Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Revit LT ismertető - költséghatékony építész tervező program BIM alapokon

A Revit LT egy költséghatékony, kedvező árú építész tervező program, amely a kis cégek építész-, és/vagy szerkezettervező mérnökeit segíti az épületinformáció-modellezésre való áttérésben. A programot azon építész, szerkezettervező és építőipari szakemberek számára alakították ki, akik a korábbi 2D munkavégzésről a 3D épületinformációs modellezési (BIM) folyamatra való áttérést fontolgatják, vagy együttműködnek "nagy" Revitet használó irodákkal, kollégákkal.


Revit LT és "nagy" Revit összehasonlítás »

Ma már szinte minden építész tervező program a BIM-ről szól. Az épületinformációs modellezés (BIM) a tervezett épületprojekthez kapcsolódó információk koordinált, egységes létrehozását és használatát jelenti. Ezek az információk felhasználhatók a tervezés döntési folyamataihoz, a tervdokumentáció elkészítéséhez, a költségbecslésekhez, a kivitelezés megtervezéséhez és végül a létesítmény kezeléséhez és működtetéséhez. A nagyvállalatok mellett, ma már egyre több kisebb iroda is BIM-ben gondolkozik.

Revit BIM

Kiknek ajánljuk a Revit LT-t?

 • Kisebb tervező irodáknak vagy önállóan tevékenykedő építészeknek, mert az építész eszközkészlettel hatékony munkát tesz lehetővé a 2D rajzoláshoz képest
 • Kivitelezőknek és költségbecslőknek, akik az építészektől kapott 2D tervek alapján mennyiségeket szeretnének kalkulálni
 • Statikusoknak, akik saját tartószerkezeti modellt szeretnének építeni a zsaluzási tervek kinyerése céljából
 • Akiknek a "nagy" Revit a költsége miatt elérhetetlen, de mégis épületinformációs modellezésre (BIM) szeretnének váltani
 • Akik szeretnének bedolgozni nagyobb (építész) cégek Revit projektjeihez
 • Nagyobb irodák számára a nagy Revit példány(ok) mellé kisegítő, aládolgozó, tervkészítő munkahelyek létrehozásához
 • Munkamegosztáshoz, ahol az épületmodellezés és a szakági tervezés vagy a dokumentációkészítés folyamata szétválasztható
 • IFC, DWG, PDF fájlok fogadásával a Revit munka előkészítéséhez, vagy ugyanezen adatok előállításához a Revit modellről
 • Revízióhoz, modell- vagy tervellenőrzési célra
 • BIM menedzsereknek a stílusok, a családok, irodai szabványok kialakításához, kézben tartásához

Kétirányú asszociativitás a modell és a nézetek között

Ebben az építész tervező szoftverben minden egyes 2D és 3D nézet, minden tervlap, minden részlet és kimutatás közvetlenül a fizikai építész modell állapotát mutatja. Bármikor végzünk módosítást a fizikai modellen az elkészített tervlapok, metszetrajzok és kimutatások ennek megfelelően automatikusan frissülnek. Sőt igaz ez fordítottan: a metszeten, homlokzaton, jegyzékben végrehajtott módosítások az építész modellre is visszahatnak és azon keresztül a többi dokumentumra. A programot ez a képesség teszi alkalmassá arra, hogy a tervezés során duplikumok okozta hibákat minimálisra csökkentsük.

Revit Építész szoftver

Parametrikus építész komponensek (Családok)

A parametrikus komponensek - melyeket családoknak hívunk - a program használatának alapjait jelentik. A nyitott grafikus rendszerrel gyorsan hozhatunk létre olyan saját igényeinknek megfelelő részletezettségű elemeket, melyeket felhasználhatunk összeállításokhoz (helyiségek berendezései), vagy akár épületrészekhez (falak). Legnagyobb előnyük, hogy készítésükhöz nem szükségeltetik programozási ismeret.

Építész tervezőprogram

Csoportok

A Revit-csoportok moduláris tervezési technikát tesznek lehetővé, amely a sok hasonló méretű, alakú és elrendezésű helyiséget tartalmazó épülettípusok, például kórházak, szállodák és társasházak esetében ideális. Egy csoporton belüli változtatás a csoport valamennyi példányára kihatással van. Használatuk az ismétlődő elrendezések, vagy a nagy elemszámmal bíró egységek együttes kezelésekor hasznos.

Építési fázisok

A Revit modelljét alkotó elemek két élettartamra vonatkozó beállítással rendelkeznek: a készítésük és az elbontásuk időpontja, építési fázisa. Az általunk tetszőlegesen összeállított "ütemtervben" szereplő építési fázisokból a modellre vonatkozóan mindenkor áttekintő képet kapunk az éppen újonnan készítendő, ideiglenes, bontandó épületrészekről. Mindezekhez természetesen tervdokumentációk és kimutatások társíthatók.

Terep

Terepet több célból is alkalmazhatunk. Egyrészt látvány szempontból, másrészt földmunkaigény meghatározáshoz és mélyépítési feladatok modellezéséhez. A terepobjektumot létrehozhajtuk koordinátalista beolvasásával, szintvonalas térkép vagy rajz átrajzolásával, vagy digitális terepmodell átvételével. A terepet utólag magassági pontok befűzésével, vagy meglévő pontok magasságának módosításával formálhatjuk.
A terep készítéséről és alkalmazásáról részletesebben egy külön cikkben foglalkozunk.

építész tervváltozatok Tervváltozatok

Az építész tanulmánytervek készítésének alapja, hogy párhuzamosan több tervváltozat készül, melyek közül a megbízó kiválaszthatja a neki leginkább megfelelőt. A programmal egy projekten belül készíthetünk tervváltozatokat, melyekhez kapcsolódóan a látványterv, vagy a főbb kimutatások elkészítésével megkönnyíthetjük a megbízó döntését.

Revit LT

építész jegyzékek Kimutatások

Az építész modellben szereplő elemek alapvető és általunk hozzáadott információi kigyűjthetők különböző táblázatok formájában. A táblázatok testreszabhatók, bennük matematikai műveletek végezhetők, vagy akár további feldolgozás céljából exportálhatók. Az integrált kimutatások készítés egy kiváló példa a parametrikus változáskezelő-motor használatára, mert a kimutatások nem mások mint egyszerű nézetek amin keresztül a modellt szemlélhetjük. A kétirányú kapcsolattal a modellen, más nézetén történő változások a kimutatásokban is automatikusan megjelennek. Ez a változás a másik irányban is érvényes hiszen ugyanazt a modellt nézzük, csak más szemüvegen át. Ha a kimutatásban megváltoztatjuk az egyik elem méretét, akkor az a modellen és a nézeteken is automatikus változásokat jelent.

Építész program

építész jegyzékek Revit LT és Revit együttműködés

A Revit LT-vel szerkeszthetők a "nagy" Revittel létrehozott modellek, sőt megjelennek a speciális, szakági objektumok is. Azonban az ezekhez tartozó módosító és készítő funkciók hiányoznak. Mindkét kiépítéssel ugyanolyan Revit fájl keletkezik, kölcsönösen kompatibilisek.

építész jegyzékek Licenc nélkül Viewer-ként

A Revit LT licenc nélkül is használható megtekintő (Viewer) programként. Segítségével megtekinthetjük a modellt és információkat kérhetünk le. Ebben az esetben nincs lehetőségünk mentésre, nyomtatásra és exportálásra. Alkalmas azonban tervellenőrzésre, ütközésvizsgálatra, navigációra, a modell ellenőrzésére, tanulmányozására.

Használati feltételek

 • Csak bérletként érhető el.
 • Magyar nyelven nem érhető el.
 • Az aktuális verzió, vagy az azt megelőző 5 verzió használható.
 • Futtatási lehetőség ugyanazon felhasználó számára maximum 3 eszközön lehetséges, de NEM egyazon időben.
 • A használati jogosultság ellenőrzése interneten keresztül történik, internet csatlakozás nélkül max. 30 nap használat biztosított.

Revit LT 2025 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64bit:
- Microsoft Windows 10, 11
- .NET 8 vagy újabb
- Chrome, Edge, vagy Firefox böngésző

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 16 GB vagy több memória (ajánlott: 32 GB)
- 30 GB vagy több szabad hely a merevlemezen
- Intel Xeon, vagy i-Series processzor, vagy AMD Ryzen, Ryzen Threadripper PRO processzor, legalább 2,5 GHz. A Revit LT csak egyetlen processzormagot képes egyidejűleg használni.
- 1280 x 1024 felbontású (ajánlott: 1680 x 1050, vagy 4K) grafikus kártya DirectX 11 támogatással és Shader Model 5-tel (legalább 4 GB memóriával)
Ajánlott grafikus kártyák listája »
- Telepítéshez és licenckezeléshez folyamatos szélessávú internetkapcsolat
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum