Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Revit ismertető - magasépítési tartószerkezeti modellezés

Az Autodesk Revit az építőipari tervezés valamennyi szakágát kiszolgálja, és az épületinformációs modellezésnek (BIM-nek) köszönhetően pedig mind a szerkezettervezési folyamatot mind a szakági együttműködést megkönnyítheti. A szoftver egyidejűleg építészeti, tartószerkezeti és épületgépész tervezési funkciókat tartalmaz.

A térbeli vasbeton-, fa- vagy acélszerkezeti modellek legfontosabb általános ismérve a síkbeli tervezéssel szemben, hogy általuk az esetleges tervezési kihívásokra, hibákra, és ütközésekre a helyszín helyett még irodai környezetben fény derülhet. A Revit egy hiánypótló magasépítési szerkezet tervező program azon tervező kollégák számára, akik a 2D építész tervekből felépíthetik saját 3D szerkezeti modelljüket. Az így keletkező épületmodell alkalmas zsaluzási- és akär vasalási tervek készítésére, statikai számításra és BIM projektekben való részvételre. A Revit gyorsabb és egyszerűbb, mint az AutoCAD 3D modellezés.

Épületinformációs modellezés (BIM)

Az épületinformációs modellezés (BIM) a tervezett épületprojekthez kapcsolódó információk koordinált, egységes és kiszámítható létrehozását és használatát jelenti. Az információk felhasználhatók a tervezés döntési folyamataihoz, a kivitelezési dokumentáció elkészítéséhez, a költségbecslésekhez, a kivitelezés megtervezéséhez és végül a létesítmény működtetéséhez. Az Autodesk által kínált zárt (closed) BIM rendszer szerves részét képezi az angolszász tervezési gyakorlatot követő Revit.

Revit: szerkezet tervező program

Mit várunk el egy szerkezettervező programtól?

A szoftver képes legyen az egyszerű geometriák gyors modellezésére, de lehetőséget biztosítson a komplex geometriai modellek pontos elkészítésére is. Az objektumok saját tulajdonságaikon felül rendelkezhessenek pótlólagos adatokkal. A mérnökök egyik időigényes feladata a vasbeton szerkezetek modellezése és az arról szóló tervek elkészítése. Számos 3D program közül válogathatunk, de olyan szükségeltetik, mely a 2D tervezői képességekkel is rendelkezik: szükségünk van feliratozott zsaluzási nézetekre, metszetekre, lehetőleg automatikusan.

A Revit olyan munkasíkokban (épületszintekben és metszetekben) gondolkodó szerkezettervező program, amellyel könnyen és gyorsan modellezhetünk, ugyanakkor rögtön dokumentálhatunk.

Revit: szerkezet tervező program

Kétirányú asszociativitás a modell és a nézetek között

A Revit programban minden egyes 2D és 3D nézet, minden tervlap, minden részlet és kimutatás közvetlenül a modell állapotát mutatja. Bármikor végzünk módosítást a fizikai szerkezeti modellen, az elkészített tervlapok, metszetrajzok és kimutatások ennek megfelelően automatikusan frissülnek. A Revitet ez a képesség teszi alkalmassá arra, hogy a tervezés során a duplikumok okozta hibákat minimálisra csökkentsük.
Működik visszafelé is: a kimutatásokban, a címkékben, nézeteken, metszeteken végzett változtatások visszahatnak a modellre is. Például egy pillér keresztmetszetének megváltoztatása a kimutatásban a modellben is módosulást eredményez.

Revit: vasbeton szerkezet tervező program

Parametrikus szerkezetek, komponensek

A parametrikus komponensek - melyeket családoknak (family) hívunk a Revitben - a program használatának alapjait jelentik. A nyitott grafikus rendszerrel gyorsan hozhatunk létre olyan saját igényeinknek megfelelő részletezettségű szerkezeti elemeket, melyeket felhasználhatunk akár a tervezéshez, a modellezéshez, vagy akár a dokumentáláshoz. Legnagyobb előnyük, hogy készítésükhöz nem szükségeltetik programozási ismeret. Leggyakoribb családok a modellben a monolit és előregyártott szerkezeti elemek (vasbeton pillérek, gerendák, alaptestek, stb.), a dokumentációban pedig a feliratozási címkék. A szerkezettervezők előnye a további szakágakkal szemben, hogy a számukra szükséges családok egyszerűen létrehozhatók, saját (irodai) igényekhez alakíthatók, mert azok kevésbé kötődnek különféle kereskedőkhöz, termékkínálatokhoz vagy országspecifikus szokásokhoz, szabványokhoz.

Revit: vb szerkezet tervező program

Kényszerek

Az elemek között geometriai kényszereket hozhatunk létre. Ilyen kényszer lehet az "egyvonalban tartás", az adott távolság betartása, vagy az egyenlő távolságok megtartása. Segítségével pl. a pillér középpontja mindig a raszterhez, a födém kontúrja a fal síkjához, a különböző szinteken lévő falak egymás alá igazíthatók, a válaszfal adott távolságra állítható a teherhordó faltól, vagy a rendelkezésre álló területen egyenletes gerendakiosztás alakítható ki. Ha a kényszerben szereplő bármelyik épületelem helyzete megváltozik, úgy a hozzá kapcsolódó valamennyi elem leköveti a változásokat.
Egy építész példa a kényszerekre a YouTube csatornánkon »

Revit kényszerek a tervezésben

Csoportok

A Revit-csoportok moduláris tervezési technikát tesznek lehetővé. Használatuk az ismétlődő elrendezések, vagy a nagy elemszámmal bíró egységek együttes kezelésekor hasznos, mert az egy csoporton belüli változtatás a csoport valamennyi példányára kihatással van. Csoportot képezhet például egy csarnokszerkezet ismétlődő kerete.

Tartószerkezet tervező program csoportok

Építési fázisok

A Revit szerkezeti modelljét alkotó elemek két élettartamra vonatkozó beállítással rendelkeznek: a készítésük és az elbontásuk időpontja, építési fázisa. Az általunk tetszőlegesen összeállított "ütemtervben" szereplő építési fázisokból a modellre vonatkozóan mindenkor áttekintő képet kapunk az éppen újonnan készítendő, ideiglenes, bontandó épületrészekről. Mindezekhez természetesen látványtervek, statikai számítások, tervdokumentációk és kimutatások társíthatók.

Terep

Terepet több célból is alkalmazhatunk. Egyrészt látvány szempontból, másrészt földmunkaigény meghatározáshoz és mélyépítési feladatok modellezéséhez. A terepobjektumot létrehozhajtuk koordinátalista beolvasásával, szintvonalas térkép vagy rajz átrajzolásával, vagy digitális terepmodell átvételével. A terepet utólag magassági pontok befűzésével, vagy meglévő pontok magasságának módosításával formálhatjuk.
A terep készítéséről és alkalmazásáról részletesebben egy külön cikkben foglalkozunk.

Terepmodell

Részletrajzolás

A tervdokumentáció elengedhetetlen részét képezik a 2D nézetek, metszetek és a részletrajzok, melyeket akár a szerkezeti modell vonatkozásában (hozzá csatolva), akár tőle függetlenül önálló 2D nézetként is elkészíthetünk, és a tervlapra illeszthetünk.

Készíthetünk részleteket a 3D modell nézeteiről megjegyzésekkel mutatóvonalakkal kiegészítve, vagy a Revit 2D rajzoló eszközeivel készítve skiccként, vagy akár importálhatunk CAD fájlokat is erre a célra. A korábbi tervezési projekteknél AutoCAD DWG-ben elkészített részleteket átvehetjük. Erre a célra készített rajzoló funkciókkal speciális acél, vasbeton részleteket készíthetünk, ideértve a varratjelöléseket, a lehorgonyzó csavarokat, vasbetéteket, stb.

Egyidejű csapatmunka a Revitben

A Revit szoftver modellezési és szerkesztési környezete lehetővé teszi a többszereplős egyidejű hozzáférést, amihez a belső hálózaton, vagy a felhőben létrehozott úgynevezett központi fájl ad alapot. A központi fájlhoz az egyes résztvevő tervezők csatlakoznhatnak úgy, hogy kiválaszthatják azokat a projektrészleteket (pl. tartószerkezeti elemeket), melynek elkészítése az ő feladatuk. Ezeket a részeket szabadon elkészíthetik, módosíthatják, majd a teljes projektbe (központi fájlba) be- vagy saját maguk számára visszaintegrálhatják. A központi fájl folyamatosan ügyel arra, hogy a meglévő elemek mindenkor csak egyetlen résztvevő számára legyenek hozzáférhetők, módosíthatók.

Tervezői csapatamunka

Kimutatások, táblázatok

A Revit szerkezeti modellben szereplő elemek alapvető és általunk hozzáadott információi kigyűjthetők különböző táblázatok formájában. A táblázatok testreszabhatók, bennük matematikai műveletek végezhetők, vagy akár további feldolgozás céljából exportálhatók. Az integrált kimutatáskészítés egy kiváló példa a parametrikus változáskezelő-motor használatára, mert a kimutatások nem mások mint egyszerű nézetek, amin keresztül a modellt szemlélhetjük. A kétirányú kapcsolattal a modellen, más nézetén történő változások a kimutatásokban is automatikusan megjelennek. Ez a változás a másik irányban is érvényes hiszen ugyanazt a modellt nézzük, csak más szemüvegen át. Ha a kimutatásban megváltoztatjuk az egyik elem méretét, akkor az a modellen és a nézeteken is automatikus változásokat jelent.

Statikai számítás előkészítése

A Revit egyesíti a teljes egészében felépített fizikai modellt és a szerkeszthető statikai modellt (szakcikk )

Részletrajz készítés

A statikai modell kapcsolatban állhat külső statikai méretező programmal. A statikai váz kinyerhető egyszerű vonalas, drótváz rajzként DWG vagy DXF formában, ami tetszőleges statikai szoftverben lehetővé teszi a felhasználást.
Az analitikus (statikai váz) modellnél már a Revit programban megadhatjuk a megtámasztási feltételeket, a terheket és a teherkombinációkat, anyag és keresztmetszeti jellemzőket (szakcikk).

Kiépítések

A Revit korábban három, szakágaknak (építészet, szerkezettervezés, épületgépészet) megfelelő változatban volt elérhető. Ma a Revit egy teljes (minden szakágat együttesen tartalmazó) és egy LT (szakágaktól mentes) változatban használható. A Revit magyar nyelven sajnos nem elérhető.

A Revit LT azok számára előnyös, akiknek a "nagy" Revit a költsége miatt elérhetetlen, de mégis épületinformációs modellezésre (BIM) szeretnének váltani, vagy akik saját vasbeton modellt szeretnének építeni a zsaluzási tervek kinyerése céljából.

Revit LT és "nagy" Revit összehasonlítás »Revit 2024 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64bit:
- Microsoft Windows 10, 11
- .NET Framework 4.8 vagy újabb
- Chrome, Edge, vagy Firefox böngésző

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 16 GB vagy több memória (ajánlott: 64 GB)
- 30 GB vagy több szabad hely a merevlemezen (SSD merevlemez ajánlott)
- Intel Xeon, vagy i-Series processzor, vagy AMD Ryzen, Ryzen Threadripper PRO processzor, legalább 2,5 GHz. A renderelést leszámítva a Revit csak egyetlen processzormagot képes egyidejűleg használni.
- 1280 x 1024 felbontású (ajánlott: 1920 x 1200, vagy 4K) grafikus kártya DirectX 11 támogatással (legalább 4GB memóriával)
Ajánlott grafikus kártyák listája Revit 2023-hoz
- Telepítéshez és licenckezeléshez folyamatos szélessávú internetkapcsolat
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum