https://seositecheckup.com/tools/dom-size-test AutoCAD LT - AutoCAD összehasonlítás
Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

AutoCAD LT és AutoCAD összehasonlítása

Míg az AutoCAD LT csak a 2D tervezéshez, az AutoCAD a 2D tervezéshez és 3D modellezéshez egyaránt használatos. A két program teljes mértékben kompatibilis egymással.
A nevükön és fejlesztőjükön kívül is sok közös vonás van a két termékben. LT AutoCAD
2D tervezésAutoCAD LTAutoCAD
2D rajzolás
Többszörös vonal csak duplavonal
Paraméterek és kényszerek
Méretezés, kótázás, feliratozás
Gyorsméret
Táblázatok
Táblázatok automatikus készítése
PDF importálás és csatolás

A parametrikus rajzolással állandó kapcsolat (úgynevezett kényszer) hozható létre az egyes rajzi elemek között. Beállíthatjuk, hogy mi mivel legyen párhuzamos, mi mire legyen merőleges, mi mivel legyen koncentrikus, stb.. Ha módosulnak a feltételül szolgáló elemek, a hozzá kapcsolódó elemek is vele módosulnak. A paraméterek és a kényszerek lehetősége a többszörös vonallal együtt hiányzik az LT-ből, utóbbi helyett csak a duplavonal alkalmazható.
A méretezési funkciók egy kivételével megegyeznek. A gyorsméretezés hiányában az összetettebb rajzi elemeket nem tudjuk egy gombnyomásra beméretezni.
Mindkét programmal tudunk táblázatokat készíteni, de a rajzban található objektumokról automatikus táblázatot (kimutatást) csak az AutoCAD-del hozhatunk létre.


3D modellezésAutoCAD LTAutoCAD
Drótváz, térbeli vonalak
Nézetkocka (VIEWCUBE), Keringés térbeli modellnél
Látványstílusok
Szilárdtestek, felületek, hálók
Renderelés, animáció
Szakági eszközkészlet

Az LT elsősorban 2D tervezésre készült. Ennek ellenére készíthetünk térbeli rajzokat, de csak a 2D-ben megszokott rajzi elemekkel (vonalak). Nem használhatunk térbeli testeket és felületeket. Ennek folyománya, hogy az AutoCAD LT-ből hiányoznak a vizualizálási, és a 3D kimeneti lehetőségek is, úgymint 3D DWF, vagy 3D nyomtatás.
Az LT nem tartalmazza, és hozzá külön nem telepíthetők a szakági eszközkészletek, melyek a gépészeti tervezéstől kezdve az építészeti eszközökön keresztül egészen a modellalapú térinformatikai és leképzési szolgáltatásokig nyújtanak segítséget.


RajzkezelésAutoCAD LTAutoCAD
DWG, DXF mentés és megnyitás
Részleges megnyitás
CAD szabványok
Pausz
Jelölés importálása

A DWG és DXF fájlformátum révén a két szoftver egymással kompatibilis.
Az AutoCAD hasznos funkciója a részleges megnyitás nem található meg az LT-ben. A funkcióval a nagyobb méretű rajzoknál csak a megadott fóliájú, vagy rajzterületű objektumok töltődnének csak be.
A CAD szabványokkal a tervezők azonos, előzetes megállapodással meghatározott fólia-, vonalbeállításokkal dolgozhatnak, és a nem megfelelő fóliák egy gombnyomásra kicserélhetők a "szabványos" fóliákra.


MűködésAutoCAD LTAutoCAD
Gépigény Alacsony Magas
Szalagmenü és eszközpaletták testreszabása
Megjelenítési (képernyő) beállítások részletesebb
Profilok használata a beállítások tárolásához
Express Tools
Kisebb rutinok futtatása (LSP, FAS, VLX)
Külső fejlesztések futtatása (VBA, ARX)
Megfigyelés (szerkesztési viselkedés, fájltörténet, naplózás)
Rajzbiztonság (Trusted DWG)
Adatbázis kapcsolat
AutoCAD Web és AutoCAD mobile

Hiányzik az AuotCAD LT-ből a profilok használati lehetősége, amelyekkel minden felhasználó (egy adott számítógépen) testre szabhatná a program beállításait, elérési útvonalait.
Az Express Tools néven ismert hasznos speciális AutoCAD funkciókat magában foglaló parancsgyűjtemény, mely az AutoCAD felhasználók egyik kedvelt és gyakran használt programkiegészítése.
Az LT-ből részben hiányzik az alkalmazások futtatásához szükséges környezet, ezért külső cégek által fejlesztett programok nem telepíthetők, futtathatók. Nem futtathatunk VisualBasic vagy ActiveX rutinokat. Hiányzik a hozzáférés például az Access, Oracle, SQL server programokkal kialakított adatbázishoz is az LT-ben. Az AutoCAD folyamatosan figyeli a szerkesztési lépéseinket. Amint a program ismétlődő parancssorozatot fedez fel műveleteinkben, egy ajánlást tesz például egy megfelelő makró használatára.


Mérlegelni kell, hogy csak 2D rajzolásra van szükségünk, vagy 3D (test)modellezésre is. Előbbi esetén elegendő az AutoCAD LT, utóbbi esetén a szakági eszközkészlettel kibővített AutoCAD szükséges. Az ár tekintetében hozzávetőleg 1 : 4 a viszonyszám.

Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum