Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk BIM Collaborate / Collaborate Pro ismertető

Az Autodesk BIM Collaborate egy felhő alapú szakági együttműködést segítő szolgáltatás, ami a különböző szakágaktól kapott tervek, modellek egyeztetésére, összekapcsolására, koordinálására használható.

Az Autodesk Docs képességei elérhetők a BIM Collaborate és Collaborate Pro termékekben is.

Általános Autodesk Docs képességek

A felhőtárhely kezelői

Minden Autodesk Construction Cloud tárhely rendelkezik legalább egy fiókadminisztrátorral (fiókkezelővel). A fiókkezelő feladata, hogy létrehozzon projekteket, és azokhoz résztvevő személyeket és / vagy cégeket társítson. Minden projekthez kinevezhet legalább egy projektadminisztrátort (projektfelelős), aki a projektet a továbbiakban (tőle függetlenül) kézben tartja: meghívja és feladatkörrel látja el a résztvevőket, létrehozza a könyvtárstruktúrát, fájlokat kezel, és beállítja a jogosultságokat.

A projekt résztvevőinek összetétele, vagy a jogosultságok köre a projekt élettartama alatt folyamatosan változhat. A projektfelelős rendelhet a projekthez új résztvevőket, akik ehhez emailben kapnak meghívást. A meghívottak visszaigazolással csatlakoznak a projekthez, amihez feltétel, hogy már rendelkezzenek Autodesk felhasználói fiókkal.
Minden egyes meghívott résztvevő számára külön licenc szükségeltetik.

bim360

Jogosultságok

A projektfelelős beállíthatja a résztvevők számára a könyvtárszerkezetre vonatkozó jogosultságokat: mely résztvevő mely könyvtárakat (és azok alkönyvtárait és fájljait) láthatja, illetve azokon milyen műveleteket hajthat végre:

  • csak feltöltés
  • csak megtekintés
  • feltöltés + megtekintés
  • feltöltés + megtekintés + szerkesztés
  • teljes hozzáférés

A jogosultságokat személyekre, vagy akár cégekre, feladatkörökre vonatkozóan is beállíthatjuk. Például egy adott könyvtárhoz az építész feladatkörrel rendelkezőknek teljes hozzáférésük van, viszont a "GÉPÉSZ" céghez tartozó személyek csak a fájlok megtekintésre jogosultak, akik ha például feliratkoznak a könyvtárfigyelésre, értesítőt kapnak a tartalom módosulásakor.

Dokumentumkezelés, verziókövetés

A projektbe feltöltött fájlok két, egymástól elkülönített kategóriába rendezhetők: a tervek vagy a fájlok.
A tervek közé kerülő DWG, RVT, IFC, PDF vagy DWF állományok intelligens módon viselkednek: az egy fájlon belül található elrendezések, vagy a több oldalt tartalmazó DWF és tervpecséttel ellátott PDF fájlok automatikusan tervlapokra bontva, önállóan jelennek meg.
A fájloknak fenntartott területre bármilyen könyvtárszerkezetben, tetszőleges fájlok - akár az előbb említett tervek is - felkerülhetnek, elsősorban megosztási céllal.

Ha a tárhelyen szereplő fájl újabb verzióját töltjük fel - változatlan nevet feltételezve -, úgy az nem felülírja a régit, hanem automatikusan kap egy új, soron következő verziószámot. Így minden fájl története, és valamennyi változata nyomon követhető, bárki számára hozzáférhető, letölthető. Böngészéskor a listában mindig az utolsó verzió szerepel. Az egyes változatok között a beépített funkció révén tartalmi összehasonlításokat végezhetünk.

Megtekintés

Az integrált Autodesk Viewer segítségével hozzávetőleg 40 fájltípusba (nem kizárólag Autodesk-hez köthető fájltípusok) vagyunk képesek betekinteni, anélkül, hogy rendelkeznénk a készítéshez használt szoftverrel.

A fájlmegtekintésen túl az ellenőrzéshez számos eszköz kínálkozik: a hagyományos tol (pan) és nagyítás (zoom) parancsok mellett a klasszikus mérési funkciók (hossz, terület, szög) is rendelkezésre állnak. Használhatunk fóliakezelőt, amelyen keresztül az AutoCAD rajz fóliái tetszőlegesen ki- és bekapcsolhatók. A tulajdonság panelen pedig a kiválasztott elem jellemzőit kérdezhetjük le részleteiben.

Revízió és jelölés

Minden egyes megtekinthető nézethez fűzhetünk megjegyzéseket vagy jelöléseket.

Revízió, korrektúra:
Korrektorként a terveken vagy a modelleken revíziós jelöléseket helyezhetünk el, melyhez társíthatunk üzenetet, határidőt és címzette(ke)t, ami lehet a projektben résztvevő egy-egy személy, adott feladatkörrel rendelkezők csoportja, vagy cég.
A revíziós jelölésről a címzettek automatikusan értesítést kapnak emailben, mellyel rögtön a megjelölt "hibára" navigálhatnak. A megoldásról, vagy a tudomásul vételről válaszüzenetet küldhetnek a korrektornak, amiről a korrektor szintén emailes értesítést kap. A korrektor a projektbe lépve megtekintheti a választ, amit vagy elfogadottnak tekint, és ezzel lezárja az esetet, vagy újraindítja a folyamatot egy újabb üzenetváltással.

Amikor egy résztvevő bejelentkezik a projektbe, rögtön kap egy áttekintést arról, hogy érkezett-e számára revíziós értesítő vagy válaszüzenet.
A fájloknál nem csak a verziószám és verziótörténet követhető nyomon, hanem a hozzájuk kapcsolódó revíziós üzenetváltások is. Színes jelölés révén áttekinthető, hogy mely állományok kapcsán vannak még nyitott, már megválaszolt, és lezárt kérdések.

Jelölés:
Jelölési parancsok egész tárházát használhatjuk: egyenesek, alakzatok, buborékok, méretvonalak, szabadkézi rajzolás, kiemelések, nyilak, szövegek, és mindezeket tetszőlegesen választott színekben, vonalvastagsággal és betűméretben.
A jelöléskészítés nem jár automatikusan értesítéssel, csak rajzolási funkciókat jelent. A jelölő objektumok - amiket készíthetünk saját magunk, vagy valamennyi résztvevő számára, ha publikussá tesszük - nem csúfítják el az eredeti rajzot, mert azok csak külön parancsra válnak láthatóvá.

Hozzáférés

A tervezőcsapat tagjai akár asztali számítógépről, akár táblagépről, vagy akár okostelefonról is elérhetik a projektinformációkat. A felhő nem egyszerűen egy tárhely, a fájlok összefüggéseit és metadatait is tárolja. A fájlok felhőből való letöltésekor ezek az információk már nem állnak rendelkezésre a helyi tárolókon, legfeljebb csak a fájlok. A kiegészítő adatok és a fájlok bármikori eléréshez (akár később, egy projekt befejezése után is) állandosított, folytonos felhőszolgáltatási előfizetés szükségeltetik. Az előfizetés felfüggesztésével az adatok elveszhetnek.


Speciális BIM Collaborate képességek

Ütközésvizsgálat és kommunikáció

A feltöltött modellek egymással ütköztethetők, az ütközésekről mind grafikus, mind szöveges kiértékelést kapunk. Az ütközések mindegyikéhez megjegyzéseket vagy jelöléseket fűzhetünk, melyhez társíthatunk üzenetet, határidőt és címzette(ke)t.
A revíziós jelölésről a címzettek automatikusan értesítést kapnak emailban, mellyel rögtön a megjelölt "hibára" navigálhatnak. A megoldásról, vagy tudomásul vételéről válaszüzenetet küldhetnek az ütközés felfedezőjének, aki a projektbe lépve megtekintheti a választ, amit vagy elfogadottnak tekint, és ezzel lezárja az esetet, vagy újraindítja a folyamatot egy újabb üzenetváltással.

Amikor egy résztvevő bejelentkezik a projektbe, rögtön kap egy áttekintést arról, hogy érkezett-e számára javítási, revíziós értesítő vagy válaszüzenet.
A fájloknál nem csak a verziószám és verziótörténet követhető nyomon, hanem a hozzájuk kapcsolódó revíziós üzenetváltások is. Színes jelölés révén áttekinthető, hogy mely állományok kapcsán vannak még nyitott, már megválaszolt, és lezárt kérdések.

Az ütközésvizsgálat és projektkoordináció alternatív módon, lokálisan a Navisworks Manage szoftverrel végezhető el.


Speciális BIM Collaborate Pro képességek

Egyidejű csapatmunka

Az Autodesk BIM Collaborate Pro (korábbi nevén BIM 360 Design) önállóan elérhető szolgáltatás, mely a fenti (Autodesk Docs és BIM Collaborate) jellemzőkön túl a különböző szakágak, a világ más-más pontjain működő cégek, irodák hatékony egyidejű együttműködését könnyíti meg.
Segítségével lehetőség nyílik az azonos projekteken, Revit, Civil 3D és Plant 3D szoftverekkel dolgozó szakági tervezők és csapatok egyidejű munkájára, a projektek átlátható és hatékony időbeli és szakági koordinálására, a projekt változásainak és módosulásainak követésére és dokumentálására.


Autodesk Docs / BIM Collaborate / BIM Collaborate Pro összehasonlítás

Docs Collaborate Collaborate Pro
Résztvevők és jogosultságok
Résztvevők (személyek és cégek) és jogosultságok kezelése, könyvtárstruktúra kialakítása a feltöltött fájlok számára
Fájl tárolás és közzététel
Bármely fájltípus tárolása és megosztásának támogatása, standard vagy egyéni attribútumok hozzárendelésével
Verziókövetés
Nyomon követhető minden egyes fájlfrissítés és megtekinthetők az előző fájlverziók
Megtekintés
Egyszerű fájlbetekintő 2D és 3D fájlokhoz a készítéshez használt szoftver megléte nélkül
Összehasonlítás
Revit modellek, 2D DWG vagy PDF fájlok verzióinak összehasonlítása
Jelölés és revízió
Jelölők és megjegyzések hozzáfűzése a 2D vagy 3D fájlokhoz, mérési lehetőségek, revízió készítése résztvevőknek címezve
Koordináció
Közzétett modellek összevonása a felhőben a résztvevők és a szakágak koordinálásához
 
Ütközésvizsgálat
Közös mappába feltöltött modellek ütközésvizsgálata
 
Revit felhő alapú csapatmunka
Közös, központi fájlban végzett egyidejű munkavégzés, a projektek aktuális állapotának és feldolgozási folyamatának nyomon követése
   
Civil 3D referenciák megosztása
Közös, központi helyen nyilvántartott Civil 3D fájlok Xrefként kezelése a saját munkákban
   
Plant 3D fájl- és referenciamegosztás
Közös, központi helyen nyilvántartott Plant 3D fájlok és referenciák kezelése és megosztása
   


BIM Collaborate rendszerkövetelmények

Szoftverigények

- Chrome (ajánlott), Firefox, Safari, Edge (legújabb változat)
- Az Internet Explorer 11 nem támogatott
- PC: Bármely Windows környezet, melyeket a fenti böngészők támogatnak
- Okoseszköz: iOS 12 (vagy újabb), Android 5.0 (vagy újabb)

Hardverigények

- 5 Mbps internetkapcsolat eszközönként, 25 Mbps ajánlott
- PC: A böngésző által támasztott minimális követelmények
- Okoseszköz: iPhone 5s (vagy újabb), iPad 2 (vagy újabb), iPad Pro, Android 5.0 (vagy újabb) futtatására alkalmas eszköz
- Revit együttműködés esetén a projektenként a Revit fájl(ok) méretének háromszorosa szabad helyként a merevlemezen.
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum