Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk AutoCAD LT ismertető

Az AutoCAD LT (Light) világszerte az egyik legelterjedtebb 2D tervezéshez használt eszköz, amely rengeteg feladatnál és tervező számára tanúsította már képességeit. Műszaki területen ténykedőként könnyen belátható, hogy a tervkészítés (nem csupán rajzolás és méretezés) egy sokrétű továbbá több ízben is hosszadalmas procedúra, emiatt a tervezőmunkához olyan program a legkézenfekvőbb, ami a magas technikai színvonal garantálásával a lehető legegyszerűbbé teszi a DWG tervlapok elkészítését és garantálja a tervezési adatok újbóli (akár visszamenőleges, akár jövőbeli) felhasználási lehetőségét, és a további résztvevőkkel folytatott egyeztetést.

Egyszerűsített szerkesztési lépések

A rajzoláshoz használt parancsokat parancssorból, szervezett, felhasználóbarát menürendszerből, szalagmenükből, jól azonosítható, eszköztárakba rendezett ikonokról adhatjuk ki.
A Tulajdonság ablak, mely az objektumok valamennyi tulajdonságát megjeleníti folyamatosan szem előtt tartható, így a kijelölt rajzi elem megfelelősége könnyen ellenőrizhető és kívánt paramétere gyorsan módosítható.

Olyan rajzeszközök állnak rendelkezésre a szoftverben, mint az asszociatív méretezés vagy a szövegléptékezés, az ívek, vonalak és körök rajzolása, melyekkel csökken a tervezéshez szükséges lépések száma. Így több időt fordíthat a terv kidolgozására.

AutoCAD LT

Többdokumentációs környezet

A többdokumentációs környezetben egyidejűleg korlátlan számú megnyitott DWG rajzzal dolgozhatunk. A DesignCenter pedig a korábbi tervekben történő böngészésnél, és elemeinek ismételt felhasználásánál hasznosítható. A "kézreálló" nyomtatási környezet, az Objektum tulajdonság kezelő, a párhuzamos rajzdokumentációs elrendezések, a környezet-érzékeny menük, a gyors méretezés, a legfejlettebb internetes képességek és a kibővített alkalmazás-fejlesztési lehetőségek még hozzáférhetőbbé és még termelékenyebbé teszik a programot.

Könnyen elérhető tervezési adatok

A Design Center szolgáltatása gyors, könnyű és hatékony elérést biztosít a blokkok, Xref-ek, vonaltípusok, szövegstílusok, méretstílusok eléréshez, amelyek lehetnek a számítógépen, belső hálózaton, vagy az Interneten.

Asszociatív méretezés

A DWG rajz egységessége a rajzi elemek és a hozzájuk kapcsolódó méretvonalak asszociativitásán alapul. A geometria utólagos módosításával a méretvonalak azonnal követik a változásokat. A modelltérben módosított geometria azonnal frissül a papírtérben is.

Fóliakezelés, és szöveg

Ha egy projektben több különböző tervező vesz részt, akkor a különböző DWG rajzok különböző fóliaszerkezettel rendelkezhetnek. Ezen DWG rajzok fóliái egységesíthetők egy mintarajz vagy egy szabvány alapján. A fólák csoportokba sorolhatók, így mindenkor egy átlátható fastruktúra alapján kezelhetjük a rajzban létrehozott "átlátszó konstrukciós síkjainkat".
A szöveg léptékezése lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző szövegmagasságok nyomtatáskor gyorsan beállíthatók és módosíthatók legyenek. A helyesírás-ellenőrzés képes a nem látható objektumok ellenőrzésére és javítására is, csökkentve ezzel a rajzi hibák esélyét.

Dinamikus blokkok

A dinamikus blokkok használatával lehetőséget biztosítunk a már beillesztett blokk módosítására is. A hasonló típusú blokkokat is egy dinamikus blokkba tudjuk rendezni, ezáltal egy blokk beillesztésekor választhatunk, hogy melyik kialakítású blokk jelenjen meg.

AutoCAD LT dinamikus blokkok

Programozhatóság – AutoLISP

Az AutoLISP eredetileg a "nagy" AutoCAD számára készült, de mára a CAD szoftverek jelentős része képes az AutoLISP programok futtatására. Az AutoLISP-en keresztül el lehet érni az AutoCAD rajzi adatbázisát és a program parancsait. Önálló, AutoCAD-en belül futó alkalmazásokat készíthetünk vele. Az AutoLISP használatához nincs szükség külön programra, az AutoCAD LT-n belül áll rendelkezésre.

Adatok hatékony megosztása

Mivel az AutoCAD LT kompatíbilis az AutoCAD alapú rajzokkal, így a tervezői csoportok biztonsággal cserélhetnek adatokat az interneten vagy a helyi hálózaton keresztül.


Pausz

Elősegíthetjük az együttműködést a tervezőcsapaton belül azzal, hogy készíthetünk visszajelzéseket a webes és a mobilalkalmazással a rajzon anélkül, hogy megváltoztatnák az eredeti DWG-t. Egy virtuális, közösen használt pauszpapírt helyezhetünk közvetlenül a rajzra, amin jelöléseket, megjegyzéseket tehetünk. A rajzot a pausszal együtt elküldhetjük az együttműködőknek, akik megtekinthetik a pauszt és annak tartalmát, és a tervet ennek megfelelően módosíthatják.

PDF kezelés

Geometria (beleértve az SHX betűtípusú fájlokat), kitöltések, raszterképek és TrueType szövegek importálása a DWG rajzba egy PDF-fájlból.

Használati feltételek

  • Az aktuális AutoCAD LT verzió, vagy az azt megelőző 5 verzió használható.
  • Futtatási lehetőség ugyanazon felhasználó számára maximum 3 eszközön lehetséges, de NEM egyazon időben.
  • A használati jogosultság ellenőrzése interneten keresztül történik, internet csatlakozás nélkül max. 30 nap használat biztosított.

AutoCAD vagy AutoCAD LT?

Míg az AutoCAD LT csak a 2D tervezéshez, az AutoCAD a 2D tervezéshez és 3D modellezéshez egyaránt használatos.
A két kiépítés különbségei és hasonlóságai »AutoCAD LT 2024 Windows-os rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 10, 1809 verzió vagy újabb
- Microsoft Windows 11
- .NET Framework 4.8 vagy újabb
- Google Chrome legújabb változata (az AutoCAD webes alkalmazáshoz)

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 8 GB memória, ajánlott 16 GB
- 10 GB vagy több szabad hely a merevlemezen (SSD meghajtó ajánlott)
- 2,5-2,9 GHz-es processzor (4 GHz-es processzornál gyorsabb ajánlott), az ARM processzorok használata nem támogatott
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség DirectX 12 támogatással ajánlott)
Ajánlott grafikus kártyák listája
- Telepítéshez és licenckezeléshez folyamatos szélessávú internetkapcsolat

AutoCAD LT 2024 MAC-es rendszerkövetelmények

Szoftverigények

- Apple macOS Ventura v13
- Apple macOS Monterey v12
- Apple macOS Big Sur v11

Hardverigények

- 4 GB vagy több memória, 8 GB ajánlott
- 6 GB vagy több szabad hely a merevlemezen, 6 GB ajánlott
- 64-bit Intel, vagy Apple M sorozatú processzor
- 1280x800 felbontású monitor (2880x1800 felbontás ajánlott), true color beállítási lehetőséggel
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum