Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk AutoCAD 2023 újdonságai

A 2022. március 29-én megjelent AutoCAD 2023 verzióban új eszközöket ugyan nem találunk, viszont az előző verzióban újdonságként megjelent automatizálási- és együttműködési eszközök további bővülését tapasztalhatjuk.

2023-as újdonságok áttekintése


Számlálás

Az előző verzióban megjelent számlálás a teljes rajzra vonatkozott. Az AutoCAD 2023-ban a számlálás leszűkíthető egy kijelölési régióra is, a kijelölt területen belül megszámláltathatjuk a blokkokat, vagy a geometria feltételeknek eleget tevő, vagy kattintással meghatározott elemeket. A megszámlált objektumok kijelölt objektumként is viselkednek egyben, így velük szerkesztési műveletek végezhetők. A számlálás eredménye asszociatív módon táblázatban is szerepeltethető (pl. darabjegyzék kimutatás)

acad 2023

Pausz (Követés)

A pausz létrehozása eddig csak a webes AutoCAD-ben volt elérhető. A 2023 verziótól kezdve az AutoCAD asztali változatában is megjelenő funkcióval egy virtuális, közösen használt pauszpapírt helyezhetünk a rajzra, amin jelöléseket, megjegyzéseket tehetünk. A rajzot a pausszal együtt elküldhetjük az együttműködőknek, akik megtekinthetik a pausz tartalmát, és a tervet ennek megfelelően módosíthatják. A pausz tartalma nem épül be automatikusan az eredeti rajzba, így nem is "rontja el" azt.

AutoCAD 2023

Lebegő ablakok

Már az előző verzióban lehetővé vált az egyazon program keretében megnyitott rajzok több monitor használatakori áthelyezése egy másik monitorra. A 2023-as verzióban az áthelyezett rajzablakokat a parancssor is követi, azaz a parancssor mindig az aktív rajzablakban érhető el.

AutoCAD2023

Jelölések importálása

Az AutoCAD mobil változatával lehetőségünk van a papíralapú terveken kézzel készített jelölések beolvasására. A jelöléseket importálhatjuk, és egy pauszra helyezve a DWG-hez adhatjuk.

Megfigyelés - Makró ajánló

Az AutoCAD 2023 folyamatosan figyeli szerkesztési lépéseinket. Amint a program ismétlődő parancssorozatot fedez fel műveleteinkben, egy ajánlást tesz például egy megfelelő makró használatára. A felajánlott makrót elmenthetjük, és akár az ajánlási palettára, akár a felhasználói felületre helyezve bármikor előhívhatjuk egy későbbi munkánk során.

Egyéb változások

  • Az AutoCAD 2023 DWG fájlformátuma nem változott az előző verzióhoz képest, 2018 óta változatlan.
  • Az egyre több, folyamatosan mozgó, felbukkanó, megfigyelő, animáló képernyőrészek áldozatául esett a hardver, megnőtt a gépigény. Az AutoCAD 2023 az ARM (energiatakarékos és egyben kisebb teljesítményű) processzorok használatát nem támogatja.
  • Új parancs az ALAPKIVÁG (CUTBASE), mely a COPYBASE parancs mintájára működik, azonban a másolással ellentétben kivágja a kijelölt objektumokat a rajzból.
  • Ha a vonallánc kezdőpontján, a megjelenő menüből új töréspontot szúrunk be, akkor az nem új szegmenst ad a vonallánchoz, hanem az első szegmenst bontja ketté az újonnan megmutatott sarokponttal.
  • Az MLEADER parancs új opciója, hogy meglévő többsoros szöveghez utólag fűzhetünk mutatóvonalat.
  • Az új ARCTEXT paranccsal egy megmutatott ív mentén készíthetünk feliratokat.

További, más AutoCAD verziók újdonságai az előző verzióhoz képest és rendszerkövetelményei


AutoCAD 2023 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 10, 1809 verzió vagy újabb
- Microsoft Windows 11
- .NET Framework 4.8 vagy újabb

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 8 GB memória, ajánlott 16 GB
- 10 GB vagy több szabad hely a merevlemezen (SSD meghajtó ajánlott)
- 3 GHz-es processzor (4 GHz-es processzornál gyorsabb ajánlott), az ARM processzorok használata nem támogatott. A renderelést leszámítva az AutoCAD csak egyetlen processzormagot képes egyidejűleg használni.
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség DirectX 12 támogatással ajánlott)
Ajánlott grafikus kártyák listája AutoCAD 2023-hoz
- Telepítéshez és licenckezeléshez folyamatos szélessávú internetkapcsolat
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum