatával köti össze és alakítja ki a hossz-szelvényt. A hossz-szelvény mellé oldalesést rendelhetünk: tetőszelvény (szimmetrikus), aszimmetrikus tetőszelvény és egyoldalú lejtés. A nyomvonalakon mintakeresztszelvényt, vagy keresztmetszetet vezethetünk végig. A mintakeresztszelvényeket (keresztmetszeteket) AutoCAD vonallánc segítségével adhatjuk meg a program számára. A keresztmetszet elemeit (vonalszegmensek), illetve nevezetesebb pontjait (törés/sarokpontok), azonosítóval láthatjuk el. Ezen azonosítók alapján gyűjthetjük ki egy-egy tartományra vonatkozó koordináta-jegyzéket. A nyomvonalon definiálhatunk tartományokat, melyekhez különféle keresztmetszetek tartozhatnak. A tartományok át is fedhetik egymást: pl. a híd keresztmetszeti tartományának két végén újabb tartomány található, mely a hídfő keresztmetszetét tartalmazza. A koordinátajegyzék során kérhetjük a hídfő és a híd keresztmetszetének adatait egyaránt.

nyomvonal

A kitűzési pontokhoz tetszőleges számú álláspontot (origót) definiálhatunk, melyek elsősorban a síkbeli koordinátajegyzéket befolyásolják, a magassági koordináták mindig a hossz-szelvényből és az oldalesésből származnak.

kitűzési pontok

A program által számított mindennemű adat rajzi és szöveges formában egyaránt hozzáférhető. A rajzi adatok alapján a program minden egyes alkotóelemről ASCII formátumú szöveges fájlt készít, melyeket akár tovább is szerkeszthetünk, és a módosítások befejeztével akár vissza is alakíthatunk rajzi formára.

Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum