Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

FIDES-Gabion ismertető

A gabion támfalak alkalmazása a sokoldalú tervezési lehetőségeinek köszönhetően egyre gyakoribb mind az építészek mind a szerkezettervezők körében. Felhasználása szintén sokoldalú: támszerkezetek és megerősítések a mélyépítésben, út-, és vasútépítésben, vízépítésben, kertépítésben, alapozásban.

A gabion támfalak az építés helyszínén kővel megrakott acéldrót szerkezetek, melyek a tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsűk állékonyságát, kiegészítésül az állékonyság további biztosítása érdekében a rézsükbe acél-, illetve műanyag hálók kerülhetnek beépítésre.

A programmal valamennyi, a szabvány által előírt számítás elvégezhető egy gabion, vagy betonblokk támfal ellenőrzéséhez, méretezéséhez: talajtörés, állékonyság, elcsúszás (külső / belső), kibillenés és a geotextíliák kihúzási biztonsága).

Valamennyi geotechnikai vizsgálatnál alkalmazhatunk rész-biztonsági tényezőket különféle szabványok (Eurocode), vagy egyedi megfontolás alapján.
A számítások eredményeként megkapjuk az egyes vizsgálatokhoz tartozó biztonságokat.
A Culmann módszer szerinti földnyomás számítás lehetővé teszi a komplex talajkörnyezet és a korrekt koncentrált terhek használatát. A külső állékonyság meghatározásának alapját egy többtestes törési eljárás (KEM, Kinematische Element Methode) adja.

gabion támfal méretezése>

A feladatokat függőleges metszeti nézetben hozhatjuk létre, tetszőleges számú talajréteg definiálható egyszerű vonalrajzolás segítségével, melynek következtében tetszőleges réteglefutások készíthetők. Közvetlenül, a talajrétegen kattintva adhatjuk meg és módosíthatjuk a talaj fizikai jellemzőit. A talajt jelképező poligon egy pontjának módosításához elegendő közvetlenül a kívánt pontra kattintani, ami után az tetszőlegesen mozgathatóvá, módosíthatóvá vagy törölhetővé válik. A pontos értékek megadásához a raszterháló nyújt segítséget, illetve minden bemenő geometriai adat megadható koordinátákkal is. A talajrétegekhez hasonlóan adhatjuk meg a talajvíz szintjét is.

Gabion támfal számítása

A gabion támfal szabadon formálható, a támfalat egy a teljes paraméterezést biztosító párbeszédablakban az egyes méretek megadásával készíthetjük.

gabion támfalak méretezése

A program számára tetszőleges koncentrált terhet (képernyő síkjára merőleges vonalmenti) és sávterhet (képernyő síkjára merőleges felületi) adhatunk meg, utóbbi intenzitása lehet egyenletes és lineárisan változó. A terheket teheresetbe sorolhatjuk, így azokat teherkombinációhoz is felhasználhatjuk.

terhek
Minden egyes munka építési szakaszokra bontható, ahol a meglévő építési állapotok átvehetők egy újabb építési fázis készítéséhez. Fázisokra bontva külön terheket készíthetünk, melyek és az új körülmények hatására külön számításokat kérhetünk.
Az eredmények mind grafikusan és mind szövegesen az építési fázisokra vonatkozóan külön lekérhetők.
rézsűállékonyság

A számítás után keletkező eredményeket egyrészt a képernyőn grafikus, másrészt szöveges, nyomtatható formában kaphatjuk meg.

A szöveges eredmény egy teljeskörű statikai vizsgálatot, méretezést tartalmaz, amelyet igény szerint tovább szerkeszthetünk, megjegyzésekkel láthatunk el. A szöveges eredmény formátuma TXT vagy RTF lehet.

gabion támfal méretezése

A képernyőn látható grafikus eredményről képfájlokat, vagy DXF rajzfájlt készíthetünk, amiket egy független dokumentumba, (pl. Microsoft Word), vagy rajzba ágyazva használhatunk fel. Erre a célra a képernyőn látható feladatot méretvonalakkal, szintkótákkal és feliratokkal láthatjuk el.

gabion támfal méretezése

gabion FIDES-Gabion hasznos társprogramjai

Más típusú támfalak (szádfalak, cölöpfalak, résfalak) számításához a WALLS-Retain program használható, a speciális szög- és súlytámfalak számításához pedig a FIDES-WSM használata ajánlott.SOFiSTiK - FIDES Geotechnika rendszerkövetelmények

Szoftverigények

  • Windows 7 / 8 / 10 / 11

Hardverigények

  • 1 GB memória
  • Processzor legalább 2,5 GHz
  • 2 GB szabad merevlemez kapacitás
  • 1280x768 felbontású grafikus kártya
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum