Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

FIDES-GeoStability ismertető

A FIDES-GeoStability komplex program, mely állékonysági, földnyomásszámítási és talajtörés problémák számításához nyújt segítséget.

A FIDES-GeoStability programmal az általános talajtörési mechanizmusok modellezhetők és vizsgálhatók, úgymint állékonyságvizsgálat, horgonyhosszak meghatározása, talajtörési vizsgálat, stb.. A program kinematikai módszert használ: a KEA (Kinamtical Element Analysis) egy általánosított formája az úgynevezett blokkcsúszási eljárásnak.
A módszerről bővebbet angol nyelven itt olvashat .

állékonyság

A számítás eredménye a feladat kijelölése után lehet akár az állékonysági biztonság meghatározása (pl. Fellenius definíciója alapján (fi/c redukálás) ) vagy az aktív vagy passzív földnyomás kiszámítása.

A program kiváló segédeszközt jelent azokban az esetekben, amikor a segédletek, vagy a szabvány előírásai, javaslatai alapján nem tudunk egyértelmű eredményt adni, mert a feladat, vagy túl sok és változatos intenzitású terhet, vagy hektikus talajgeometriát, egymáson elcsúszó talajrétegeket, vagy hasonló problémákat rejt magában. A program előnye, hogy ilyen esetekben nem kell különféle (és lehet, hogy a biztonság kárára történő) egyszerűsítéseket végeznünk, mert a kinematikus módszerrel ezek a problémák jól modellezhetők.

A FIDES-GeoStability magában foglalja a FIDES-Earthpressure és a FIDES-Slipcircle programok teljes funkcionalitását is.

A FIDES-Slipcircle programmal könnyen ellenőrizhető a blokkos módszerrel kialakított csúszólap, vagy az előbb említett programban elkészített csúszókör jó alapot adhat a blokkos csúszólap ellenőrzéséhez.
A FIDES-Earthpressure programmal pedig tetszőleges szerkezetek, fal és a rézsűgeometriák aktív és passzív földnyomásai számíthatók.

állékonyság

A feladatokat függőleges metszeti nézetben hozhatjuk létre, tetszőleges számú talajréteg definiálható egyszerű vonalrajzolás segítségével, melynek következtében tetszőleges réteglefutások készíthetők. Közvetlenül, a talajrétegen kattintva adhatjuk meg és módosíthatjuk a talaj fizikai jellemzőit. A talajt jelképező poligon egy pontjának módosításához elegendő közvetlenül a kívánt pontra kattintani, ami után az tetszőlegesen mozgathatóvá, módosíthatóvá vagy törölhetővé válik. A pontos értékek megadásához a raszterháló nyújt segítséget, illetve minden bemenő geometriai adat megadható koordinátákkal is. A talajrétegekhez hasonlóan adhatjuk meg a talajvíz szintjét is.

rézsűállékonyság

A program számára tetszőleges koncentrált terhet (képernyő síkjára merőleges vonalmenti) és sávterhet (képernyő síkjára merőleges felületi) adhatunk meg, utóbbi intenzitása lehet egyenletes és lineárisan változó. A terheket teheresetbe sorolhatjuk, így azokat teherkombinációhoz is felhasználhatjuk.

stabilitás, állékonyság

Minden egyes feladat építési fázisokra bontható. Így akár valós építési állapotokat modellezhetünk, akár tehervariációkat próbálhatunk ki egyazon feladatra vonatkozóan. Az építési fázisokban megváltoztathatjuk továbbá a talaj felszínét és a talajvíz szintjét.
Az eredmények mind grafikusan és mind szövegesen az építési fázisokra vonatkozóan külön lekérhetők.
stabilitás, állékonyság

A program felhasználható:
 • rézsűk és földmegtámasztó szerkezetek állékonyságvizsgálatához
 • talajszegezés számításához
 • gátak számításához (FIDES-Flow programmal kiegészítve)
 • geotextíliákkal megerősített rézsűk vizsgálatához
 • alaptestek alatti talajtörés meghatározásához
 • földnyomások számításához

A program sokrétűségét bizonyítja, hogy például egy szegezett rézsű vizsgálatakor a hagyományos talajmechanikai vizsgálatok mellett meghatározása kerülnek a szeghosszak, a külső és belső állékonyság biztonsága, a lőtt betonhéj méretezése, beleértve az átszúródásvizsgálatot is.
stabilitás, állékonyság


A számítás után keletkező eredményeket egyrészt a képernyőn grafikus, másrészt szöveges, nyomtatható formában kaphatjuk meg.

A szöveges eredmény egy teljeskörű statikai vizsgálatot tartalmaz, amelyet igény szerint tovább szerkeszthetünk, megjegyzésekkel láthatunk el. A szöveges eredmény formátuma TXT vagy RTF lehet.

A képernyőn látható grafikus eredményről képfájlokat készíthetünk, amiket egy különálló független dokumentumba (pl. Microsoft Word) ágyazva használhatunk fel. Erre a célra a képernyőn látható feladatot méretvonalakkal, szintkótákkal és feliratokkal láthatjuk el.

rézsűállékonyság

Hasznos társprogram

A FIDES-Geostability programot a FIDES-Flow programmal kiegészítve a talajvíz áramlása is figyelembe vehető a számítások során.SOFiSTiK - FIDES Geotechnika rendszerkövetelmények

Szoftverigények

 • Windows 7 / 8 / 10 / 11

Hardverigények

 • 1 GB memória
 • Processzor legalább 2,5 GHz
 • 2 GB szabad merevlemez kapacitás
 • 1280x768 felbontású grafikus kártya
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum