Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Revit ismertető - BIM alapú magasépítési szerkezeti modell

Az Autodesk Revit az építőipari tervezés valamennyi szakágát kiszolgálja, és az épületinformációs modellezésnek (BIM-nek) köszönhetően pedig mind a szerkezet tervezési folyamatot mind a szakági együttműködést megkönnyíti, felgyorsítja. Intelligens szerkezeti modellek hozhatók létre az épület statikai és fizikai alkotóelemeivel összhangban maradva.

A térbeli vasbeton-, fa- vagy acélszerkezeti modellek legfontosabb általános ismérve a síkbeli tervezéssel szemben, hogy általuk az esetleges tervezési kihívásokra, hibákra, és ütközésekre a helyszín helyett még irodai környezetben fény derülhet. A Revit egy hiánypótló magasépítési szerkezet tervező program azon tervező kollégák számára, akik a 2D építész tervekből felépíthetik saját 3D szerkezeti modelljüket. Az így keletkező épületmodell alkalmas zsaluzási- és akär vasalási tervek készítésére és statikai számításra. Gyorsabb és egyszerűbb, mint az AutoCAD 3D modellezés.

Épületinformációs modellezés (BIM)

Az épületinformációs modellezés (BIM) a tervezett épületprojekthez kapcsolódó információk koordinált, egységes és kiszámítható létrehozását és használatát jelenti. Az információk felhasználhatók a tervezés döntési folyamataihoz, a kivitelezési dokumentáció elkészítéséhez, a költségbecslésekhez, a kivitelezés megtervezéséhez és végül a létesítmény működtetéséhez.

Revit: szerkezet tervező program

Mit várunk el szerkezet tervező programtól?

Képes legyen az egyszerű geometriák gyors akár BIM modellezésére, de lehetőséget biztosítson a komplex geometriai modellek pontos elkészítésére is. A mérnökök egyik időigényes feladata a vasbeton szerkezetek modellezése és az arról szóló tervek elkészítése. Számos 3D modellező program közül válogathatunk, de olyan szükségeltetik, mely a 2D tervezői képességekkel is rendelkezik: szükségünk van feliratozott zsaluzási nézetekre, hossz- vagy keresztmetszetekre, lehetőleg automatikusan.

A Revit olyan szerkezettervező program, amellyel könnyen és gyorsan modellezhetünk, ugyanakkor rögtön dokumentálhatunk.

Revit: szerkezet tervező program

Kétirányú asszociativitás a 3D szerkezet és a nézetek között

A Revit programban minden egyes 2D és 3D nézet, minden tervlap, minden részlet és kimutatás közvetlenül a 3D fizikai modell állapotát mutatja. Bármikor végzünk módosítást a fizikai szerkezeti modellen, az elkészített tervlapok, metszetrajzok és kimutatások ennek megfelelően automatikusan frissülnek. A Revitet ez a képesség teszi alkalmassá arra, hogy a tervezés során a duplikumok okozta hibákat minimálisra csökkentsük.
Működik visszafelé is: a kimutatásokban, a címkékben, nézeteken végzett változtatások visszahatnak a 3D fizikai modellre is. Például egy pillér keresztmetszetének megváltoztatása a kimutatásban a modellben is módosulást eredményez.

Revit: vasbeton szerkezet tervező program

Parametrikus szerkezetek, komponensek (Családok / Family)

A parametrikus komponensek - melyeket családoknak (family) hívunk a Revitben - a program használatának alapjait jelentik. A nyitott grafikus rendszerrel gyorsan hozhatunk létre olyan saját igényeinknek megfelelő részletezettségű szerkezeti elemeket, melyeket felhasználhatunk akár a tervezéshez, a modellezéshez, vagy akár a dokumentáláshoz. Legnagyobb előnyük, hogy készítésükhöz nem szükségeltetik programozási ismeret. Leggyakoribb családok a modellben a monolit és előregyártott szerkezeti elemek (vasbeton pillérek, gerendák, alaptestek, stb.), a dokumentációban pedig a feliratozási címkék.

Revit: vb szerkezet tervező program

Kényszerek

Az elemek között geometriai kényszereket hozhatunk létre. Ilyen kényszer lehet az "egyvonalban tartás", az adott távolság betartása, vagy az egyenlő távolságok megtartása. Segítségével pl. a pillér középpontja mindig a raszterhez, a födém kontúrja a fal síkjához, a különböző szinteken lévő falak egymás alá igazíthatók, a válaszfal adott távolságra állítható a teherhordó faltól, vagy a rendelkezésre álló területen egyenletes gerendakiosztás alakítható ki. Ha a kényszerben szereplő bármelyik épületelem helyzete megváltozik, úgy a hozzá kapcsolódó valamennyi elem leköveti a változásokat.
Egy építész példa a kényszerekre a YouTube csatornánkon »

Revit kényszerek a tervezésben

Csoportok

A Revit-csoportok moduláris tervezési technikát tesznek lehetővé. Használatuk az ismétlődő elrendezések, vagy a nagy elemszámmal bíró egységek együttes kezelésekor hasznos, mert az egy csoporton belüli változtatás a csoport valamennyi példányára kihatással van. Csoportot képezhet például egy csarnokszerkezet ismétlődő keretállása.

Szerkezet tervező program csoportok

Építési fázisok

A Revit szerkezeti modelljét alkotó elemek két élettartamra vonatkozó beállítással rendelkeznek: a készítésük és az elbontásuk időpontja, építési fázisa. Az általunk tetszőlegesen összeállított "ütemtervben" szereplő építési fázisokból a modellre vonatkozóan mindenkor áttekintő képet kapunk az éppen újonnan készítendő, ideiglenes, bontandó épületrészekről. Mindezekhez természetesen látványtervek, statikai számítások, tervdokumentációk és kimutatások társíthatók.

Részletrajzolás

A tervdokumentáció elengedhetetlen részét képezik a 2D nézetek, metszetek és a részletrajzok, melyeket akár a szerkezeti modell vonatkozásában (hozzá csatolva), akár tőle függetlenül önálló 2D nézetként is elkészíthetünk, és a tervlapra illeszthetünk.

Készíthetünk részleteket a 3D modell nézeteiről megjegyzésekkel mutatóvonalakkal kiegészítve, vagy a Revit 2D rajzoló eszközeivel készítve skiccként, vagy akár importálhatunk CAD fájlokat is erre a célra. A korábbi tervezési projekteknél DWG-ben elkészített részleteket átvehetjük. Erre a célra készített rajzoló funkciókkal speciális acél, vasbeton részleteket készíthetünk, ideértve a varratjelöléseket, a lehorgonyzó csavarokat, vasbetéteket, stb..

Egyidejű csapatmunka

A Revit modellezési és szerkesztési környezete lehetővé teszi a többszereplős egyidejű hozzáférést, amihez a belső hálózaton, vagy a felhőben létrehozott úgynevezett központi fájl ad alapot. A központi fájlhoz az egyes résztvevő tervezők csatlakoznhatnak úgy, hogy kiválaszthatják azokat a projektrészleteket (pl. tartószerkezeti elemeket), melynek elkészítése az ő feladatuk. Ezeket a részeket szabadon elkészíthetik, módosíthatják, majd a teljes projektbe (központi fájlba) be- vagy visszaintegrálhatják. A központi fájl folyamatosan ügyel arra, hogy a meglévő elemek mindenkor csak egyetlen résztvevő számára legyenek hozzáférhetők, módosíthatók.

Tervezői csapatamunka

Kimutatások, táblázatok

A Revit szerkezeti modellben szereplő elemek alapvető és általunk hozzáadott információi kigyűjthetők különböző táblázatok formájában. A táblázatok testreszabhatók, bennük matematikai műveletek végezhetők, vagy akár további feldolgozás céljából exportálhatók. Az integrált kimutatáskészítés egy kiváló példa a parametrikus változáskezelő-motor használatára, mert a kimutatások nem mások mint egyszerű nézetek, amin keresztül a modellt szemlélhetjük. A kétirányú kapcsolattal a modellen, más nézetén történő változások a kimutatásokban is automatikusan megjelennek. Ez a változás a másik irányban is érvényes hiszen ugyanazt a modellt nézzük, csak más szemüvegen át. Ha a kimutatásban megváltoztatjuk az egyik elem méretét, akkor az a modellen és a nézeteken is automatikus változásokat jelent.

Ütközésvizsgálat

Ezen eszköz használatával a tervezés során koordinálhatjuk a főbb épületelemeket és szerkezeti rendszereket, elősegítve ezzel az elemek közötti ütközések megelőzését. Az ütközésvizsgálat nemcsak egy fájlon belül végezhető el, hanem figyeli a belinkelt Revit modellben található elemeket is. Így elvégezhető például a szerkezeti modellbe linkelt épületgépész modell ütközésvizsgálata is. Az ütközésekről jegyzőkönyv készíthető, mely alapján az egyik, vagy mindkét modell módosítása válik szükségessé.

Egyazon modell a statikai számításhoz és a dokumentáláshoz

A Revit egyesíti a teljes egészében felépített fizikai szerkezeti modellt és a szerkeszthető magasépítési statikai modellt (szakcikk )

Részletrajz készítés

A statikai modell ezt követően kapcsolatban állhat külső statikai méretező, például az SOFiSTiK Analysis + Design, vagy a Robot Structural Analysis Professional programmal. A parametrikus változtatás technológiája koordinálja a frissítéseket a projekt minden egyes részletében, a nézeteken, és a tervlapokon. Az analitikus (statikai váz) modellnél már a Revit programban megadhatjuk a megtámasztási feltételeket, a terheket és a teherkombinációkat, anyag és keresztmetszeti jellemzőket (szakcikk).Revit 2022 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64bit:
- Microsoft Windows 10
- .NET Framework 4.8 vagy újabb
- Microsoft Internet Explorer 10 vagy újabb

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 8 GB vagy több memória (ajánlott: 32 GB)
- 30 GB vagy több szabad hely a merevlemezen
- Intel Xeon, vagy i-Series processzor, vagy AMD SSE2-technológiát támogató processzor, legalább 2,5 GHz.
- 1280 x 1024 felbontású (ajánlott: 1680 x 1050, vagy 4K) grafikus kártya DirectX 11 támogatással (legalább 4GB memóriával)
Ajánlott grafikus kártyák listája Revit 2022-höz
- Telepítéshez és licenckezeléshez szélessávú internetkapcsolat
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum