Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

SOFiCAD ismertető

A SOFiCAD egy AutoCAD környezet statikai, vasalási tervek készítésére kiélezve, az építőipari szerkesztéshez szükséges parancsokra optimalizálva és egyszerűsítve. Az alapprogramot vasalásszerkesztő funkciója teszi a statikusok számára nélkülözhetetlenné.
Amennyiben a SOFiSTiK Statika is rendelkezésre áll, a meghatározott vasmennyiség-szükséglet további feldolgozását is lehetővé teszi. A már beillesztett vasalás mennyisége megjelenik a képernyőn, és összevetésre kerül a szerkezetileg előírtakkal, azaz a SOFiSTiK Statikával kiszámolt szükséges vasmennyiségekkel.

Szerelt vasbetétek

A képernyőmenüből és az eszköztárakból a vasbetétek valamennyi előforduló hajlítási formája elérhető. Az úgynevezett X-vasakkal további tetszőleges, egyedi hajlítási formák is kialakíthatók a zsaluzási kontúr mentén történő végigvezetéssel, vagy egy AutoCAD vonallánc megmutatásával. A program nemcsak a hagyományos, hanem a csavarvonalú kengyel készítését is támogatja.
A zsaluzat kontúrjától számítandó betonfedést a program automatikusan figyelembe veszi, amely akár aszimmetrikus, és negatív is lehet. Negatív érték megadása esetén a betontakarás értékét a program lehorgonyzási hosszként értelmezi. Vasbetéteket elhelyezhetjük íves alakú zsaluzási kontúrok közé, és nem jelent gondot a változó hosszúságú vasbetétek alkalmazása sem. A vasbetéteket elláthatjuk kötőelemekkel is, amelyek típusa és anyaga a vaskimutatásban is megjelenik. A vasak grafikai megjelenítése és szövegeinek megjelenése az importálható, exportálható stílusokkal mindenkor egyénileg módosítható. A stíluskezelés segít abban is, hogy egyedi irodai szabványokat alakíthassunk ki.

soficad - vasbetétek

Hegesztett hálók

A program lehetőséget nyújt tetszőleges formájú hegesztett hálók alkotta mezők automatikus generálására.
A megadott paraméterek (a hálók átfedési értékei, maradékhálók méretei stb.) alapján az illeszkedő egész és a maradékhálók automatikusan készülnek el.
Például egy adott terület lefedésekor megadhatjuk a háló típusát (pl. Q221), majd az x- és y- irányú átfedési hosszat. Kiválaszthatjuk, hogy a program a hálókat X- vagy Y-tengely mentén illessze egymástól eltoltan. Ezek után a program felkínál egy olyan listát, amely az illeszkedő és a maradék hálók kombinációit tartalmazza. Ebből a listából választhatjuk ki a megfelelő összeállítást.

A hálómezők készítésén túl a hálók egyesével, vagy hálósor formájában is lefektethetők. Egy tetszőleges kontúrú felület lefedését pedig a program is képes akár önállóan lefedni, és a hálók konszignálását elvégezni figyelembe véve a hasonló és az azonos hálók előfordulását. Az ismert és gyakran alkalmazott hálótípusokon kívül lehetőség van egyedi hálók létrehozására is. Vasbetétekből akár egyedi, szőtt hálókat, vagy vasbetétekből rajzolt hálókat is készíthetünk. Nagyban segíti munkát, hogy a szükséges vasmennyiséget megadva a programtól ötleteket kaphatunk a vasbetétek átmérőjének és távolságaiknak kombinációira. A saját hálóinkat eltárolhatjuk, így a legközelebbi munka során ismét felhasználhatjuk. Készíthetünk a vasbetétek alakjainak mintájára hajlított hálókat is.

