Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Advance Steel ismertető

Az Autodesk Advance Steel használatakor az acélszerkezetek megépítése térben történik, a kapcsolatok, a látványtervek, a gyártmánytervek, az anyagkimutatás, a részlet-, metszet- és nézetrajzok, valamint az NC vezérlések már automatikusan generálódnak. A 3D modellen történő változtatások a tervlapokra és kimutatásokra automatikusan átvezetésre kerülnek.

Tervezés térben alkotóelemekkel

Még mielőtt belekezdenénk a 3D modellezésbe, készíthetünk AutoCAD elemekből raszterhálót vagy térbeli drótvázat, ami meghatározhatja a leendő elemek tengelyvonalait.
A korábban megszerzett AutoCAD tudás az Advance Steel használatakor nem vész el, sőt...

A 3D drótváz egyeneseire és íveire keresztmetszetek alapján máris rudak illeszthetők. A "hagyományos" profilokat a program adatbázisából - mely a különböző szabványok szerinti melegen hengerelt és hidegen hajlított szelvényeket tartalmazza - választhatjuk ki. Ezen profilok mellett felhasználhatunk általunk készített lemezekből összeállított hegesztett szelvényeket, egyedi kontúrú tömör, vagy áttöréssel rendelkező profilokat, tetők és falak burkolására szolgáló beépített vagy egyedi hullám- és trapézlemezeket.

Az előbb említett keresztmetszetek alapján készülő rudak a térben tetszőlegesen elhelyezhetők, forgathatók, Advance Steel vagy AutoCAD parancsokkal (másolás, mozgatás, nyújtás) szerkeszthetők. A keresztmetszeteket egyenes és íves vonalvezetésre - meglévő rendszervonalakra, vagy pontok által meghatározott képzeletbeli egyenesekre, ívekre - illeszthetjük.

Az acélszerkezetek tervezésében a profilok mellett lemezek is hasonló gyakorisággal találhatók. A lemezek készítésének szabadságát mutatja, hogy tetszőleges kontúrral rendelkezhetnek, és akár a sík- és térgörbített formát is felvehetik. Tetszőlegesen fúrhatók, marhatók, vághatók, egyesíthetők, és egymással áthatásba hozhatók.
Az Advance Steel támogatja a hajtogatott lemezeket, valamint eredményül elkészíti a kiterített rajzukat is.

A csomópontok, kapcsolatok kialakításakor a szoftverben számos (több mint 165) kapcsolattípus közül választhatunk, amelyeknél adott esetben automatikusan furatok, csavarok, hegesztési varratok, merevítőlemezek, betétlemezek készülnek.

Autodesk Advance Steel kapcsolatok

A csomópontok EC3 szerint méretezhetők, ellenőrizhetők az általunk bevitt, a csomópontra érvényes igénybevételek segítségével. A méretezésről, a csomópont megfelelőségéről nyomtatható dokumentáció kérhető. A program acélszerkezeti kapcsolatainak méretezéséről, ütközésvizsgálatáról (a szerkesztési szabályok figyeléséről) és optimalizálásáról külön szakkcikkben foglalkozunk.

Megmunkálások

A csomópontokat az egyedi helyzetekben mi is elkészíthetjük a rendelkezésre álló számos megmunkálási opcióval:

 • Tetszőleges lemezkontúr kialakítása.
 • Metszések, amelyek történhetnek egy AutoCAD vonallánc, vagy egy másik objektum által.
 • Gérbevágás, ami a szögben találkozó objektumok összemetszését végzi oly módon, hogy az objektumok a találkozás szögének szögfelezőjében metsződnek össze. Eltérő méretek találkozásánál a szögfelező helyett a súlyozottan számított szögarányban készül el a metszés.
 • Sarkok letörése, amely történhet íves vagy szögletes formában. Ehhez az opcióhoz segítségképp újabb sarkokat illeszthetünk a lemezbe, vagy funkció nélküli, meglévő sarkokat távolíthatunk el a lemezből.
 • Oldal lekerekítése, ami a lemezek egyenes oldalélét változtatja ívesre, a megadott sugárértéknek megfelelően.
 • Él lekerekítése, ami a lemezek élét kerekíti le. Nem csak a teljes él lekerekítésére, hanem a sarkok lekerekítésére vagy letörésére is mód van.
 • A csavarozott illesztések készítéséhez furatokat készíthetünk, melyekkel egyidejűleg akár több objektumot is átfúrhatunk, sőt a csavarokat azonnal a lyukakba illeszthetjük. Készíthetünk átmenő furatot, zsákfuratot, süllyesztett furatot a profilokba és a lemezekbe egyaránt.

Advance-Steel megmunkálások

Advance Steel szerkezeti objektumok

Az elemekből (profilokból és lemezekből) összeépíthető szerkezetek mellett az Advance Steel előre definiált 3D szerkezeti egységeket is felajánl, amelyek úgynevezett logikai kapcsolatok következtében a szerkesztés teljes időtartama alatt parametrikusak maradnak. A logikai kapcsolatok révén minden elem "tudja", hogy melyik másik elemhez kapcsolódik, ennél fogva követik a kapcsolt elemek méretváltozásait. Ezek a szerkezeti egységek párbeszédablakokon keresztül készíthetők és utólagos módosításukat is a készítéshez használt ablakon keresztül tehetjük meg. A szerkezeti egységek az Advance Steel profiljaiból és lemezeiből álló csoportosulások, melyeket akár mi is létrehozhatunk az egyes elemek összeépítésével, azonban módosításukhoz nem lenne elegendő egyetlen párbeszédablak vagy parancs. Az Advance Steel a következő előre meghatározott szerkezeti egységeket kínálja:

 • Keretszerkezetek
 • Rácsos főtartók
 • Szelemenrendszerek
 • Korlátok
 • Lépcsők
 • Hágcsók
 • Burkolatok

Advance_Steel szerkezeti objektumok

Automatikus eredmények

A konszignálást - az alkotóelemek pozíciószámokkal (azonosítószámokkal) történő ellátását -, a szoftver automatikusan elvégzi. Az Advance Steel a megadható tűrések figyelembe vételével megkeresi az azonos tulajdonságokkal rendelkező elemeket és gyártmányokat, majd pozíciószámokkal látja el őket.

Az anyagkimutatást sablontáblázatok felhasználásával készíthetjük. Amellett, hogy választhatunk előre beállított sablontáblázatok közül, a saját táblázataink oszlopait szabadon össze is állíthatjuk. Ugyanazon tervhez - a felhasználási területnek megfelelően - tetszőleges számú anyagkiírási sablon kapcsolható. Az anyagkimutatás automatikusan készül el, a program megkeresi az azonos pozíciószámú alkotóelemeket és összegzi őket a sablon kritériumai alapján. Az anyagkimutatás rögtön nyomtatható PDF vagy XLS formátumba exportálható, vagy szükség esetén a tervlapra is illeszthető.

A 3D szerkezetekről, szerkezeti részletekről a metszősík és a nézetirány megadásával 2D metszetek készíthetők. A metszetkészítés automatikus, tulajdonságai (vonalvastagságok, anyagjelölések, szövegtípusok, stb.) szabadon megadhatók, a metszetek méretezési funkciók használatával bekótázhatók, és felirati elemekkel elláthatók.

A 3D modell alapján a 2D gyártmánytervek elkészítése rajzsablonok szerint automatikusan történik. A sablonok révén irodai szabványokat alakíthatunk ki, és az egyes gyártóüzemek elvárásainak megfelelő méretezési móddal rendelkező terveket adhatunk ki.

Rajzok az Advanced Steelben

Sablonnyilvántartás

A szoftver párbeszédablakainak túlnyomó része rendelkezik egy úgynevezett "Sablon" lehetőséggel, amellyel az adott párbeszédablakban szereplő paraméterek különböző néven tárolhatók, és előhívhatók, megteremtve ezzel például egy furatkép, vagy csomóponti katalógus alapjait.
Ilyen módon a szoftver a tervezési fázist a gyakran előforduló, szokásos munkafolyamatokat sablonokkal gyorsítja. A sablonok egyszeri elkészítése után a bennük található beállítások egyszerű sablonhivatkozással könnyedén elérhetők, és felhasználhatók.

További Advance Steel jellemzők

 • Definiálható 3D izometrikus nézetek
 • Számos nézetet előállító, 3D szerkesztést, láthatóságot könnyítő parancs
 • Automatikus varratjelölések
 • Gyártmánykészítés elemek összehegesztésével
 • Alkotóelemek keresése és összehasonlítása
 • Ütközésvizsgálat
 • Csövek és hajtogatott lemezek kiterítése
 • Advance Steel adatok exportálása statikai szoftverek felé

Az Advance Steel egy teljesértékű AutoCAD programot is tartalmaz, mely akár az Advance Steel kiegészítései nélkül is használható!
A program önállóan is és az Építőipari gyűjtemény részeként is elérhető.
A Revit és az Advance Steel szoftver között az Advance Steel Revit Extension kiegészítés teremt kétirányú kapcsolatot.

Advance Steel működésének áttekintése 3 percbenA kezdetben Graitec, ma már Autodesk Advance Steel verziótörténete »


Advance Steel 2024 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 10, 11
- .NET Framework 4.8 vagy újabb

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 8 GB memória, ajánlott 32 GB
- 10 GB vagy több szabad hely a merevlemezen (SSD meghajtó és 16 GB ajánlott) + 1 GB a Cache számára
- 3 GHz-es processzor (4 GHz-es processzornál gyorsabb ajánlott), az ARM processzorok használata nem támogatott
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség DirectX 12 támogatással ajánlott)
- Telepítéshez és licenckezeléshez szélessávú internetkapcsolat
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum