Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk AutoCAD ismertető

Az Autodesk AutoCAD a világ egyik vezető 2D és 3D CAD szoftvere, elterjedtsége sokrétű felhasználásának is köszönhető.
A TrustedDWG technológia, a dwg fájl lehetővé teszi az asztali, felhő alapú és mobil megoldásokon keresztül történő együttműködést.

Az AutoCAD említésekor sokan a 2D tervezéshez használatos AutoCAD LT-t értik. Az AutoCAD azonban több, mint 2D tervezőeszköz.
Felmerült bennünk a kérdés, hogy be kell-e egyálátalán mutatni ezt a szoftvert, amelyet szinte minden mérnök ismer. Röviden mégis nézzük meg, mire képes a program a hagyományos rajzelemkészítés (vonal, méretezés, szöveg, blokk, sraffozás, tervlapösszeállítás, stb.) mellett.

Szakági eszközkészlet

A szoftver magában foglal szakági eszközkészleteket, melyek korábban csak önálló programként voltak elérhetők:

Parametrikus rajzolás

A parametrikus rajzolással állandó kapcsolat (úgynevezett kényszer) hozható létre az egyes rajzi elemek között. Beállíthatjuk, hogy mi mivel legyen párhuzamos, mi mire legyen merőleges, mi mivel legyen koncentrikus, stb. Ha módosulnak a feltételül szolgáló elemek a hozzá kapcsolódó elemek is vele módosulnak.

parametrikus rajzolás

Dinamikus blokkok

A dinamikus blokkok használatával lehetőséget biztosítunk a már beillesztett blokk módosítására is. A hasonló típusú blokkokat is egy dinamikus blokkba tudjuk rendezni, ezáltal egy blokk beillesztésekor választhatunk, hogy melyik kialakítású blokk jelenjen meg.

dinamikus blokkok

Adatok, és adatkapcsolat

Ma már nemcsak a tervek elkészítése fontos. Egyre lényegesebb a tervezési adatok együttes kezelése - a rajzok és erőforrások megosztása, elérése, azonosítása és az információ kinyerése; valamint az adatok egyszeri létrehozása mely a tervezés későbbi fázisaiban ismételten felhasználható. A program lerövidíti a tervezési időt és gyors információcserét biztosít a tervező és kollégái, valamint a tervező és a tervezési adatok között.

Egyszerűsített szerkesztési lépések

A rajzoláshoz használt parancsokat parancssorból, szervezett, felhasználóbarát menürendszerből, szalagmenüből, jól azonosítható, eszköztárakba rendezett ikonokról és a parancsok és azok beállításait magukba foglaló eszközpalettákról adhatjuk ki. Utóbbi három a rajzi feladatok és a saját kívánalmak szerint egyedileg átalakítható.
A Tulajdonság ablak, mely az objektumok valamennyi tulajdonságát megjeleníti folyamatosan szem előtt tartható, így a kijelölt rajzi elem megfelelősége könnyen ellenőrizhető és kívánt paramétere gyorsan módosítható.

felhasználói környezet

Alapkő

Az AutoCAD szoftver az alaptechnológiája az Autodesk és a független fejlesztők ezrei által kifejlesztett alkalmazásoknak is, amelyek a program funkcionalitását az egyes szakterületek speciális elvárásainak megfelelően, testre szabottan bővítik ki. Ennek eredményeként számos területen születtek (és születnek) kiegészítések, funkciók, elemtárak, adatbázisok és komplex szakági alkalmazások, pl. SOFiCAD.

Többdokumentációs környezet

A többdokumentációs környezetben egyidejűleg korlátlan számú megnyitott dwg rajzzal dolgozhatunk. A DesignCenter pedig a korábbi tervekben történő böngészésnél, és elemeinek ismételt felhasználásánál hasznosítható. A "kézreálló" nyomtatási környezet, az Objektum tulajdonság kezelő, a párhuzamos rajzdokumentációs elrendezések, a környezet-érzékeny menük, a gyors méretezés, a legfejlettebb internetes képességek és a kibővített alkalmazás-fejlesztési lehetőségek még hozzáférhetőbbé és még termelékenyebbé teszik a programot.

Szabványok

A rajzi előírások, szabványok készítése és betartása az, ami egyszerűvé és gyorssá teszi a dwg rajzok feldolgozását. A saját, vállalati szabványok kialakítása mellett akár nemzetközi ANSI, ISO, DIN, vagy JIS ipargági szabványok is alkalmazhatók. Az interaktív ellenőrzéskor a képernyőn megjelennek az előírástól eltérő rajzi elemek, sőt azok javítási lehetőségét is felkínálja a program.

Asszociatív méretezés

A DWG rajz egységessége a rajzi elemek és a hozzájuk kapcsolódó méretvonalak asszociativitásán alapul. A geometria utólagos módosításával a méretvonalak azonnal követik a változásokat. A modelltérben módosított geometria azonnal frissül a papírtérben is.

Fóliakezelés, és szöveg

Ha egy projektben több különböző tervező vesz részt, akkor a különböző dwg rajzok különböző fóliaszerkezettel rendelkezhetnek. Ezen dwg rajzok fóliái egységesíthetők egy mintarajz vagy egy szabvány alapján. A fólák csoportokba sorolhatók, így mindenkor egy átlátható fastruktúra alapján kezelhetjük a rajzban létrehozott "átlátszó konstrukciós síkjainkat".
A szöveg léptékezése lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző szövegmagasságok nyomtatáskor gyorsan beállíthatók és módosíthatók legyenek. A helyesírás-ellenőrzés képes a nem látható objektumok ellenőrzésére és javítására is, csökkentve ezzel a rajzi hibák esélyét.

Tervezési adatok megosztása

A küldeménykészítővel a dwg rajz és a csatolt fájlok (külső, referenciák, betűkészletek, raszterképek és a szabványok) egy csomaggá állíthatók össze. Így az információk az internet segítségével gyorsan mások számára átadhatók. Ha ugyanaz a tervezési tartalom többször és több helyen kerül felhasználásra, akkor célszerű ezeket a tervezési adatokat az Interneten elérhetővé tenni. Kialakítható így egy központi tervezési könyvtár, melyből a projekten dolgozók a megfelelő tervrészleteket a rajzukba húzhatják.

Testreszabás

Számos elfogadott, új és továbbfejlesztett eszköz áll rendelkezésre a program egyéni arculatának kialakításához: többek között az ObjectARX , a Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) és a Visual LISP.

3D Pontfelhők használata

A 3D lézerszkenneléssel készült adatok beolvashatók, így gyorsabban készíthetjük el a felújítási és helyreállítási projekteket.

Mobil alkalmazás

Az AutoCAD mobil alkalmazással DWG rajzokat tudunk megtekinteni, létrehozni, szerkeszteni, megosztani.

Web alkalmazás

Az AutoCAD web alkalmazás a hagyományos AutoCAD mag és az internetes böngésző technológiájának kombinációjaként teszi lehetővé a DWG fájlkészítést online, az interneten keresztül.

PDF kezelés

Geometria (beleértve az SHX betűtípusú fájlokat), kitöltések, raszterképek és TrueType szövegek importálása a dwg rajzba egy PDF-fájlból.


Használati feltételek

  • Az aktuális verzió, vagy az azt megelőző 5 verzió használható.
  • Felhasználási lehetőség ugyanazon felhasználó számára maximum 3 számítógépen lehetséges, de nem egyazon időben.
  • A használati jogosultság ellenőrzése interneten keresztül történik, internet csatlakozás nélkül max. 30 nap használat biztosított.

AutoCAD vagy AutoCAD LT?

Míg az AutoCAD LT csak a 2D tervezéshez, az AutoCAD a 2D tervezéshez és 3D modellezéshez egyaránt használatos.
A két kiépítés különbségei és hasonlóságai »AutoCAD 2023 Windows-os rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 10, 1809 verzió vagy újabb
- Microsoft Windows 11
- .NET Framework 4.8 vagy újabb
- Google Chrome legújabb változata (az AutoCAD webes alkalmazáshoz)

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 8 GB memória, ajánlott 16 GB
- 10 GB vagy több szabad hely a merevlemezen (SSD meghajtó ajánlott)
- 3 GHz-es processzor (4 GHz-es processzornál gyorsabb ajánlott), az ARM processzorok használata nem támogatott
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség DirectX 12 támogatással ajánlott)
Ajánlott grafikus kártyák listája
- Telepítéshez és licenckezeléshez folyamatos szélessávú internetkapcsolat

Szakági eszközkészletek további rendszerkövetelményei

Architecture: +20 GB szabad hely, 16 GB memória
Electrical: +20 GB szabad hely, Microsoft Access Database Engine 2016 Redistributable (x64) (16.0.5044.1000) vagy újabb
Mechanical: +12 GB szabad hely
MEP: +21 GB szabad hely, 16 GB memória
Plant 3D: +12 GB szabad hely
Raster Design: +1 GB szabad hely
Map 3D: +20 GB szabad hely, 16 GB memória, továbbiak »

AutoCAD 2023 MAC-es rendszerkövetelmények

Szoftverigények

- Apple macOS Monterey v12
- Apple macOS Big Sur v11
- Apple macOS Catalina v10.15

Hardverigények

- 4 GB vagy több memória, 8 GB ajánlott
- 5 GB vagy több szabad hely a merevlemezen, 6 GB ajánlott
- 64-bit Intel, vagy Apple M sorozatú processzor
- 1280x800 felbontású monitor (2880x1800 felbontás ajánlott), true color beállítási lehetőséggel
- Mac Pro 4.1 vagy újabb
- MacBook Pro 5,1 vagy újabb
- iMac 8.1 vagy újabb
- Mac mini 3.1 vagy újabb
- MacBook Air
- MacBook 5.1 vagy újabb
Autodesk
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum