Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

FIDES-Earthpressure ismertető

A FIDES-Earthpressure program az aktív és passzív földnyomást számítja ki egy részletes Culmann-módszer, illetve egy két-ék eljárás (GUDEHUS) alapján.

Térszíni vonalmenti vagy felületi terhek hatására, egyenes (függőleges, vagy ferde), vagy megtört támfalak esetén a földnyomás meghatározása nem egy egyszerű feladat. A FIDES-Earthpressure program a Culmann-módszer, illetve egy úgynevezett két-ék eljárás (Gudehus) alapján a tetszőlegesen kialakított talajrétegekben és a talajvízszint vonalvezetés mellett automatikusan egy matematikai optimalizálást végez a földnyomás meghatározásához. A keletkező eredmények, azaz a földnyomások felhasználhatók egyéb statikai számításokhoz, vagy a SOFiSTiK - FIDES Geotechnika programcsaládon belül a WALLS-Retain programnál bemenő adatként, de a WALLS-Retain programban készített szerkezet is áthozható a földnyomások elemzéséhez.

földnyomás számítás

A földnyomás számítását tetszőleges tulajdonságú és vonalvezetésű talajréteget és vízszintet figyelembe véve végezhetjük el.

Közvetlenül, kattintással módosíthatjuk a talaj paramétereit.

A tetszőleges számú talajréteg poligon segítségével definiálható, melynek következtében tetszőleges réteglefutások készíthetők. A poligon egy pontjának módosításához elegendő közvetlenül a kívánt pontra kattintani, ami után az tetszőlegesen mozgathatóvá vagy törölhetővé válik. A pontosabb értékek megadásához a raszterháló nyújt segítséget, vagy minden bemenő geometria adat megadható koordinátákkal is. A talajrétegekhez hasonlóan adhatjuk meg a talajvíz szintjét is.

földnyomás számítás: Culmann

A program számára tetszőleges koncentrált terhet (képernyő síkjára merőleges vonalmenti) és sávterhet (képernyő síkjára merőleges felületi) adhatunk meg, utóbbi intenzitása lehet egyenletes és lineárisan változó. A terheket teheresetbe sorolhatjuk, így azokat teherkombinációhoz is felhasználhatjuk.

földnyomás számítás: Culmann
Minden egyes munka építési szakaszokra bontható, ahol a meglévő építési állapotok átvehetők egy újabb építési fázis készítéséhez. Fázisokra bontva külön terheket készíthetünk, melyek és az új körülmények hatására külön földnyomási számításokat kérhetünk.
Az eredmények mind grafikusan és mind szövegesen az építési fázisokra vonatkozóan külön lekérhetők.
földnyomás számítás

Az aktív földnyomás számítása Coulomb-féle ékelmélet alapján történik opcionálisan kétféle módon: Fix hajlású csúszólapok alkalmazásával, vagy rétegenként más hajlásszögű, összefüggően tehát törtvonalú poligonnal számított csúszólapok alkalmazásával.

földnyomás számítás: Culmann

A passzív földnyomás meghatározása két részből tevődik össze. Kérhetjük a fal alsó pontjából induló összetett csúszólap kiszámítását, melyet a program két ék alakú poligon meghatározásával készít el. Ekkor megkapjuk az ékekre vonatkozóan külön-külön az eredő erőket. A csúszólaptól függetlenül kérhetjük a passzív földnyomás számítását a fal minden egyes pontjára vonatkozóan is.

földnyomás számítás: Culmann

A számítást követően keletkező eredményeket egyrészt a képernyőn grafikus, másrészt szöveges formában kapjuk meg.

A szöveges eredmény egy teljeskörű talajmechanikai vizsgálatot tartalmaz, amelyet igény szerint tovább szerkeszthetünk, megjegyzésekkel láthatunk el. A szöveges eredmény formátuma egyszerű TXT vagy RTF lehet.

földnyomás számítás: Culmann

A képernyőn látható grafikus eredményről képeket készíthetünk, amiket egy különálló dokumentumba ágyazva használhatunk fel. Erre a célra a képernyőn látható feladatot méretvonalakkal, szintkótákkal és feliratokkal láthatjuk el.


Hasznos társprogram

A talaj összetettebb vizsgálatát (állékonyság is) kinematikai módszerrel a FIDES-GeoStability programmal végezhetjük el. A FIDES-Earthpressure programot a FIDES-Flow programmal kiegészítve a talajvíz áramlása is figyelembe vehető.SOFiSTiK - FIDES Geotechnika rendszerkövetelmények

Szoftverigények

  • Windows 7 / 8 / 10 / 11

Hardverigények

  • 1 GB memória
  • Processzor legalább 2,5 GHz
  • 2 GB szabad merevlemez kapacitás
  • 1280x768 felbontású grafikus kártya
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum