Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk AutoCAD 2023 újdonságai

Az Évről évre – így az AutoCAD 2023 verzióban is – elvétve találunk csak új eszközöket, csupán az előző verzióban újdonságként megjelent automatizálási- és együttműködési eszközök szerény bővülését tapasztalhatjuk.
Érezhető, hogy a kizárólagossá bérleti konstrukció nem jelent fejlesztési motivációt.

Számlálás

Az előző verzióban megjelent számlálás a teljes rajzra vonatkozott. Az AutoCAD 2023-ban a számlálás leszűkíthető egy kijelölési régióra is, a kijelölt területen belül megszámláltathatjuk a blokkokat, vagy a geometria feltételeknek eleget tevő, vagy kattintással meghatározott elemeket. A megszámlált objektumok kijelölt objektumként is viselkednek egyben, így velük szerkesztési műveletek végezhetők. A számlálás eredménye asszociatív módon táblázatban is szerepeltethető (pl. darabjegyzék kimutatás).

acad 2023

Pausz (Követés)

A pausz létrehozása eddig csak a webes AutoCAD-ben volt elérhető, azonban a 2023 verziótól kezdve az AutoCAD asztali változatában is használhatóvá vált.

AutoCAD 2023

Jelölések importálása

A mobil változattal beolvasott, vagy a PDF-en elhelyezett jelöléseket, megjegyzéseket importálhatjuk, és egy pauszra helyezve a DWG-hez adhatjuk.

Megfigyelés - Makró ajánló

Az AutoCAD 2023 folyamatosan figyeli szerkesztési lépéseinket. Amint a program ismétlődő parancssorozatot fedez fel műveleteinkben, egy ajánlást tesz például egy megfelelő makró használatára. A felajánlott makrót elmenthetjük, és akár az ajánlási palettára, akár a felhasználói felületre helyezve bármikor előhívhatjuk egy későbbi munkánk során.

Egyéb változások

  • Az AutoCAD 2023 DWG fájlformátuma nem változott az előző verzióhoz képest, 2018 óta változatlan.
  • Az egyre több, folyamatosan mozgó, felbukkanó, megfigyelő, animáló képernyőrészek áldozatául esett a hardver, megnőtt a gépigény. Az AutoCAD 2023 az ARM (energiatakarékos és egyben kisebb teljesítményű) processzorok használatát nem támogatja.
  • Új parancs az ALAPKIVÁG (CUTBASE), mely a COPYBASE parancs mintájára működik, azonban a másolással ellentétben kivágja a kijelölt objektumokat a rajzból.
  • Ha a vonallánc kezdőpontján, a megjelenő menüből új töréspontot szúrunk be, akkor az nem új szegmenst ad a vonallánchoz, hanem az első szegmenst bontja ketté az újonnan megmutatott sarokponttal.
  • Az MLEADER parancs új opciója, hogy meglévő többsoros szöveghez utólag fűzhetünk mutatóvonalat.
  • Az új ARCTEXT paranccsal egy megmutatott ív mentén készíthetünk feliratokat.
  • A több monitorra áthelyezett rajzablakokat a parancssor is követi, azaz a parancssor mindig az aktív rajzablakban érhető el.
  • Másfélszeresére nőtt a telepítőkészlet mérete.

AutoCAD 2023 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 10, 1809 verzió vagy újabb
- Microsoft Windows 11
- .NET Framework 4.8 vagy újabb

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 8 GB memória, ajánlott 16 GB
- 10 GB vagy több szabad hely a merevlemezen (SSD meghajtó ajánlott)
- 3 GHz-es processzor (4 GHz-es processzornál gyorsabb ajánlott), az ARM processzorok használata nem támogatott. A renderelést leszámítva az AutoCAD csak egyetlen processzormagot képes egyidejűleg használni.
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség DirectX 12 támogatással ajánlott)
Ajánlott grafikus kártyák listája AutoCAD 2023-hoz
- Telepítéshez és licenckezeléshez folyamatos szélessávú internetkapcsolat
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum