Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

FIDES-FLOW ismertető

A FIDES-FLOW program a SOFiSTiK - FIDES Geotechnika programok hasznos kiegészítője, mellyel a stacionárius és instacionárius áramlások vehetők figyelembe.

Az utóbbi években szaporodó árvízkatasztrófák nem csak a gátak és töltések állékonysági biztonságát vizsgálókat tették érzékenyebbé. A tervező mérnökök körében egyre fontosabbá válik egy olyan egyszerű tervezőeszköz, mellyel az áramló víz talajra gyakorolt hatását a valósághoz legközelebb járva megállapíthatják.

talajvíz áramlás

A FIDES-Flow program az áramlásokat és a póruzvíznyomást számítja a porózus talajok/anyagok esetén. Vizsgálhatunk akár egy egyszerű stacionárius állapotot, és végezhetünk akár egy instacionárius időléptetéses számítást is. A számítás Darcy törvényén alapul ezért ezzel a módszerrel csak a lassú áramlások vizsgálhatók.

talajvíz áramlás

A FIDES-Flow nem önálló program, csak egy számítómag, melyet más SOFiSTiK - FIDES Geotechnika programokban használhatunk fel. A FIDES-Flow programmal a FIDES-Slipcircle, a FIDES-Earthpressure és a FIDES-GeoStability programokat egészíthetjük ki.

Az adatmegadás (talajrétegek, szerkezet, stb.) és az eredménykiértékelés (szöveges, és/vagy grafikus) az alapuló szolgáló programnak megfelelően, változatlan formában történik.
A szokásos talajjellemzőket kiegészíthetjük az áramlási számításhoz szükséges paraméterekkel: áteresztőképesség és tárolókapacitás.

Az alapul szolgáló SOFiSTiK - FIDES Geotechnika programok egy menüponttal egészülnek ki, amivel az áramlási számítások indíthatók. A számítás után a pórusvíznyomás mellett a szabad víztükör is meghatározásra kerül. A további vizsgálatok az alapul szolgáló programnak megfelelően változatlanul elkészíthetők (csúszókör, földnyomás, stb.), de az eredmény természetesen az áramlás függvényében eltérő lesz.

Készíthetünk metszetvonalat, melynek segítségével a felvett metszeten átáramlott mennyiséget vizsgálhatjuk.

talajvíz áramlás

Nézzünk egy példát és egészítsük ki a FIDES-Slipcircle programot a FIDES-Flow programmal.
Vegyünk egy gátat, mely a mellékelt ábra szerinti kialakítású. Vizsgáljuk először az áramlás figyelembe vétele nélkül, de a talajvízszintet figyelembe véve, majd stacionárius áramlásra.

Végezzük el az állékonyság vizsgálatot és kerestessük meg a programmal a legkedvezőtlenebb csúszókört és számoltassuk ki a hozzá tartozó biztonságot. Ennek eredményeként látjuk a felső ábrán a csúszókört, az ehhez tartozó biztonság 2,39.

Végezzük el az állékonyságvizsgálatot az áramlás figyelembe vételével. A vizsgálat előtt a program egyrészt módosítja az általunk közelítőleg felvett talajvízszint vonalát, másrészt egy megrajzolt metszetvonal mentén megadja az átáramlott vízmennyiséget. Az újonnan keletkezett legkedvezőtlenebb csúszókör az előző számításhoz képest máshol helyezkedik el, és a hozzá tartozó biztonság is kedvezőtlenebb (1,96).

talajvíz áramlás

Megállapíthatjuk, hogy az áramlás figyelmen kívül hagyása az ilyen szerkezeteknél a biztonság kárára lehet.

A FIDES Flow felhasználási területei

  • Gátak és töltések áteresztőképességének vizsgálata
  • Szabad vízszint meghatározása a talajvízben álló biztosító szerkezeteknél
  • Talajvízszint-süllyesztés hatásának vizsgálata
  • A nyomási potenciál helyes figyelembe vétele a csúszóköröknél és a kinematikus törési mechanizmusnál
  • Az áramlás helyes figyelembe vétele a földnyomás és az állékonysági számításoknál a talaj sűrűségének korrigálásával

Szükséges FIDES programok

  FIDES-GeoStability vagy FIDES-Slipcircle vagy FIDES-EarthpressureSOFiSTiK - FIDES Geotechnika rendszerkövetelmények

Szoftverigények

  • Windows 7 / 8 / 10 / 11

Hardverigények

  • 1 GB memória
  • Processzor legalább 2,5 GHz
  • 2 GB szabad merevlemez kapacitás
  • 1280x768 felbontású grafikus kártya
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum