Általános tervezés
Épülettervezés
Szerkezettervezés
Infrastruktúra tervezés
Látványtervezés
Gépészeti tervezés

Autodesk AutoCAD ismertető

Az Autodesk AutoCAD a világ egyik vezető 2D és 3D CAD szoftvere, elterjedtsége sokrétű felhasználásának is köszönhető.
A tervkészítés és modellezés hatékony eszközei, a tervezési és dokumentálási munkafolyamatok összekapcsolása termelékenységet biztosít. A TrustedDWG technológia, a dwg fájl lehetővé teszi az asztali, felhő alapú és mobil megoldásokon keresztül történő együttműködést.

Az AutoCAD említésekor sokan a 2D tervezéshez használatos AutoCAD LT-t értik. Az AutoCAD azonban több, mint 2D tervezőeszköz.

Felmerült bennünk a kérdés, hogy be kell-e egyálátalán mutatni ezt a szoftvert, amelyet szinte minden mérnök ismer. Röviden mégis nézzük meg, mire képes a program a hagyományos rajzelemkészítés (vonal, méretezés, szöveg, blokk, sraffozás, tervlapösszeállítás, stb., azaz az AutoCAD LT képességei) mellett.

Parametrikus rajzolás

A parametrikus rajzolással állandó kapcsolat (úgynevezett kényszer) hozható létre az egyes rajzi elemek között. Beállíthatjuk, hogy mi mivel legyen párhuzamos, mi mire legyen merőleges, mi mivel legyen koncentrikus, stb. Ha módosulnak a feltételül szolgáló elemek a hozzá kapcsolódó elemek is vele módosulnak.

parametrikus rajzolás

3D modellezés

A szoftver a térbeli modellezéshez 3D szilárdtesteket (3D Solid), felületeket (3D Surface), hálókat (3D Mesh) és drótváz (3D Wireframe) objektumokat haasznál.

autocad modellezés

Az objektumok kombinálhatók és egymás között (jellemzően felülről lefelé) konvertálhatók. Például átalakíthatunk egy primitív 3D solid piramist 3D hálóvá. Ezt követően átalakíthatjuk a hálót 3D felületté vagy vissza 3D szilárdtestté, hogy kihasználja a megfelelő modellezési jellemzőket.

Adatok, és adatkapcsolat

Ma már nemcsak a tervek elkészítése fontos. Egyre lényegesebb a tervezési adatok együttes kezelése - a rajzok és erőforrások megosztása, elérése, azonosítása és az információ kinyerése; valamint az adatok egyszeri létrehozása mely a tervezés későbbi fázisaiban ismételten felhasználható. A program lerövidíti a tervezési időt és gyors információcserét biztosít a tervező és kollégái, valamint a tervező és a tervezési adatok között.

Az AutoCAD mint alapkő

Az AutoCAD szoftver az alaptechnológiája az Autodesk és a független fejlesztők ezrei által kifejlesztett alkalmazásoknak is, amelyek a program funkcionalitását az egyes szakterületek speciális elvárásainak megfelelően, testre szabottan bővítik ki. Ennek eredményeként számos területen születtek (és születnek) kiegészítések, funkciók, elemtárak, adatbázisok és komplex szakági alkalmazások.

Szabványok

A rajzi előírások, szabványok készítése és betartása az, ami egyszerűvé és gyorssá teszi a DWG rajzok feldolgozását. A saját, vállalati szabványok kialakítása mellett akár nemzetközi ANSI, ISO, DIN, vagy JIS ipargági szabványok is alkalmazhatók. Az interaktív ellenőrzéskor a képernyőn megjelennek az előírástól eltérő rajzi elemek, sőt azok javítási lehetőségét is felkínálja a program.

Megfigyelés

Az AutoCAD folyamatosan figyeli szerkesztési lépéseinket. Amint a program ismétlődő parancssorozatot fedez fel műveleteinkben, egy ajánlást tesz például egy megfelelő makró használatára. A felajánlott makrót elmenthetjük, és akár az ajánlási palettára, akár a felhasználói felületre helyezve bármikor előhívhatjuk egy későbbi munkánk során.

A fájlokról, a teljes életciklusuk alatt bekövetkező változásairól jelentés készül. Ellenőrizhető, hogy mely felhasználó, mikor, milyen módosítást végzett akár a helyileg, akár a hálózaton, akár a felhőben tárolt fájlon.

Tervezési adatok megosztása

A küldeménykészítővel a DWG rajz és a csatolt fájlok (külső, referenciák, betűkészletek, raszterképek és a szabványok) egy csomaggá állíthatók össze. Így az információk a felhő segítségével gyorsan mások számára átadhatók. Ha ugyanaz a tervezési tartalom többször és több helyen kerül felhasználásra, akkor célszerű ezeket a tervezési adatokat az interneten elérhetővé tenni. Kialakítható így egy központi tervezési könyvtár, melyből a projekten dolgozók a megfelelő tervrészleteket a rajzukba húzhatják.

Testreszabás

Számos elfogadott, új és továbbfejlesztett eszköz áll rendelkezésre a program egyéni arculatának kialakításához: többek között az ObjectARX , a Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) és a Visual LISP.

3D Pontfelhők használata

A 3D lézerszkenneléssel készült adatok beolvashatók, így gyorsabban készíthetjük el a felújítási és helyreállítási projekteket.

Szakági eszközkészlet

A szoftver ára magában foglalja a szakági eszközkészleteket, melyek korábban csak önálló programként voltak elérhetők:

Használati feltételek

  • Csak bérletként érhető el.
  • A nyelvi csomagok révén magyar felhasználói környezettel is rendelkezik.
  • Az aktuális verzió, vagy az azt megelőző 3 verzió használható.
  • Futtatási lehetőség ugyanazon felhasználó számára maximum 3 eszközön lehetséges, de NEM egyazon időben.
  • A használati jogosultság ellenőrzése interneten keresztül történik, internet csatlakozás nélkül max. 30 nap használat biztosított.
  • Szakági eszközkészlet nélküli, "csupasz" AutoCAD már nem vásárolható. Az eszközkészlet minden esetben benne van az árban.

AutoCAD vagy AutoCAD LT?

Míg a kedvezőbb árú AutoCAD LT csak 2D tervezéshez, addig az AutoCAD 2D tervezéshez és a szakági 3D modellezéshez egyaránt használatos.
A két kiépítés különbségei és hasonlóságai »

Az Autodesk termékek verziószáma – így az AutoCAD-é is – nem a naptári évhez, hanem az amerikai pénzügyi évhez igazodik, így a legújabb verzió jelenleg a 2025-ös.Aktuális AutoCAD (2025) Windows-os rendszerkövetelmények

Szoftverigények

64 bit:
- Microsoft Windows 10, 1809 verzió vagy újabb
- Microsoft Windows 11
- .NET Framework 8 vagy újabb
- Google Chrome legújabb változata (az AutoCAD webes alkalmazáshoz)

Ha az adott operációs rendszer támogatása megszűnik, akkor vele együtt az azon futó Autodesk termék támogatása is véget ér.

Hardverigények

- 8 GB memória, ajánlott 32 GB
- 10 GB vagy több szabad hely a merevlemezen (SSD meghajtó ajánlott)
- 3 GHz-es processzor (4 GHz-es processzornál gyorsabb ajánlott), az ARM processzorok használata nem támogatott. A renderelést leszámítva az AutoCAD csak egyetlen processzormagot képes egyidejűleg használni.
- 1920 x 1080 felbontású True Color grafikus kártya (ajánlott: 3840 x 2160) 1 GB memóriával 29 GB/s sávszélességgel és DirectX 11 támogatással (4 GB és 106 GB/s sávszélesség DirectX 12 támogatással ajánlott)
Ajánlott grafikus kártyák listája
- Telepítéshez és licenckezeléshez folyamatos szélessávú internetkapcsolat

AutoCAD verziók Windows-os operációs rendszer követelményei

Szakági eszközkészletek további rendszerkövetelményei

Architecture: +20 GB szabad hely, 16 GB memória
Electrical: +20 GB szabad hely, Microsoft Access Database Engine 2016 Redistributable (x64) (16.0.5044.1000) vagy újabb
Mechanical: +12 GB szabad hely
MEP: +21 GB szabad hely, 16 GB memória
Plant 3D: +12 GB szabad hely, 32 GB memória
Raster Design: +1 GB szabad hely
Map 3D: +20 GB szabad hely, 16 GB memória, továbbiak »

MAC-es rendszerkövetelmények

Szoftverigények

- Apple macOS Sonoma v14
- Apple macOS Ventura v13
- Apple macOS Monterey v12

Hardverigények

- 8 GB vagy több memória, 16 GB ajánlott
- 8 GB vagy több szabad hely a merevlemezen
- 64-bit Intel, vagy Apple M sorozatú processzor
- 1280x800 felbontású monitor (2880x1800 felbontás ajánlott), true color beállítási lehetőséggel
- Apple Mac számítógép, ami macOS Monterey vagy újabb futtatására képes
Kapcsolat   |   Általános Szerződési Feltételek   |   Adatvédelmi tájékoztató   |   Impresszum