hegesztett hálók

Vaskimutatás

A konszignációs jelek kiosztását a program a szerkesztés közben automatikusan végzi, de a felhasználónak is ad beleszólási jogot. A kengyelek és a vaskimutatás egy gombnyomásra generálódik, nyomtatódik, illetve illesztődik be a tervbe. A vasalás a szerkesztés bármelyik fázisában módosítható. A darabszámok, a konszignációs jelek, a rész- és teljes hosszak automatikusan frissítődnek, a vasalási terv teljesen asszociatív módon viselkedik.

vaskimutatás     vastáblázat

Hajlítási lista, háló-szabásjegyzék

A vasbetétek és a hajlított hálók számára elkészített hajlítási listák (hajlítási tervek), és szabásjegyzékek készítése a háttérben automatikus történik. A hálók szabásjegyzéke megadja az előre gyártott, és kötött méretű hálókból miként alakíthatók ki optimálisan a tervünkben szereplő hálómezők.

Eltérő méretarányú és többszöröző területek

A rajzban, a papírtérben kialakíthatók olyan nézetablakok, amelyeknek méretaránya eltér egymástól. Az eltérő méretarányú nézetablak, vagy terület nagy előnyt jelent a részletrajzok készítésénél, amikor egy adott részletet léptékezés nélkül lehet nagyítani úgy, hogy a feliratok és a méretszámok mérete változatlan marad. A rajzot tehát elég egyetlen léptékben elkészíteni, és a rajz elkészültével a rajz egyes részleteit egy más méretarányú nézetablakba helyezni.

vasalási terv

A többször előforduló, de csak egyszer megrajzolt építőelemek számára használt szorzó a többszöröző. Olyan területek definiálhatók a rajzban, amelyekben az elhelyezkedő objektumok a mennyiségszámításnál, vagy éppen a vastáblázatnál a valóságnak megfelelő (felszorzott) darabszámmal jelennek meg.

Szimbólumok

A szimbólumok között olyan rajzi elemek szerepelnek, mint hézagok jelölése (dilatációs és munkahézag), szigetelés, termett talaj, körömvonal, acélszelvények, hegesztési varratok. Az építőipari szimbólumok és speciális parancsok segítségével már az egyszerű általános tervek elkészítése is nagyban egyszerűsödik a hagyományos AutoCAD használatához képest.

vasalási szimbólumokTovábbi SOFiCAD modulokSOFiCAD-OEM

A SOFiCAD szoftver meglévő AutoCAD környezetben futtatható. AutoCAD hiányában az építőiparban tevékenykedő mérnök és mérnökirodák számára az AutoCAD-be integrált, 100% DWG kompatibilis SOFiCAD OEM verzió ajánlott.
A kizárólag német és angol nyelven elérhető SOFiCAD-OEM a SOFiCAD funkciók mellett az eredeti AutoCAD technológiát tartalmazza, így a 100%-os DWG/DXF kompatibilitás biztosítja az együttműködést a hagyományos AutoCAD munkahelyekkel. A SOFiCAD-OEM a hagyományosan 2D AutoCAD feladatok elvégzésre is használható. Az AutoCAD-ből ismert funkciók közül kizárólag a 2D tervezéssel kapcsolatosak használhatók.

Licencelése a SOFiSTiK szoftvereknél megszokott módon, örökös licencként hardverkulccsal történik.SOFiCAD 2022 rendszerkövetelmények

Szoftverigények

  • Windows 10
  • AutoCAD 2022

Hardverigények

A Hardverigények megegyeznek a futtatáshoz használt, aktuális AutoCAD változat igényeivel.

SOFiSTiK programok verziómátrixa »SOFiCAD változatok AutoCAD követelményei


AutoCAD 2016
AutoCAD 2017
AutoCAD 2018
AutoCAD 2019
AutoCAD 2020
AutoCAD 2021
AutoCAD 2022
SOFiCAD 2016          
SOFiCAD 2018          
SOFiCAD 2020          
SOFiCAD 2022            
SOFiSTiK
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum