Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

FIDES-Bearing Capacity ismertető


A FIDES-Bearing capacity programmal egy merev pont- vagy sávalap (síkalap) talajtörés, elcsúszás és kibillenés elleni biztonságát határozhatjuk meg Eurocode 7 szerint egy kényelmes, könnyen kezelhető, grafikus felületen keresztül.

Az alaptest alatti talajtörés - mely rendszerint a süllyedésre kevésbé érzékeny talajoknál, illetve a ferde terheléseknél fordulhat elő - vizsgálatára akkor kényszerülünk, ha a megengedett talajfeszültség túllépi a szabványban előírt értéket, vagy azt a szabvány megköveteli tőlünk.

Talajtörés: síkalap

A szoftver által használt számítási eljárás szabványtól elvonatkoztatva az irányfüggetlen nyírási paraméter megközelítő felvételén alapul, mely minden egyes vizsgált talajrétegben elvégzésre kerül. Az Eurocode 7 szabvány használatával egyszerre csökkenthetjük a talajparamétereket, ellenállásokat és növelhetjük a terheket az előírt, vagy általunk megadott biztonsági tényezők alkalmazásával.

Ha a talajtörés, kibillenés vagy elcsúszás elleni biztonság meghatározása mellett a pont- vagy sávalap süllyedését is szeretnénk számítani, akkor azt a FIDES-Settlement programmal végezhetjük el úgy, hogy a két program közötti átjárás ugyanazzal a fájllal történik, tehát nincs adatvesztés.

Valamennyi gyakori síkalap típus (derékszögű négyszög és kör pontalap, valamint sávalap) számára elvégezhető a talajtörési, kibillenési, vagy elcsúszási vizsgálat tetszőleges tulajdonságú és vonalvezetésű talajréteget és talajvízszintet figyelembe véve.

A feladatokat függőleges metszeti nézetben hozhatjuk létre, tetszőleges számú talajréteg definiálható egyszerű vonalrajzolás segítségével, melynek következtében tetszőleges réteglefutások készíthetők. Közvetlenül, a talajrétegen kattintva adhatjuk meg és módosíthatjuk a talaj fizikai jellemzőit. A talajt jelképező poligon egy pontjának módosításához elegendő közvetlenül a kívánt pontra kattintani, ami után az tetszőlegesen mozgathatóvá, módosíthatóvá vagy törölhetővé válik. A pontos értékek megadásához a raszterháló nyújt segítséget, illetve minden bemenő geometriai adat megadható koordinátákkal is. A talajrétegekhez hasonlóan adhatjuk meg a talajvízszintet is.

Talajtörés

Az alaptestek méretei és terhei (függőleges és vízszintes erők, valamint nyomatékok) párbeszédablakban adhatók meg. A méretek megadása után a program a rajzot automatikusan méretvonalakkal látja el, melyeket természetesen módosíthatunk, továbbiakkal kiegészíthetünk, vagy törölhetünk.

Talajtörés

A program a számítás során figyelembe veszi a rézsűhajlást, és az alapsík akár a rézsűtől független ferdeségét is.

Talajtörés

Minden egyes feladat építési fázisokra bontható. Így akár valós építési állapotokat modellezhetünk, akár tehervariációkat próbálhatunk ki egyazon alaptestre vonatkozóan. Az építési fázisokban megváltoztathatjuk a talaj felszínét, a talajvíz szintjét, vagy az alapozási mélységet, vagy a visszatöltést.

A számítás után keletkező eredményeket egyrészt a képernyőn grafikus, másrészt szöveges, nyomtatható formában kaphatjuk meg.

A szöveges eredmény egy teljeskörű statikai vizsgálatot tartalmaz, amelyet igény szerint tovább szerkeszthetünk, megjegyzésekkel láthatunk el. A szöveges eredmény formátuma TXT vagy RTF lehet.

Talajtörés

A képernyőn látható grafikus eredményről képfájlokat készíthetünk, amiket egy különálló független dokumentumba (pl. Microsoft Word) ágyazva használhatunk fel. Erre a célra a képernyőn látható feladatot méretvonalakkal, szintkótákkal és feliratokkal láthatjuk el. A program a törési testet (csúszólapot) és az alaptestet automatikusan bekótázza.Hasznos társprogram

Az önálló alaptest süllyedését a FIDES-Settlement programmal számíthatjuk ki. A FIDES-Bearing Capacity programmal készített fájl közvetlenül beolvasható a FIDES-Settlement programba. Az adatkapcsolat a másik irányba is működik.SOFiSTiK - FIDES Geotechnika rendszerkövetelmények

Szoftverigények

  • Windows 7 / 8 / 10 / 11

Hardverigények

  • 1 GB memória
  • Processzor legalább 2,5 GHz
  • 2 GB szabad merevlemez kapacitás
  • 1280x768 felbontású grafikus kártya
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum