Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

SOFiSTiK Statika 2024 újdonságok

A SOFiSTiK ezen verziója először 1 éves fejlesztés eredményeként készült el, így év közben és végeredményként is lényegesen kevesebb újdonsággal találkozhat(t)unk.

SOFiPLUS (-X) – AutoCAD környezet

A SOFiPLUS 2024 AutoCAD 2024 környezetben futtatható, vagy OEM változata a SOFiPLUS-X-OEM 2024 egy AutoCAD 2024 munkafelületet biztosít.
A SOFiPLUS / SOFiPLUS-X 2024 képes megnyitni a 2018-os verzió DWG fájljait. A 2024-es verzióba való mentés után a DWG fájlok azonban már nem nyithatók meg újra a régebbi verziókban. A SOFiPLUS / SOFiPLUS-X 2024 csak a 2024-es verzióból képes projekteket importálni.

Pontkényszerek

Egy objektum sarok- vagy végpontja egy másik objektum objektum sarok- vagy végpontjához kényszerezhető. Ha a referenciapont (amihez rögzítjük) elmozdul, akkor a vele függőségben lévő pont és vele együtt az elem is elmozdul. A függőség egyirányú. A függő objektum elmozgatásával a referenciapont nem mozdul el, sőt a függő objektum szabadon nem változtatható, csak a referenciapont által.
Az objektumok közötti hivatkozások megjelenítéséhez és szerkesztéséhez az Edit Parametrics, a hivatkozások elrejtéséhez a Stop Parametrics parancsot használhatjuk.

 

Torony munkamenet

A többszintes épületek számításához egy új munkafolyamat került bevezetésre. Eddig a Storey segítségével szinteket (vízszintes magassági síkokat) definiálhattunk, mely síkokon szereplő elemek összmerevségei és tömegközéppontjai voltak lekérhetők. A Tower munkafolyamat tornyok definiálását teszi lehetővé, ami az egyes szintek csoportba foglalását jelenti. Kiválaszthatjuk, hogy egy-egy torony tartományhoz mely szintek tartozzanak. Ezen felül a torony kiterjedése választja ki az egyes szinteken található elemeket.
Az új parancs a balmenüben, a Structural Element fülön található.

Importálás

Hosszú évek óta várt funkció, hogy a rajzba történő importálás része legyen az anyagok és a keresztmetszetek beolvasása is.

Csoport szerinti szűrés

Ha nem szükséges minden elemet figyelembe venni a feszítéshez vagy a méretezési elem meghatározásához, akkor a kiválasztás csoportonként korlátozható. Alapértelmezés szerint az összes, rajzban található csoportot figyelembe veszi a program. Szükség esetén azonban az egyes csoportok kijelölése törölhető.

Szerkezeti felületek

A szerkezeti elemek vonalai között létrehozandó kapcsolathoz immáron nem kell külön szerkezeti vonalat készíteni, majd azokat összekötni, hanem elegendő a kapcsolatban résztvevő élek kijelölése (a szerkezeti vonalak ezután automatikusan létrejönnek).
A csuklóval rendelkező éleket egy új szimbólum jelzi.

Analytical Model Generator és Analysis + Design – Revit környezet

Az Analytical Model Generator 2024 és az Analysis + Design 2024 kizárólag Revit 2024 környezetben futtatható.

Betekintés a csoportokba

A csoportokba foglalt fizikai elemeket is figyelembe veszi a program a statikai elemek automatikus létrehozásakor.

Torony munkamenet

Megjelent itt is a Tower munkafolyamat. A létrehozott Generic model a vele metszésbe kerülő Revit szintekkel hozza létre a Storey-kat, melyekről a fent említett eredmények lekérhetők.

Automatikus elnevezések

A Revit elemek automatikusan, szabályok felhasználásával elnevezhetők, mely nevek a későbbi statikai számításban ismét felhasználhatók.

Szükséges és lefektetett vasalás

Az évekkel ezelőtt megszüntetett Reinforecment Generation leporolva újra előkerült, de immáron ebben a szoftverben. A statikai számításból származó szükséges vasmennyiség grafikusan összevethető a Revit vasalás nyújtotta értékekkel akár alaprajzon, akár metszeten.

Statika

Új modul: Composite

Új modul jelent meg az öszvér keresztmetszetek teherbíróképességének ellenőrzéséhez.

  • Keresztmetszet besorolása a képlékeny feszültségeloszlás alapján
  • Az öszvér keresztmetszet ellenállásának ellenőrzése (nyomaték és függőleges nyírás) a nyírási kihajlás és az M-V kölcsönhatás figyelembevételével
  • Az eredmények részletes dokumentálása ábrákkal

Vasúti hidak dinamikus számítása

A vasúti hidak vonatáthaladási dinamikus ellenőrzésének folyamata átdolgozásra került a tengelyalapú szerkezetek (CABD) koncepciójához igazítva.

Pushover elemzés a hídpillérekhez

  • CALTRANS szerinti idealizálás
  • Új SSD művelet készült
  • P-Delta hatás a Pushover elemzéshezKorábbi SOFiSTiK Statika verziók újdonságai

Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum